Полиција открила шта је инспирисало убицу из Прага

Убица из Прага, који је починио масакр на Универзитету, вјероватно је инспирацију за ово злодјело добио у прошлогодишњем покољу у једној руској школи, навела је чешка полиција.

Свијет 22.12.2023 | 07:38
Полиција открила шта је инспирисало убицу из Прага

"Имамо свјежу информацију, која није провјерена, са једног налога на друштвеној мрежи да је требало да буде инспирисана нападом који се догодио прошле јесени у Русији", рекао је шеф полиције.

Подсјетимо, 26. септембра прошле године у пуцњави у школи у Ижевску, у Русији, убијено је 17 особа, међу којима 11 дјеце, а рањено више од 20 људи.

Напад се догодио рано ујутру у школи број 88, а нападач, бивши ученик те школе Артем Казанцев (34), је након крвавог пира извршио самоубиство.

Он је тог дана око 10 часова по локалном времену улетио наоружан у школу, убио двоје чувара који су покушавали да га зауставе, а потом улетио у једну учионицу и почео да пуца, након чега је извршио самоубиство.

Напад у четвртак поподне на умјетнички факултет Карловог универзитета најгора је пуцњава од чешке независности прије 30 година.

Посљедњи напад из ватреног оружја пре данашењг десио се у децембру 2019. у болници у Острави, када је мушкарац отворио ватру у чекаоници трауматолошке клинике и убио четири мушкарца и двије жене, прије него што је окренуо пиштољ на себе.

У фебруару 2015. локални мушкарац отворио је ватру у ресторану у источном граду Ухерски Брод. У нападу је погинуло осам људи.

Чешка влада је 2019. узалуд покушала да поништи забрану ЕУ на полуаутоматске пушке за приватну употребу уведену након серије смртоносних џихадистичких напада широм Европе.

(Тањуг) Фото:Тањуг/АП

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДрМр

22.12.2023 08:30

Будали и менталном болеснику може бити инспирација и врели прдеж, али касно је сад.... На милионе злостављаних, депресивних, поремећених... Друштво, а поготово власти се вазда праве мутави, као оно- ауууу, шта с е десило, а да ли има ОДГОВОРНОСТИ????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данијел

22.12.2023 08:39

Бас занимљиво да је инспирацију пронасао на Истоку, односно претпостављају, а не у Америци - тамо су неки много фини људи само се сваких неколико година деси слицно али су ограниценог памцења па се не сјецају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пртровиц

22.12.2023 09:21

Да није тузно билоби смијесно.Замислите како саопстење даје полиција.А новинари пису.Даје био инспирисан са убиством Руса који је убијао невину дјецу. Тоје лудак па зар мозе нормална особа тако несто урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка1

22.12.2023 14:01

Сви смо ми Америка полако али сигурно,на жалост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви ми

22.12.2023 17:10

...би жељели живјети у Америци , гарантујем. Кско год да је, боље је тамо него код нас. Сви иду за профитом а од цркве, религије се не живи!

Name

Артјом

23.12.2023 18:57

...је био неонациста(!?) из Русије који је извршио напад на неки јеврејски празник... Зар то није тероризма? Напад је Имао је политичку позадину, зар не? Али он је као имао "лагану шизофренију" (руска, совјетска дијагноза)... Маму им јебем! Испашће да је и овај Чех "шизофрен" а не терориста!

ОДГОВОРИТЕ