Скоро нико се не бави тражењем несталих лица у БиХ

Огорчени смо радом Института за тражење несталих у БиХ, али и нерадом посланика у Парламенту БиХ  који се у уопште не баве овим питањем, изјавила је у Јутарњем програму БН ТВ Смиља Митровић, предсједница Удружења породица несталих Семберије и Мајевице.

Република Српска 20.12.2023 | 12:51
Скоро нико се не бави тражењем несталих лица у БиХ

Породице несталих лица пролазе агонију већ 30 година. Једино што им је важно је да нађу најмилије и сахране њхове кости. То је пут у смирај њихове душе.

“Ви знате да ми у Републици Српској имамо три костурнице пуне посмртних остатака, али се то не рјешава. Ако је ријешено од 500, 600 посмртних остатака 20, то је веома мало. Гдје су 1642 на терену, у шумама, у потоцима, кад ћемо њих наћи”, пита Смиља.

Огорчени су радом Института за тражење несталих у БиХ.

“Није само дати новац, а не вршити контролу какви су резултати рада Института, јер ако не иде овај процес тражења, да се мијења, да тражимо шта кочи”, истиче Митровићева. Митровићева истиче да захваљујући буџету који добијају из градске касе, успију да подмире трошкове канцеларије, те да се труде да у свом раду оставе нешто иза себе млађим генерацијама.

“Направили смо спомен за мајке свих несталих српских бораца. Сада спремамо споменик за борце града Бијељина који нису нигдје обиљежени као борци и као нестале и погинуле особе. Споменик ће бити висок 4,2 метра. Све имамо описано, само нам недостаје новац”, каже Смиља.

Са простора Семберије и Мајевице трага се за још 52 особе. Мисија нашег удружење је да не одустајемо док не пронађемо све нестале, поручила је Смиља Митровић у Јутарњем програму БН ТВ.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Истина

20.12.2023 13:04

Баш брига српског представника у Институту за нестале у Сарајеву који као југо официр прима високу пензију из Србије, а у БиХ прима око 3000 КМ плату, за судбину несталих. Битно је да је њему добро и да је узео посао некоме ко је на бироу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

20.12.2023 13:16

Нема ту ста да украду зато их и не интересује!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Греска

20.12.2023 13:37

У погрешно вријеме на погрешном мјесту, живот иде даље кога нема без њега се може. Шолде све проблеме рјесе

Name

Душан

20.12.2023 13:24

Осим Института који сабо ради не раде ни други а има их много на државном и ентитетском нивоу који не раде добро а без њих и њихових резултата не може добро радити ни Институт за нестала лица .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.12.2023 14:27

Што се тиче Института за нестале БиХ, ту сте управу, а што се тиче посланика ту сте слагали јер ту је најсвјетлији примјер посланик Милорад Којић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нено

20.12.2023 14:42

Ви господје исто примате плату као и остали који су ту постављени ради плате ,а не да несто радите по питању несталих,нестали су нестали и нема ту ста да се трази,30 година је просло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само буџети

20.12.2023 15:09

Не само да се набави већ нико владе,парламент,БиХ нико нетрази информацију од тог тијела зашто је стало тражење несталих лица ,а троше паре примају плате и донације???

ОДГОВОРИТЕ