"Жељезнице РС" чекају новчана средства од Владе

Жељезнице Републике Српске су тренутно ликвидне и сервисирају све своје обавезе, рекао је на данашњој прес конференцији генерални директор ЖРС, Слађан Јовић.  Он је додао да ће наредних дана услиједити разговори са премијером Републике Српске о додатним милионским улагањима у Жељезнице, која су потребна како би предузеће остало конкурентно на тржишту.

Република Српска 22.12.2023 | 13:11
"Жељезнице РС" чекају новчана средства од Владе

У Жељезницама РС тврде да је протекла година била добра, да су радници добили плате за новембар а и оне децембарске су обезбјеђене. Извјештај о финансијском пословању Жељезница, међутим, још није готов, кажу у руководству овог предузећа. По свему судећи чека се предстојећи разговор у Влади РС. 

 "Ево имамо и нове разговоре. У уторак имамо код премијера разговоре за нови циклус инвестиција Жељезницама и ми се надамо у наредном периоду да нећемо остати само на нивоу 60 милиона. У Жељезнице далеко више треба уложити да би биле конкурентне на тржишту.", каже генерални директор Жељезница.

Драган Зеленковић, извршни директор послова инфраструктуре ЖРС каже да је последњи капитални ремонт инфраструктуре урађен 2012. године. Од тада се ништа није улагало, па ће Влади бити предложено да подржи низ инфраструктурних инвестиција.

"Очекујемо да ћемо у наредном периоду заједно са Владом доћи до средстава за капиталне ремонте, прије свега на коридору 5Ц и на правцу Добој - Тузла -Зворник. Наравно да су ти пројекти условљени прије свега техничком документацијом. Што се тиче коридора 5Ц урађена је ревизија главног пројекта и спреман је за реализацију. Очекујемо средства . Ми имамо обезбјеђена грант средства од ВЕ БЕ ИФА од неких 85 милиона за тај правац, остало су кредитна средства. Заједно са Владом покушаћемо да објезбједимо и остала средства."

А док се чекају средства од Владе, запослиће, кажу 117 нових радника, техничког особља.

"Ми смо добили сагласност од Свјетске банке а и од Владе РС, тако да ћемо одмах почетком јануара да распишемо конкурс за пријем 117 радника за потребе Жељезница РС. ЖРС имају систематизовано 2098 радника а данас запошљавамо 1028 радника, каже Јовић

Јовић је као план за наредни период најавио и улагања у путнички саобраћај, заједно са Владом Српске, односно набавку нових дизел и електромотрних возова. Он очекује да ће ускоро бити настављена сарадња са стратешким партнером зеничком компанијом "Арселор Митал", након договора руководства и радника. У идућој години очекује се и окончање процеса реструктурисања у холдинг.

Подсјећамо, „Жељезнице РС“ се од 2017. године налазе у процесу реструктурирања које се финансира кредитом Свјетске банке од 100 милиона КМ. Рок за завршетак пројекта је неколико пута продужаван а најновији је крај 2024. године.

(БН) Фото:БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БОБА

22.12.2023 13:33

Да ли се зељезнице односе на људе или руду.Код нас су зељезнице и зељезницке станице најпримитивније на свијету.Све исто јос горе од прије педесет год.Да ли људи имају моц запазања.Ста реци него заплакати.све је ово прица којој нема краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2023 15:26

Јел то онај који брани папка обрена на суду?

Name

РОНХИЛ

22.12.2023 13:37

Истјеран из полиције због шверца цигарета а сада ''директор'' жељезница. То нема ни у Занзибару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

22.12.2023 13:48

Милионска улагања како би предузеце остало конкурентно на трзисту!Ма кога ви зајебавате,вас треба укинути под хитно!Осим оних несто прузних радника,ви сте један скуп дзабалебароса,ухљеба и нерадника!Знам их лично десетине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Машиновођа

22.12.2023 13:50

Пошто је суд донио неколико пресуда за налоге кои се издају за редован рад машиновођа а има радника кои су пресуде добили по неколико пута да ли би неко требао да одговара, јер човјека кои је крив за то лично неможеш тужити и да ли он наноси штету фирми а тужбе иду и даље а надзорни одбор и остали дио управе по том питању не предузима ништа да би дошло до договора и да штета буде мања или никаква јер суд доноси сваки пут одлуку да то није по закону а они су изгледа моћни јер и даље се настављају понашати по свом нахођењу и штета је све већа и биће док год недође до договора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данас

22.12.2023 14:21

запошљавамо 1820 а не 1028 радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г7

22.12.2023 14:38

Дајте све то на отпад и затворите више а оне крезубе раднике пошалхите у Сло да виде како се ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

22.12.2023 16:22

Ништа се и неради, само оно да би се одвијао саобраћај, људи шуте ,раде у објектима кои прокишњавају, нема чистачица , радници сами чисте и купују метле и средства за ВЦ, средства вучна и вучена у катастрофалном стању, људи се у управи понашају бахато, јер знају да немогу одговарати а поготово ако су у странци а не би били на том мјесту да нису , па биши генерални директор а сад за заслуге савјетник у колској у ПД има канцеларију и нејде у ДО али је за заслуге направио приватну фирму на војној рампи у ПД, како остали радници могу добити земљу да се скуће или само заслужни и одабрани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа

22.12.2023 17:55

Анализа показује да здрав разум не може да схвати да је Јовић генерални директор, није битно да ли жељезница РС или неког другог правног лица, јер њему приличи да буде шверцер и ништа друго. У полицији, као позорник, није завриједио ни пролазну оцјени. Више је нарушавао част и углед полиције РС. Мутним радњама са Пољашевићем се увукао у ту прљаву хорду под звањем политичка партија. Ето то вам је када се умишљени сељачић устоличи на тако важну функцију и онда се питамо шта је са жељезницама и уопште са овим друштвом. Дошли дивљи и помели питоме.

Name

Искрено

22.12.2023 17:10

Ко се јос вози овим тзв зељезницама ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

22.12.2023 18:23

Нека Влада доведе у ред Приједорску болницу и све у њој. Дасе народ може лијечити. А не читав вијек помагати неку пропалу жељезницу од које нема никакве користи и коју само пљачкану један по један и смјењују се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖРС ДОБПЈ

22.12.2023 21:44

Изборна идућа година. Само запошљава. Не гледај дали је потреба или не. Канцеларија или пруга, небитно само да гласа и обезбеди 10 гласова.

ОДГОВОРИТЕ