Policija otkrila šta je inspirisalo ubicu iz Praga

Ubica iz Praga, koji je počinio masakr na Univerzitetu, vjerovatno je inspiraciju za ovo zlodjelo dobio u prošlogodišnjem pokolju u jednoj ruskoj školi, navela je češka policija.

Svijet 22.12.2023 | 07:38
Policija otkrila šta je inspirisalo ubicu iz Praga

"Imamo svježu informaciju, koja nije provjerena, sa jednog naloga na društvenoj mreži da je trebalo da bude inspirisana napadom koji se dogodio prošle jeseni u Rusiji", rekao je šef policije.

Podsjetimo, 26. septembra prošle godine u pucnjavi u školi u Iževsku, u Rusiji, ubijeno je 17 osoba, među kojima 11 djece, a ranjeno više od 20 ljudi.

Napad se dogodio rano ujutru u školi broj 88, a napadač, bivši učenik te škole Artem Kazancev (34), je nakon krvavog pira izvršio samoubistvo.

On je tog dana oko 10 časova po lokalnom vremenu uletio naoružan u školu, ubio dvoje čuvara koji su pokušavali da ga zaustave, a potom uletio u jednu učionicu i počeo da puca, nakon čega je izvršio samoubistvo.

Napad u četvrtak popodne na umjetnički fakultet Karlovog univerziteta najgora je pucnjava od češke nezavisnosti prije 30 godina.

Posljednji napad iz vatrenog oružja pre današenjg desio se u decembru 2019. u bolnici u Ostravi, kada je muškarac otvorio vatru u čekaonici traumatološke klinike i ubio četiri muškarca i dvije žene, prije nego što je okrenuo pištolj na sebe.

U februaru 2015. lokalni muškarac otvorio je vatru u restoranu u istočnom gradu Uherski Brod. U napadu je poginulo osam ljudi.

Češka vlada je 2019. uzalud pokušala da poništi zabranu EU na poluautomatske puške za privatnu upotrebu uvedenu nakon serije smrtonosnih džihadističkih napada širom Evrope.

(Tanjug) Foto:Tanjug/AP

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

DrMr

22.12.2023 08:30

Budali i mentalnom bolesniku može biti inspiracija i vreli prdež, ali kasno je sad.... Na milione zlostavljanih, depresivnih, poremećenih... Društvo, a pogotovo vlasti se vazda prave mutavi, kao ono- auuuu, šta s e desilo, a da li ima ODGOVORNOSTI????

ODGOVORITE
Name

Danijel

22.12.2023 08:39

Bas zanimljivo da je inspiraciju pronasao na Istoku, odnosno pretpostavljaju, a ne u Americi - tamo su neki mnogo fini ljudi samo se svakih nekoliko godina desi slicno ali su ogranicenog pamcenja pa se ne sjecaju.

ODGOVORITE
Name

Prtrovic

22.12.2023 09:21

Da nije tuzno bilobi smijesno.Zamislite kako saopstenje daje policija.A novinari pisu.Daje bio inspirisan sa ubistvom Rusa koji je ubijao nevinu djecu. Toje ludak pa zar moze normalna osoba tako nesto uraditi.

ODGOVORITE
Name

Milanka1

22.12.2023 14:01

Svi smo mi Amerika polako ali sigurno,na žalost.

ODGOVORITE
Name

Svi mi

22.12.2023 17:10

...bi željeli živjeti u Americi , garantujem. Ksko god da je, bolje je tamo nego kod nas. Svi idu za profitom a od crkve, religije se ne živi!

Name

Artjom

23.12.2023 18:57

...je bio neonacista(!?) iz Rusije koji je izvršio napad na neki jevrejski praznik... Zar to nije terorizma? Napad je Imao je političku pozadinu, zar ne? Ali on je kao imao "laganu šizofreniju" (ruska, sovjetska dijagnoza)... Mamu im jebem! Ispašće da je i ovaj Čeh "šizofren" a ne terorista!

ODGOVORITE