Ухапшена велика криминална група у Београду

По налогу Јавног тужилаштва за организовани криминал у координацији са СБПОК и полицијским службама Велике Британије данас је на територији Београда након спроведеног предистражног поступка лишено слободе шест лица и то: Ј. Р., М. Р., Е. Р., И. Р., Л. Р. и М. Н. због постојања основа сумње да су извршили кривично дело удруживање ради вршења кривичног дела и кривично дело прање новца. Двоје осумњичених се налази ван територије Републике Србије и тренутно су недоступни државним органима.

Србија 20.12.2023 | 12:25
Ухапшена велика криминална група у Београду

Ова организована криминална група је у временском периоду од 2. фебруара 2018. године до 15. децембра 2023. године на територији Републике Србије оформила организовану криминалну групу која је новац стечен криминалном делатношћу улагала у куповину некретнина и тако уводила у легалне новчане токове.

Сумња се, да је улагање имовине која је проистекла из криминалне делатности осумњиченог Р. К. Р. у Швајцарској као и криминалне делатности осумњиченог Љ. Р. у Великој Британији стечено тако што су проваљивали у већи број објеката у те две земље који су били у власништву имућних оштећених лица и тако узимали готов новац и друге скупоцене предмете.

Против осумњиченог Љ. Р. се у Великој Британији води кривични поступак због постојања сумње да је на наведени начин прибавио укупно 26 милиона фунти стерлинга и тиме оштетио Френка Лампарда, бившег енглеског репрезентативца, затим покојног Вишаија Шриваданапраба, бившег власника ФК "Лестер" и Тамару Еклстон и њеног супруга Џеја Рутланда, ћерку бившег власника Формуле 1 Бернија Еклстона, док је осумњичени Р. К. Р. осуђен у Швајцарској за извршење више провалних крађа којим је себи прибавио корист од око 250.000 швајцарских франака.

Осумњичени Љ. Р. и Р. К. Р. су осумњичени да су новац који су пробавили кривичном делатношћу давали осталим припадницима ове организоване криминалне групе који су потом новац улагали у куповину скупоцених некретнина на територији Републике Србије, као и луксузних путничких возила и на тај начин покушали да илегално стечени новац интегришу у легалне новчане токове.

Предметни истражни поступак од стране ЈТОК и СБПОК вођен је све време у координацији са Метрополитенском полицијом и Националном криминалистичком агенцијом Велике Британије.

У току су претреси на више локација на територији Србије.

Јавно тужилаштво за организовани криминал одмах је блокирало рачуне, некретнине за које се сумња да су стечене од криминалне делатности као и скупоцена возила.

Осумњиченима је одређено полицијско задржавање након чега ће уз кривичну пријаву бити спроведени на саслушање у Јавно тужилаштво за организовани

(Блиц)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Веселко

20.12.2023 12:56

Па маму вам васу одкада немацки пандури раде у Београду? Полизеи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требор

20.12.2023 14:16

Од када нису странци радили коднас

Name

Хехе

20.12.2023 13:32

Служба Велике Британије уз помоћ Србијанске полиције унајмила Њемачке специјалце????

ОДГОВОРИТЕ