Ovaj zakon se donosi isključivo zbog litijuma

Novim zakonom o geološkim istraživanjima se od nosioca istraživanja ne traži procjena uticaja na životnu sredinu i takve izmjene su nedopustive, kaže Tomica Stojanović, poslanik SDS u Narodnoj skupštini Republike Sprske.

Republika Srpska 22.12.2023 | 14:33
Ovaj zakon se donosi isključivo zbog litijuma

On upozorava da se predloženim izmjenama iz Zakona o geološkim istraživanjima briše dio u kome nosilac istraživanja mora dobiti mišljenje nadležnog organa o potrebi sprovođenja procijene uticaja na životnu sredinu.

„Za poslove gdje će se otvarati rudnici, gdje će hiljade hektara zemlje nestati ne traži se ta procjena. U Bijeljini, gdje sam radio kao načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove tražila se procjena uticaja za životnu sredinu za otvaranje postrojenja za 2-3 radnika, gdje djelatnost nema nikakve veze sa zagađenjem prirode. Ovde gdje treba otvoriti rudnik i gdje će ostati samo jalovišta i pustinja se to ne traži“, napominje Stojanović.

On smatra da je brisanje ove tačke čak i pogubnije od pokušaja da se lokalne zajednice izbace iz procesa odlučivanja o geološkim istraživanjima.

„Ja dolazim sa prostora gdje je nestalo cijelo jedno selo i tu sada nema ništa osim rupe veličine grada Banjaluke i sada neko kaže da ne treba raditi procjene uticaja na životnu sredinu kada su takve stvari u pitanju“, kaže Stojanović.

Smatra da se jedan ovakav zakon donosi isključivo zbog litijuma i dodaje da je to sada potpuno očigledno.

„Postojeći zakon smo usvajali prošle godine i sada odjednom je on ponovo pred poslanicima u Narodnoj skupštini“, podsjetio je Stojanović.

On je poručio da lokalne zajednice ne smiju biti isključene iz donošenja odluka o geološkim istraživanjima na njihovoj teritoriji.

Prema njegovim riječima ne stoje opravdanja da to treba učiniti jer lokalne zajednice nemaju stručna lica iz ove oblasti.

„Kada se ovakve stvari rade jedinca lokalne samouprave može napraviti ugovor sa određenom firmom tako da spoljni saradnik uraditi analizu procjene uticaja na životnu sredinu. Nakon toga lokalna samouprava može da donese svoje mišljenje i kaže da li je za ili protiv“, ističe Stojanović. 

(BN) Foto:BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dare

22.12.2023 14:47

Ovo je još jedan dokaz da su nas prodali stranim kompanijama i da nam predstoji borba i to ona prava ali protiv kompanija trovača kojima nas je Dodik dao za sitan ćar.

ODGOVORITE
Name

??

22.12.2023 14:50

Мало се арогантна и одвратна ања?љубојевић примирила у скупштини кад прича опозиција,не слаже баш толико гримасе,а бака и мама би јој требале везати косу у реп да не млати оном косурином час лијево час десно.Поред ње и дениса шулића недо бог да је још она сања?вулић.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

22.12.2023 15:03

Prosto je nevjerovatna drskost i beskrupuloznost režima u pokušaju izbijanja ekstra profita pod svaku cijenu, bez obzira na građane i uništavanje njihovoga zdravlja i ekološke sredine u kojoj žive! Svakako se treba na sve naćine suprostaviti izmjenama ovoga zakona, koji potpuno iskljućuje lokalnu zajednicu iz bilo kakvog odlućivanja građana o eventualno opasnoj i ekološki štetnoj eksploataciji ruda i mineralnih sirovina na podrućju gdje lokalne zajednice egzistiraju!

ODGOVORITE
Name

Glupi politicari

22.12.2023 15:51

i glupi narod su vecina na ovim prostorima.Moje misljenje sta je cilj ovog zakona je sledece:donijece se zakon,neka tasna-masna preduzeca od ovih iz vlasti ce dobiti koncesije i uloziti nekih par desetina il stotina hiljada maraka kao u istrazivanja.Zatim ce isti ti iz vlasti pred izbore da kao ukinu zakon,da bi dobili glasove ove malopre pomenute vecine glupaka.I na kraju ce tasna-masna preduzeca da tuze Republiku Srpsku i dobiju odstete od 5-10 puta vece nego sto su ulozili,ili lagano zaradjenih nekoliko stotina hiljada maraka ili nekoliko miliona maraka.

ODGOVORITE
Name

Istina

24.12.2023 16:25

El.auta i sve to na baterije,za sta je potreban litijum,je glupost i nece masovno zazivjeti u praksi.Ta auta su kao igrčke a svakih 150-200 pređenih km se mora puniti baterija.

ODGOVORITE