Трампу још 16 држава хоће да забрани кандидатуру

Колорада, још најмање 16 држава тренутно има отворена правна питања у погледу подобности Доналда Трампа, бившег предсједника САД за ту функцију, али шта ће се даље дешавати зависи од Врховног суда САД.

Свијет 21.12.2023 | 13:56
Трампу још 16 држава хоће да забрани кандидатуру

Предмете у двије од ових држава, Аризони и Мичигену, првобитно је одбацио нижи суд, али је на њих уложена жалба, а још један изазов за Трампа је тужба поднесена у Мејну.

Из Трампове кампање су саопштили да ће уложити жалбу на пресуду у Колораду, у којој је Врховни суд државе рекао да ће своју одлуку ставити на чекање, што значи да није на снази, до 4. Јануара 2024., у нади да ће добити смјернице од Врховног суда САД.

Судије из Колорада су навеле да би се њихова одлука могла промијенити на основу “добијања било каквог налога или мандата од Врховног суда”.

Ако Врховни суд САД пристане да саслуша жалбу, забрана Врховног суда Колорада биће привремено укинута и Трамп ће имати право да учествује на предизборима у марту 2024., односно унутарстраначким изборима за предсједничког кандидата републиканца све док највиши суд нације не донесе одлуку, наводи држава Колорадо.

Таква жалба би највероватније “замрзла” и остале тужбе.

– Ако Врховни суд узме случај, он ће ефективно обуставити поступак у свим другим државама – рекао је Џеј Мајкл Лутиг, пензионисани судија жалбеног суда који је био главни заговорник покретања приговора на 14. амандман.

У Мејну се очекује да ће државни секретар у наредним данима донијети одлуку, будући да се тамошњи процес мало разликује од осталих држава: одредба државног закона дозвољава становницима да оспоравају подобност за кандидатуру, а државни секретар прво треба да чује те аргументе. Тада свака страна може уложити жалбу на одлуку Вишем суду државе.

У међувремену, пажња нације ће се усредсредити на то да ли ће Врховни суд САД узети случај у Колораду. Ако одбије, Трамп неће имати право да се појави на гласачком листићу у Колораду, наводе из Стејт департмента.

Врховни суд ће се суочити и са одређеним временским притиском. Како је Џена Грисволд, државна секретарка Колорада рекла за МСНБЦ, њена канцеларија мора да потврди који кандидати су у игри или ван ње до 5. јануара, како би гласачки листићи за мартовске предизборе, односно унутарстраначке изборе за предсједничког кандидата партија били одштампани на вријеме.

Бројне друге државе такође одржавају своје предизборе 5. марта, познате као Супер уторак, укључујући неколико њих са неријешеним тужбама: Вирџинија, Тексас и Вермонт.

(Агенције)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мирослав

21.12.2023 14:30

И то би се требало звати демокрацијом? Треба им одмах послати високог преставника, нпр илегалног свабу, да намеце и код њих законе, и цува демокрацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАЉИН

21.12.2023 15:40

Америцка Демократија ја сам мислијо код њих нема дискриминације сви имају иста права па и ТРАМП да се кандидује за пресједника ЗИВИЈО ДОНАЛД

Name

Ре

21.12.2023 16:03

Па гдјецес га кандидират видис ли да је фрајер порезе и незаконите радње обављао а да не прицдмо о испадима. Није то Балкан да мозе доци ко хоце на власт без обзира на моралне и друге карактеристике

Name

лик

21.12.2023 16:22

Не зове се то демокрација Миро, него независност суда, а то можеш у било којем политичком систему имати. Ти си сигурно Милин гласач и угрожени Србин у сред Њемачке!

Name

Вулиц

21.12.2023 15:03

Мислим да је време да представниство Републике Српске стави Бајдена на црну листу и да му блокира све рацуне и капитал на територији Добоја и Лактаса !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Колорадо

21.12.2023 15:41

Замислите када би САД дозволиле да страни медији мешетаре њиховом државом, као што њихови мешетаре по другим државама, ту би за један дан избио грађански, вјерски, етнички,... и сваки други вид рата, последице би биле несагледиве, али нису они будале, када има других будала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

21.12.2023 15:59

Браво,и треба му забранити,он уопсте није нормалан цовјек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааа

21.12.2023 16:28

Трамп је јака конкуренција бајдену због тог ће онај матори деда учинити све да га онеспособи у борби за наредне изборе у УСА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грујо

21.12.2023 17:52

И треба му забранити. Шупкоусти шизофеничар је у стању свашта урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

21.12.2023 18:41

Демократска странка САД претворила у диктатуру. Смета им Трамп, јер одбија да ратује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

22.12.2023 00:00

А знас ли да је хтјео да изведе војску на сопствени народ,предлагао да се авиони И префарбају И бомбардује мексико И низ дугих глупости

Name

Ре Дарко

22.12.2023 10:30

Неће да ратује, а за вријеме његовог предсједавања, САД су биле на ивици грађанског рата. Спреман је био на све, само да заштити своје интересе и богатство.

Name

И ја

22.12.2023 10:58

И да је маса ,под његовим утицајем директно,упала и развалила,оскрнавила Капитол. А да не причам о томе како је за " четири минуте помирио оне који ратују 400 година"

Name

XОXО

22.12.2023 06:57

Демократија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

22.12.2023 15:55

То сто је радио Трамп, нема везе са демократијом. То је анархија коју он крије иза његове верзије демократије. Последње изјаве које имају елементе изјава које је давао Хитлер, показују праву слику и потенцијал који он има у себи. Убиједјен сам да када би хипотетицки поново био изабран, да би он све нас увео у ИИИ светски рат. Наравно, његови обозаваоци би увек правдали то „да он није први поцео“, хе, хе, хе. Он је изгубљен тип у времену и простору.

ОДГОВОРИТЕ