"Željeznice RS" čekaju novčana sredstva od Vlade

Željeznice Republike Srpske su trenutno likvidne i servisiraju sve svoje obaveze, rekao je na današnjoj pres konferenciji generalni direktor ŽRS, Slađan Jović.  On je dodao da će narednih dana uslijediti razgovori sa premijerom Republike Srpske o dodatnim milionskim ulaganjima u Željeznice, koja su potrebna kako bi preduzeće ostalo konkurentno na tržištu.

Republika Srpska 22.12.2023 | 13:11
"Željeznice RS" čekaju novčana sredstva od Vlade

U Željeznicama RS tvrde da je protekla godina bila dobra, da su radnici dobili plate za novembar a i one decembarske su obezbjeđene. Izvještaj o finansijskom poslovanju Željeznica, međutim, još nije gotov, kažu u rukovodstvu ovog preduzeća. Po svemu sudeći čeka se predstojeći razgovor u Vladi RS. 

 "Evo imamo i nove razgovore. U utorak imamo kod premijera razgovore za novi ciklus investicija Željeznicama i mi se nadamo u narednom periodu da nećemo ostati samo na nivou 60 miliona. U Željeznice daleko više treba uložiti da bi bile konkurentne na tržištu.", kaže generalni direktor Željeznica.

Dragan Zelenković, izvršni direktor poslova infrastrukture ŽRS kaže da je poslednji kapitalni remont infrastrukture urađen 2012. godine. Od tada se ništa nije ulagalo, pa će Vladi biti predloženo da podrži niz infrastrukturnih investicija.

"Očekujemo da ćemo u narednom periodu zajedno sa Vladom doći do sredstava za kapitalne remonte, prije svega na koridoru 5C i na pravcu Doboj - Tuzla -Zvornik. Naravno da su ti projekti uslovljeni prije svega tehničkom dokumentacijom. Što se tiče koridora 5C urađena je revizija glavnog projekta i spreman je za realizaciju. Očekujemo sredstva . Mi imamo obezbjeđena grant sredstva od VE BE IFA od nekih 85 miliona za taj pravac, ostalo su kreditna sredstva. Zajedno sa Vladom pokušaćemo da objezbjedimo i ostala sredstva."

A dok se čekaju sredstva od Vlade, zaposliće, kažu 117 novih radnika, tehničkog osoblja.

"Mi smo dobili saglasnost od Svjetske banke a i od Vlade RS, tako da ćemo odmah početkom januara da raspišemo konkurs za prijem 117 radnika za potrebe Željeznica RS. ŽRS imaju sistematizovano 2098 radnika a danas zapošljavamo 1028 radnika, kaže Jović

Jović je kao plan za naredni period najavio i ulaganja u putnički saobraćaj, zajedno sa Vladom Srpske, odnosno nabavku novih dizel i elektromotrnih vozova. On očekuje da će uskoro biti nastavljena saradnja sa strateškim partnerom zeničkom kompanijom "Arselor Mital", nakon dogovora rukovodstva i radnika. U idućoj godini očekuje se i okončanje procesa restrukturisanja u holding.

Podsjećamo, „Željeznice RS“ se od 2017. godine nalaze u procesu restrukturiranja koje se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona KM. Rok za završetak projekta je nekoliko puta produžavan a najnoviji je kraj 2024. godine.

(BN) Foto:BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BOBA

22.12.2023 13:33

Da li se zeljeznice odnose na ljude ili rudu.Kod nas su zeljeznice i zeljeznicke stanice najprimitivnije na svijetu.Sve isto jos gore od prije pedeset god.Da li ljudi imaju moc zapazanja.Sta reci nego zaplakati.sve je ovo prica kojoj nema kraja.

ODGOVORITE
Name

Re

22.12.2023 15:26

Jel to onaj koji brani papka obrena na sudu?

Name

RONHIL

22.12.2023 13:37

Istjeran iz policije zbog šverca cigareta a sada ''direktor'' željeznica. To nema ni u Zanzibaru

ODGOVORITE
Name

Rambo

22.12.2023 13:48

Milionska ulaganja kako bi preduzece ostalo konkurentno na trzistu!Ma koga vi zajebavate,vas treba ukinuti pod hitno!Osim onih nesto pruznih radnika,vi ste jedan skup dzabalebarosa,uhljeba i neradnika!Znam ih lično desetine!

ODGOVORITE
Name

Машиновођа

22.12.2023 13:50

Пошто је суд донио неколико пресуда за налоге кои се издају за редован рад машиновођа а има радника кои су пресуде добили по неколико пута да ли би неко требао да одговара, јер човјека кои је крив за то лично неможеш тужити и да ли он наноси штету фирми а тужбе иду и даље а надзорни одбор и остали дио управе по том питању не предузима ништа да би дошло до договора и да штета буде мања или никаква јер суд доноси сваки пут одлуку да то није по закону а они су изгледа моћни јер и даље се настављају понашати по свом нахођењу и штета је све већа и биће док год недође до договора.

ODGOVORITE
Name

Danas

22.12.2023 14:21

zapošljavamo 1820 a ne 1028 radnika.

ODGOVORITE
Name

G7

22.12.2023 14:38

Dajte sve to na otpad i zatvorite više a one krezube radnike pošalhite u Slo da vide kako se radi.

ODGOVORITE
Name

Радник

22.12.2023 16:22

Ништа се и неради, само оно да би се одвијао саобраћај, људи шуте ,раде у објектима кои прокишњавају, нема чистачица , радници сами чисте и купују метле и средства за ВЦ, средства вучна и вучена у катастрофалном стању, људи се у управи понашају бахато, јер знају да немогу одговарати а поготово ако су у странци а не би били на том мјесту да нису , па биши генерални директор а сад за заслуге савјетник у колској у ПД има канцеларију и нејде у ДО али је за заслуге направио приватну фирму на војној рампи у ПД, како остали радници могу добити земљу да се скуће или само заслужни и одабрани.

ODGOVORITE
Name

Analiza

22.12.2023 17:55

Analiza pokazuje da zdrav razum ne može da shvati da je Jović generalni direktor, nije bitno da li željeznica RS ili nekog drugog pravnog lica, jer njemu priliči da bude švercer i ništa drugo. U policiji, kao pozornik, nije zavrijedio ni prolaznu ocjeni. Više je narušavao čast i ugled policije RS. Mutnim radnjama sa Poljaševićem se uvukao u tu prljavu hordu pod zvanjem politička partija. Eto to vam je kada se umišljeni seljačić ustoliči na tako važnu funkciju i onda se pitamo šta je sa željeznicama i uopšte sa ovim društvom. Došli divlji i pomeli pitome.

Name

Iskreno

22.12.2023 17:10

Ko se jos vozi ovim tzv zeljeznicama ?

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

22.12.2023 18:23

Neka Vlada dovede u red Prijedorsku bolnicu i sve u njoj. Dase narod može liječiti. A ne čitav vijek pomagati neku propalu željeznicu od koje nema nikakve koristi i koju samo pljačkanu jedan po jedan i smjenjuju se.

ODGOVORITE
Name

ŽRS DOBPJ

22.12.2023 21:44

Izborna iduća godina. Samo zapošljava. Ne gledaj dali je potreba ili ne. Kancelarija ili pruga, nebitno samo da glasa i obezbedi 10 glasova.

ODGOVORITE