Ustavni sud BiH prijavljuje one koji ne poštuju odluke

Ustavni sud BiH počeo je Tužilaštvu BiH masovno da prijavljuje one koji ne izvršavaju njegove odluke, a među njima je najviše sudova i, konkretno, predsjednika sudova u BiH.

Bosna i Hercegovina 22.12.2023 | 07:42
Ustavni sud BiH prijavljuje one koji ne poštuju odluke

Samo ne jednoj sjednici, koja je održana 30. novembra, Ustavni sud BiH usvojio je 10 rješenja o neizvršavanju njegovih odluka.

Predsjednik Opštinskog suda u Bihaću nije izvršio Odluku Ustavnog suda od 23. februara 2022. godine, predsjednik Opštinskog suda u Lukavcu nije izvršio odluku od 15. januara 2020. godine, a predsjednik Opštinskog suda u Sarajevu se oglušio na odluku Ustavnog suda BiH od 15. jula 2020, objavljeno je u posljednjem broju “Službenog glasnika BiH”.

Odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće
Takođe, utvrđeno je da Opštinski sud u Mostaru nije ispoštovao odluku iz 2017. godine, a predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci nije izvršio odluku Ustavnog suda BiH iz 2018.

Na istoj sjednici Ustavni sud BiH je donio zaključak da ga ignoriše Poreska uprava FBiH odnosno njena filijala Živinice, u dva slučaja.

Takođe, u pretposljednjem broju “Službenog glasnika BiH” objavljena su tri rješenja o neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH koja datiraju sa iste sjednice 30. novembra.

Tada je utvrđeno da predsjednik Osnovnog suda u Banjaluci nije izvršio dvije odluke, a predsjednik Opštinskog suda u Mostaru jednu odluku.

Prema Krivičnom zakonu BiH, odluke Ustavnog suda BiH su “konačne i obavezujuće”.

Do 5 godina zatvora
– Službeno lice u instituciji BiH, Federacije, Republike Srpske, Brčko distrikta, ili u kantonu, gradu ili opštini ili lokalnoj zajednici ili bilo kojem organu lokalne uprave i samouprave, ili odgovorno lice koje ne primijeni, ne provede, ne izvrši ili na drugi način ne poštuje konačnu i obavezujuću odluku Ustavnog suda BiH, uključujući i odluku o privremenoj mjeri, konačnu i izvršnu odluku ili privremenu mjeru Suda BiH, Doma za ljudska prava BiH Evropskog suda za ljudska prava, ili koje spriječi odnosno na drugi način omete primjenu, provođenje ili izvršenje takve odluke, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – piše u Krivičnom zakonu BiH.

Nije poznato da je do sada iko kažnjen na ovaj način zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH, iako se sud i ranije obraćao Tužilaštvu BiH.

Da li će ovaj put biti drugačije, počev od predsjednika osnovnih, odnosno opštinskih sudova?

(Srpskainfo) FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Goga

22.12.2023 07:54

Samo kazniti zatvorom ko god je opstrukcije provodio

ODGOVORITE
Name

damir

22.12.2023 07:56

sad ce te svi u prdekanu Srbi ima da vas hapse masovno

ODGOVORITE
Name

Opa bato

22.12.2023 08:35

Možda čak i neki radnik iz Republike Srpske koji je dobio presudu na ustavnom sudu BiH ima šansu da podnese prijavu Tužilaštvu BiH protiv bahatog poslodavca.A suđenje ne može biti izmješteno u drugi sud.Samo se može suditi u sudu BiH Sarajevo.

ODGOVORITE
Name

Realno

22.12.2023 08:42

Sam ustavni sud Bosne i Hercegovine ne poštuje zakon ,propise ,odluke,koje se tiču diskriminacije građana,pred javnim.ustanovama, organima preduzećima., u smislu različitog postupanja ,kada su suštinske stvari iste ,to je istina živa.

ODGOVORITE
Name

Da,Da,Da

22.12.2023 08:44

Samo deri bagru zbog njih je narod bijeda i sirotinja a kriminalci milijarderi

ODGOVORITE
Name

JOJA Pd

22.12.2023 09:00

Sto objavljujete bruku, a cemernika za metar drva u corku, Fujjj

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

22.12.2023 09:14

Ako najzad zaživi pravna država u BIH, mnogi bi mogli debelo da najebu!!

ODGOVORITE
Name

Vuk

22.12.2023 09:26

ako se konačno krene sa kažnjavam zbog neizvršavanuja sudkih odluka biće nam svima bolje vjerujte.. konačno će se ukazati početak pravne države

ODGOVORITE
Name

Olja

22.12.2023 11:12

Postovani visoki predstavnice g Smidt vecina Srba te moli i preklinje da nametnes izborni zakon i da se onemoguci da snsd opet pokrade glasove

ODGOVORITE