Trampu još 16 država hoće da zabrani kandidaturu

Kolorada, još najmanje 16 država trenutno ima otvorena pravna pitanja u pogledu podobnosti Donalda Trampa, bivšeg predsjednika SAD za tu funkciju, ali šta će se dalje dešavati zavisi od Vrhovnog suda SAD.

Svijet 21.12.2023 | 13:56
Trampu još 16 država hoće da zabrani kandidaturu

Predmete u dvije od ovih država, Arizoni i Mičigenu, prvobitno je odbacio niži sud, ali je na njih uložena žalba, a još jedan izazov za Trampa je tužba podnesena u Mejnu.

Iz Trampove kampanje su saopštili da će uložiti žalbu na presudu u Koloradu, u kojoj je Vrhovni sud države rekao da će svoju odluku staviti na čekanje, što znači da nije na snazi, do 4. Januara 2024., u nadi da će dobiti smjernice od Vrhovnog suda SAD.

Sudije iz Kolorada su navele da bi se njihova odluka mogla promijeniti na osnovu “dobijanja bilo kakvog naloga ili mandata od Vrhovnog suda”.

Ako Vrhovni sud SAD pristane da sasluša žalbu, zabrana Vrhovnog suda Kolorada biće privremeno ukinuta i Tramp će imati pravo da učestvuje na predizborima u martu 2024., odnosno unutarstranačkim izborima za predsjedničkog kandidata republikanca sve dok najviši sud nacije ne donese odluku, navodi država Kolorado.

Takva žalba bi najverovatnije “zamrzla” i ostale tužbe.

– Ako Vrhovni sud uzme slučaj, on će efektivno obustaviti postupak u svim drugim državama – rekao je Džej Majkl Lutig, penzionisani sudija žalbenog suda koji je bio glavni zagovornik pokretanja prigovora na 14. amandman.

U Mejnu se očekuje da će državni sekretar u narednim danima donijeti odluku, budući da se tamošnji proces malo razlikuje od ostalih država: odredba državnog zakona dozvoljava stanovnicima da osporavaju podobnost za kandidaturu, a državni sekretar prvo treba da čuje te argumente. Tada svaka strana može uložiti žalbu na odluku Višem sudu države.

U međuvremenu, pažnja nacije će se usredsrediti na to da li će Vrhovni sud SAD uzeti slučaj u Koloradu. Ako odbije, Tramp neće imati pravo da se pojavi na glasačkom listiću u Koloradu, navode iz Stejt departmenta.

Vrhovni sud će se suočiti i sa određenim vremenskim pritiskom. Kako je Džena Grisvold, državna sekretarka Kolorada rekla za MSNBC, njena kancelarija mora da potvrdi koji kandidati su u igri ili van nje do 5. januara, kako bi glasački listići za martovske predizbore, odnosno unutarstranačke izbore za predsjedničkog kandidata partija bili odštampani na vrijeme.

Brojne druge države takođe održavaju svoje predizbore 5. marta, poznate kao Super utorak, uključujući nekoliko njih sa neriješenim tužbama: Virdžinija, Teksas i Vermont.

(Agencije)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Miroslav

21.12.2023 14:30

I to bi se trebalo zvati demokracijom? Treba im odmah poslati visokog prestavnika, npr ilegalnog svabu, da namece i kod njih zakone, i cuva demokraciju.

ODGOVORITE
Name

STALJIN

21.12.2023 15:40

Americka Demokratija ja sam mislijo kod njih nema diskriminacije svi imaju ista prava pa i TRAMP da se kandiduje za presjednika ZIVIJO DONALD

Name

Re

21.12.2023 16:03

Pa gdjeces ga kandidirat vidis li da je frajer poreze i nezakonite radnje obavljao a da ne pricdmo o ispadima. Nije to Balkan da moze doci ko hoce na vlast bez obzira na moralne i druge karakteristike

Name

lik

21.12.2023 16:22

Ne zove se to demokracija Miro, nego nezavisnost suda, a to možeš u bilo kojem političkom sistemu imati. Ti si sigurno Milin glasač i ugroženi Srbin u sred Njemačke!

Name

Vulic

21.12.2023 15:03

Mislim da je vreme da predstavnistvo Republike Srpske stavi Bajdena na crnu listu i da mu blokira sve racune i kapital na teritoriji Doboja i Laktasa !

ODGOVORITE
Name

Cirkus Kolorado

21.12.2023 15:41

Zamislite kada bi SAD dozvolile da strani mediji mešetare njihovom državom, kao što njihovi mešetare po drugim državama, tu bi za jedan dan izbio građanski, vjerski, etnički,... i svaki drugi vid rata, posledice bi bile nesagledive, ali nisu oni budale, kada ima drugih budala !

ODGOVORITE
Name

Marko,Njemacka

21.12.2023 15:59

Bravo,i treba mu zabraniti,on uopste nije normalan covjek...

ODGOVORITE
Name

jaaa

21.12.2023 16:28

Tramp je jaka konkurencija bajdenu zbog tog će onaj matori deda učiniti sve da ga onesposobi u borbi za naredne izbore u USA.

ODGOVORITE
Name

Grujo

21.12.2023 17:52

I treba mu zabraniti. Šupkousti šizofeničar je u stanju svašta uraditi.

ODGOVORITE
Name

Darko

21.12.2023 18:41

Demokratska stranka SAD pretvorila u diktaturu. Smeta im Tramp, jer odbija da ratuje.

ODGOVORITE
Name

Ja

22.12.2023 00:00

A znas li da je htjeo da izvede vojsku na sopstveni narod,predlagao da se avioni I prefarbaju I bombarduje meksiko I niz dugih gluposti

Name

Re Darko

22.12.2023 10:30

Neće da ratuje, a za vrijeme njegovog predsjedavanja, SAD su bile na ivici građanskog rata. Spreman je bio na sve, samo da zaštiti svoje interese i bogatstvo.

Name

I ja

22.12.2023 10:58

I da je masa ,pod njegovim uticajem direktno,upala i razvalila,oskrnavila Kapitol. A da ne pričam o tome kako je za " četiri minute pomirio one koji ratuju 400 godina"

Name

XOXO

22.12.2023 06:57

Demokratija

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

22.12.2023 15:55

To sto je radio Tramp, nema veze sa demokratijom. To je anarhija koju on krije iza njegove verzije demokratije. Poslednje izjave koje imaju elemente izjava koje je davao Hitler, pokazuju pravu sliku i potencijal koji on ima u sebi. Ubijedjen sam da kada bi hipoteticki ponovo bio izabran, da bi on sve nas uveo u III svetski rat. Naravno, njegovi obozavaoci bi uvek pravdali to „da on nije prvi poceo“, he, he, he. On je izgubljen tip u vremenu i prostoru.

ODGOVORITE