НСРС: Расправа о закону о имунитету, ово је циљ власти

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Нацрт закона о имунитету Републике Српске настао као реакција на неуставне одлуке такозваног високог представника Кристијана Шмита од 1. јула.

Република Српска 21.12.2023 | 14:45
НСРС: Расправа о закону о имунитету, ово је циљ власти

Образлажући нацрт овог закона у парламенту Српске, Стевандић је истакао да се Шмит мијешао у рад Народне скупштине и онемогућио нормално одвијање законодавног процеса и функционисање уставних институција Републике Српске.

Он је подсјетио да је Кристијан Шмит донио одлуку којим се Закон о измјенама и допунама Кривичног закона БиХ мијења, те је прописао да је неизвршавање његових одлука кривично дјело за које је прописана затворска казна од шест мјесеци до пет година.

Према његовим ријечима, предложеним нацртом закона поставља се врста темеља да се штите одлуке које су државотворне, суверенистичке.

"Намјера је искључиво у заштити законодавног процеса и не постоје други мотиви. Закон је веома јасан", поручио је Стевандић.

Он је додао да Република Српска мора да размишља о својој будућности, као и да може контролисати државотворни процес, што подразумијева да се штите људи који га спроводе.

Нацрт закона о имунитету Републике Српске прописује да највиши носиоци извршне власти у Српској нису кривично или грађански одговорни за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности и на тај начин се штите као и носиоци законодавне и судске власти.

У образложењу овог акта наводи се да је разлог за доношење Нацрта закона у чињеници да постојеће законско рјешење, које је 6. октобра 2002. године наметнуо тадашњи високи представник, оставља могућност вођења кривичних поступака против највиших носилаца извршне власти, чиме се утиче на независност и функционисање извршне власти.

Стога се указала потреба да се с циљем заштите највиших носилаца извршне власти у Српској пропише да они нису кривично или грађански одговорни за било који поступак извршен у оквиру својих дужности.

"Овим нацртом закона регулише се и то да имунитет имају и други представници законодавне и извршне власти и друга лица која врше јавна овлашћења, те судије и јавни тужиоци против којих се покрене кривични или парнични поступак као посљедица непоштовања одлука лица које није именовано за високог представника у складу са одредбама Дејтонског мировног споразума", наводи се у образложењу. 

(Срна) Фото:БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пензионер

21.12.2023 14:52

Боле њих за грађане они чувају своје дупе и капитал,много је других закона који би требали да буду априориј да грађанима буде боље,а не само.око њих да они живе и њихове породице,уништили су све ал буквално све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.12.2023 15:33

Срам вас било, толике године спрцали а лажете, њихова првенствена брига је брига о народу и грађанима ! Није лако, свако јутро пробудити се и мислити, хоће ли народ и грађани имати новца да плате све обавезе ,рачуне, акцизе, таксе, порезе... , стрепња је то, вјечита , и дође неко и каже да је лако бити политичар !

Name

Ре

21.12.2023 15:46

Хоцел неко заститити нас пензионере од глади. Треба закон и за то.

Name

Ре ре

21.12.2023 16:05

Овај је опасан послије рата са црвеним комбијем и сада у овом опасном миру за србе гладне и пропале у РС скроз, за тога је ту бурле ставио да ради за њега себе и друге њихове док народ гладни ћути још у РС.

Name

Нострадамус

21.12.2023 15:00

Не само за власт него то це добро доци и за опозицију,поготово они који на неки нацин удју у власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.12.2023 09:37

Закон мора бити исти за све грађане па и за власт. Нема имунитета. Имунитет значи озваничити пљачку. Могу радити шта хоће и нико им ништа не може. Није нико весело дисао и да не види позадину свега.

Name

СТАТИСТИЦАР

21.12.2023 15:08

НАРОДНА СКУПСТИНА ТРЕБА ДА У ПРВОЈ ТАЦКИ ДНЕВНОГ РЕДА УСВОЈИ ДА БОРЦИ ПРВЕ КАТЕГОРИЈЕ ИМАЈУ ИМУНИТЕТ ОД БОРБЕ ЗА ПРЕЗИВЉАВАЊЕ,ПОСТО МНОГИ ЗАВРСЕ НА СУДУ ЗБОГ МЕТРА ДРВА ,НАКУПЉЕНИХ У ДРЗАВНОЈ СУМИ ДА ОГРЕЈУ СЕБЕ И СВОЈУ ПОРОДИЦУ,ЈЕР НЕМАЈУ УСЛОВА ДА НАБАВЕ РДВА ЗА ЗИМУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

21.12.2023 15:13

Е мој балване, ти ова влада сте у ови 20 година РС довели до дна и својим поступцима уцинили да се изгуби колика толика самосталност, а видим да се трудите да на снагу ступи Устав БиХ из 1990 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

21.12.2023 15:15

Европски закони Европски тузиоци Европске судије ово зло могу уредити правну дрзаву и закон за све једнак и корумпиране политицаре пред закон! Побогу 21 вијек!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

21.12.2023 15:27

Па ово и није тако лоше, макар ће господин Вукановић моћи да одахне, имаће имунитет, неће га више моћи прогањати и кажњавати, овако ће имати потпуну слободу док расклинкава несташлуке ових зализаних и буцмастих колега у скупштини !

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

21.12.2023 15:51

Дали је и тај закон у сукобу са оним сто трази ЕУ као агенде за приступање Европској Унији,изгледа да власт све цини да никад недобије приступне преговоре јер њима не одговара уреден систем са владавином права и законима гдје нема привилегованих и застицених од одговорности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јана

21.12.2023 16:11

Кад казу-,,и друга лица"-е у том це да се пронадје и директор Института за јавно здравство,видецемо,пред нама је. Па рећи ће да је радио за опште добро и нема одговорности....

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

21.12.2023 16:29

А гдје нама имунитет, од чега имунитет. Крив си за све ако си против УСТАВА ОВЕ ДРЖЕВЕ , ма каква и колика кривица била. Да заштитимо политичаре? И у окружрњу је овај закон прошао испод радара а друга ствар то ни у Србији а ни у Хрватској овај закон нема такву тежину као код нас. То су државе које нису протекторат. И нама су дали 30 година да се учимо демократији али ми то нисмо знали. Зато смо усавршили крађу, лоповлук, позивање у рат. А свим полтронима у НСРС се дивим на полтронизму. Није ни то за свакога. Требаш бити велика несрећа , али баш, несрећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.12.2023 17:45

Овај Јоркширац само хоће да штити своју лоповску кожу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај стевандић

21.12.2023 20:14

Сад глуми препрано масло,али све му је џаба

ОДГОВОРИТЕ