Уставни суд БиХ пријављује оне који не поштују одлуке

Уставни суд БиХ почео је Тужилаштву БиХ масовно да пријављује оне који не извршавају његове одлуке, а међу њима је највише судова и, конкретно, предсједника судова у БиХ.

Босна и Херцеговина 22.12.2023 | 07:42
Уставни суд БиХ пријављује оне који не поштују одлуке

Само не једној сједници, која је одржана 30. новембра, Уставни суд БиХ усвојио је 10 рјешења о неизвршавању његових одлука.

Предсједник Општинског суда у Бихаћу није извршио Одлуку Уставног суда од 23. фебруара 2022. године, предсједник Општинског суда у Лукавцу није извршио одлуку од 15. јануара 2020. године, а предсједник Општинског суда у Сарајеву се оглушио на одлуку Уставног суда БиХ од 15. јула 2020, објављено је у посљедњем броју “Службеног гласника БиХ”.

Одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће
Такође, утврђено је да Општински суд у Мостару није испоштовао одлуку из 2017. године, а предсједник Основног суда у Бањалуци није извршио одлуку Уставног суда БиХ из 2018.

На истој сједници Уставни суд БиХ је донио закључак да га игнорише Пореска управа ФБиХ односно њена филијала Живинице, у два случаја.

Такође, у претпосљедњем броју “Службеног гласника БиХ” објављена су три рјешења о неизвршавању одлука Уставног суда БиХ која датирају са исте сједнице 30. новембра.

Тада је утврђено да предсједник Основног суда у Бањалуци није извршио двије одлуке, а предсједник Општинског суда у Мостару једну одлуку.

Према Кривичном закону БиХ, одлуке Уставног суда БиХ су “коначне и обавезујуће”.

До 5 година затвора
– Службено лице у институцији БиХ, Федерације, Републике Српске, Брчко дистрикта, или у кантону, граду или општини или локалној заједници или било којем органу локалне управе и самоуправе, или одговорно лице које не примијени, не проведе, не изврши или на други начин не поштује коначну и обавезујућу одлуку Уставног суда БиХ, укључујући и одлуку о привременој мјери, коначну и извршну одлуку или привремену мјеру Суда БиХ, Дома за људска права БиХ Европског суда за људска права, или које спријечи односно на други начин омете примјену, провођење или извршење такве одлуке, казниће се казном затвора од шест мјесеци до пет година – пише у Кривичном закону БиХ.

Није познато да је до сада ико кажњен на овај начин због неизвршавања одлука Уставног суда БиХ, иако се суд и раније обраћао Тужилаштву БиХ.

Да ли ће овај пут бити другачије, почев од предсједника основних, односно општинских судова?

(Српскаинфо) ФОТО: СИНИША ПАШАЛИЋ/РАС СРБИЈА

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гога

22.12.2023 07:54

Само казнити затвором ко год је опструкције проводио

ОДГОВОРИТЕ
Name

дамир

22.12.2023 07:56

сад це те сви у прдекану Срби има да вас хапсе масовно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа бато

22.12.2023 08:35

Можда чак и неки радник из Републике Српске који је добио пресуду на уставном суду БиХ има шансу да поднесе пријаву Тужилаштву БиХ против бахатог послодавца.А суђење не може бити измјештено у други суд.Само се може судити у суду БиХ Сарајево.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

22.12.2023 08:42

Сам уставни суд Босне и Херцеговине не поштује закон ,прописе ,одлуке,које се тичу дискриминације грађана,пред јавним.установама, органима предузећима., у смислу различитог поступања ,када су суштинске ствари исте ,то је истина жива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да,Да,Да

22.12.2023 08:44

Само дери багру због њих је народ биједа и сиротиња а криминалци милијардери

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОЈА Пд

22.12.2023 09:00

Сто објављујете бруку, а цемерника за метар дрва у цорку, Фујјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

22.12.2023 09:14

Ако најзад заживи правна држава у БИХ, многи би могли дебело да најебу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

22.12.2023 09:26

ако се коначно крене са кажњавам због неизвршавануја судких одлука биће нам свима боље вјерујте.. коначно ће се указати почетак правне државе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

22.12.2023 11:12

Постовани високи представнице г Смидт вецина Срба те моли и преклиње да наметнес изборни закон и да се онемогуци да снсд опет покраде гласове

ОДГОВОРИТЕ