NSRS: Rasprava o zakonu o imunitetu, ovo je cilj vlasti

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Nacrt zakona o imunitetu Republike Srpske nastao kao reakcija na neustavne odluke takozvanog visokog predstavnika Kristijana Šmita od 1. jula.

Republika Srpska 21.12.2023 | 14:45
NSRS: Rasprava o zakonu o imunitetu, ovo je cilj vlasti

Obrazlažući nacrt ovog zakona u parlamentu Srpske, Stevandić je istakao da se Šmit miješao u rad Narodne skupštine i onemogućio normalno odvijanje zakonodavnog procesa i funkcionisanje ustavnih institucija Republike Srpske.

On je podsjetio da je Kristijan Šmit donio odluku kojim se Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH mijenja, te je propisao da je neizvršavanje njegovih odluka krivično djelo za koje je propisana zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Prema njegovim riječima, predloženim nacrtom zakona postavlja se vrsta temelja da se štite odluke koje su državotvorne, suverenističke.

"Namjera je isključivo u zaštiti zakonodavnog procesa i ne postoje drugi motivi. Zakon je veoma jasan", poručio je Stevandić.

On je dodao da Republika Srpska mora da razmišlja o svojoj budućnosti, kao i da može kontrolisati državotvorni proces, što podrazumijeva da se štite ljudi koji ga sprovode.

Nacrt zakona o imunitetu Republike Srpske propisuje da najviši nosioci izvršne vlasti u Srpskoj nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti i na taj način se štite kao i nosioci zakonodavne i sudske vlasti.

U obrazloženju ovog akta navodi se da je razlog za donošenje Nacrta zakona u činjenici da postojeće zakonsko rješenje, koje je 6. oktobra 2002. godine nametnuo tadašnji visoki predstavnik, ostavlja mogućnost vođenja krivičnih postupaka protiv najviših nosilaca izvršne vlasti, čime se utiče na nezavisnost i funkcionisanje izvršne vlasti.

Stoga se ukazala potreba da se s ciljem zaštite najviših nosilaca izvršne vlasti u Srpskoj propiše da oni nisu krivično ili građanski odgovorni za bilo koji postupak izvršen u okviru svojih dužnosti.

"Ovim nacrtom zakona reguliše se i to da imunitet imaju i drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i druga lica koja vrše javna ovlašćenja, te sudije i javni tužioci protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka lica koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma", navodi se u obrazloženju. 

(Srna) Foto:BN

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Penzioner

21.12.2023 14:52

Bole njih za građane oni čuvaju svoje dupe i kapital,mnogo je drugih zakona koji bi trebali da budu apriorij da građanima bude bolje,a ne samo.oko njih da oni žive i njihove porodice,uništili su sve al bukvalno sve.

ODGOVORITE
Name

Re

21.12.2023 15:33

Sram vas bilo, tolike godine sprcali a lažete, njihova prvenstvena briga je briga o narodu i građanima ! Nije lako, svako jutro probuditi se i misliti, hoće li narod i građani imati novca da plate sve obaveze ,račune, akcize, takse, poreze... , strepnja je to, vječita , i dođe neko i kaže da je lako biti političar !

Name

Re

21.12.2023 15:46

Hocel neko zastititi nas penzionere od gladi. Treba zakon i za to.

Name

Re re

21.12.2023 16:05

Ovaj je opasan poslije rata sa crvenim kombijem i sada u ovom opasnom miru za srbe gladne i propale u RS skroz, za toga je tu burle stavio da radi za njega sebe i druge njihove dok narod gladni ćuti još u RS.

Name

Nostradamus

21.12.2023 15:00

Ne samo za vlast nego to ce dobro doci i za opoziciju,pogotovo oni koji na neki nacin udju u vlast.

ODGOVORITE
Name

Re

22.12.2023 09:37

Zakon mora biti isti za sve građane pa i za vlast. Nema imuniteta. Imunitet znači ozvaničiti pljačku. Mogu raditi šta hoće i niko im ništa ne može. Nije niko veselo disao i da ne vidi pozadinu svega.

Name

STATISTICAR

21.12.2023 15:08

NARODNA SKUPSTINA TREBA DA U PRVOJ TACKI DNEVNOG REDA USVOJI DA BORCI PRVE KATEGORIJE IMAJU IMUNITET OD BORBE ZA PREZIVLJAVANJE,POSTO MNOGI ZAVRSE NA SUDU ZBOG METRA DRVA ,NAKUPLJENIH U DRZAVNOJ SUMI DA OGREJU SEBE I SVOJU PORODICU,JER NEMAJU USLOVA DA NABAVE RDVA ZA ZIMU

ODGOVORITE
Name

Rajko

21.12.2023 15:13

E moj balvane, ti ova vlada ste u ovi 20 godina RS doveli do dna i svojim postupcima ucinili da se izgubi kolika tolika samostalnost, a vidim da se trudite da na snagu stupi Ustav BiH iz 1990 godine.

ODGOVORITE
Name

Samo

21.12.2023 15:15

Evropski zakoni Evropski tuzioci Evropske sudije ovo zlo mogu urediti pravnu drzavu i zakon za sve jednak i korumpirane politicare pred zakon! Pobogu 21 vijek!

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

21.12.2023 15:27

Pa ovo i nije tako loše, makar će gospodin Vukanović moći da odahne, imaće imunitet, neće ga više moći proganjati i kažnjavati, ovako će imati potpunu slobodu dok rasklinkava nestašluke ovih zalizanih i bucmastih kolega u skupštini !

ODGOVORITE
Name

A

21.12.2023 15:51

Dali je i taj zakon u sukobu sa onim sto trazi EU kao agende za pristupanje Evropskoj Uniji,izgleda da vlast sve cini da nikad nedobije pristupne pregovore jer njima ne odgovara ureden sistem sa vladavinom prava i zakonima gdje nema privilegovanih i zasticenih od odgovornosti

ODGOVORITE
Name

Jana

21.12.2023 16:11

Kad kazu-,,i druga lica"-e u tom ce da se pronadje i direktor Instituta za javno zdravstvo,videcemo,pred nama je. Pa reći će da je radio za opšte dobro i nema odgovornosti....

ODGOVORITE
Name

disident

21.12.2023 16:29

A gdje nama imunitet, od čega imunitet. Kriv si za sve ako si protiv USTAVA OVE DRŽEVE , ma kakva i kolika krivica bila. Da zaštitimo političare? I u okružrnju je ovaj zakon prošao ispod radara a druga stvar to ni u Srbiji a ni u Hrvatskoj ovaj zakon nema takvu težinu kao kod nas. To su države koje nisu protektorat. I nama su dali 30 godina da se učimo demokratiji ali mi to nismo znali. Zato smo usavršili krađu, lopovluk, pozivanje u rat. A svim poltronima u NSRS se divim na poltronizmu. Nije ni to za svakoga. Trebaš biti velika nesreća , ali baš, nesreća.

ODGOVORITE
Name

Boki

21.12.2023 17:45

Ovaj Jorkširac samo hoće da štiti svoju lopovsku kožu.

ODGOVORITE
Name

Овај стевандић

21.12.2023 20:14

Сад глуми препрано масло,али све му је џаба

ODGOVORITE