Skoro niko se ne bavi traženjem nestalih lica u BiH

Ogorčeni smo radom Instituta za traženje nestalih u BiH, ali i neradom poslanika u Parlamentu BiH  koji se u uopšte ne bave ovim pitanjem, izjavila je u Jutarnjem programu BN TV Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih Semberije i Majevice.

Republika Srpska 20.12.2023 | 12:51
Skoro niko se ne bavi traženjem nestalih lica u BiH

Porodice nestalih lica prolaze agoniju već 30 godina. Jedino što im je važno je da nađu najmilije i sahrane njhove kosti. To je put u smiraj njihove duše.

“Vi znate da mi u Republici Srpskoj imamo tri kosturnice pune posmrtnih ostataka, ali se to ne rješava. Ako je riješeno od 500, 600 posmrtnih ostataka 20, to je veoma malo. Gdje su 1642 na terenu, u šumama, u potocima, kad ćemo njih naći”, pita Smilja.

Ogorčeni su radom Instituta za traženje nestalih u BiH.

“Nije samo dati novac, a ne vršiti kontrolu kakvi su rezultati rada Instituta, jer ako ne ide ovaj proces traženja, da se mijenja, da tražimo šta koči”, ističe Mitrovićeva. Mitrovićeva ističe da zahvaljujući budžetu koji dobijaju iz gradske kase, uspiju da podmire troškove kancelarije, te da se trude da u svom radu ostave nešto iza sebe mlađim generacijama.

“Napravili smo spomen za majke svih nestalih srpskih boraca. Sada spremamo spomenik za borce grada Bijeljina koji nisu nigdje obilježeni kao borci i kao nestale i poginule osobe. Spomenik će biti visok 4,2 metra. Sve imamo opisano, samo nam nedostaje novac”, kaže Smilja.

Sa prostora Semberije i Majevice traga se za još 52 osobe. Misija našeg udruženje je da ne odustajemo dok ne pronađemo sve nestale, poručila je Smilja Mitrović u Jutarnjem programu BN TV.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Istina

20.12.2023 13:04

Baš briga srpskog predstavnika u Institutu za nestale u Sarajevu koji kao jugo oficir prima visoku penziju iz Srbije, a u BiH prima oko 3000 KM platu, za sudbinu nestalih. Bitno je da je njemu dobro i da je uzeo posao nekome ko je na birou.

ODGOVORITE
Name

Murija

20.12.2023 13:16

Nema tu sta da ukradu zato ih i ne interesuje!!!

ODGOVORITE
Name

Greska

20.12.2023 13:37

U pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu, život ide dalje koga nema bez njega se može. Šolde sve probleme rjese

Name

Dušan

20.12.2023 13:24

Osim Instituta koji sabo radi ne rade ni drugi a ima ih mnogo na državnom i entitetskom nivou koji ne rade dobro a bez njih i njihovih rezultata ne može dobro raditi ni Institut za nestala lica .

ODGOVORITE
Name

Re

20.12.2023 14:27

Što se tiče Instituta za nestale BiH, tu ste upravu, a što se tiče poslanika tu ste slagali jer tu je najsvjetliji primjer poslanik Milorad Kojić!

ODGOVORITE
Name

neno

20.12.2023 14:42

Vi gospodje isto primate platu kao i ostali koji su tu postavljeni radi plate ,a ne da nesto radite po pitanju nestalih,nestali su nestali i nema tu sta da se trazi,30 godina je proslo.

ODGOVORITE
Name

Samo budžeti

20.12.2023 15:09

Ne samo da se nabavi već niko vlade,parlament,BiH niko netrazi informaciju od tog tijela zašto je stalo traženje nestalih lica ,a troše pare primaju plate i donacije???

ODGOVORITE