Пет избора у 2024. који ће обликовати глобални поредак

Може ли се Доналд Трумп вратити? Хоће ли неко у Русији изазвати Владимира Путина? С обзиром да пола свијета иде на изборе 2024. године, а око 30 земаља бира предсједника, ево пет кључних избора према избору АФП-а:

Босна и Херцеговина 19.12.2023 | 11:16
Пет избора у 2024. који ће обликовати глобални поредак

Десетине милиона Американаца бираће 5. новембра предсједника на такмичењу које би могло задржати актуелног Џо Бајдена на власти до 86. године.

Анкета за анкетом показује да већина гласача мисли да је демократа склон гафовима престар да би био врховни командант, упркос томе што је његов вјероватно ривал, бивши предсједник Доналд Трамп, направио сличне грешке са 77 година.

Чини се да ће дезинформације бити карактеристика кампање, мамурлук од посљедњег надметања које се завршило тако што су Трампове присталице упали на амерички Капитол како би покушали зауставити овјеру Бајденове побједе.

Трумп улази у такмичење за номинацију Републиканске странке као очигледан фаворит, упркос вишеструким кривичним суђењима која су над њим.

Бајденова кампања претрпјела је још један ударац након што је Представнички дом предвођен републиканцима у децембру изгласао отварање формалне истраге о опозиву да ли је неоправдано профитирао од страних послова свог сина док је био потпредсједник под Бараком Обамом.

Путин тражи још шест година

Поново самоувјерени руски предсједник Владимир Путин, подстакнут успјехом својих трупа у одржавању позиција у Украјини двије године након рата, нада се да ће своју 24-годишњу владавину продужити за још шест година на мартовским изборима.

Он је 8. децембра најавио да се кандидује за пети мандат, који ће га задржати на власти до 2030. године.

Године 2020. измијенио је устав како би му омогућио да теоретски остане на власти до 2036. године, што би му могло омогућити да влада дуже од Стаљина.

С обзиром на то да се рат у Украјини користио за затварање или ућуткивање неистомишљеника и противника, мале су шансе да му неко стане на пут.

Његов дугогодишњи непријатељ Алексеј Наваљни служи казну од 19 година затвора.

Модијева велика игра моћи

Скоро милијарду Индијаца биће позвано да гласа у априлу-мају када најмногољуднија нација свијета изађе на изборе на којима премијер Нарендра Моди и његова националистичка странка БЈП траже трећи мандат.

Модијева политичка каријера и успјех засновани су на подршци индијских Хиндуса од милијарду и више њих и, кажу критичари, распиривању непријатељства према великој муслиманској мањини у земљи.

Упркос гушењу грађанских слобода, он иде на гласање као очигледан фаворит, а његове присталице му приписују заслуге за јачање положаја своје земље на глобалној сцени.

ЕУ тест за популисте

На највећим свјетским транснационалним изборима у јуну ће више од 400 милиона људи имати право гласа на изборима за Европски парламент.

Гласање ће бити тест подршке десничарским популистима, који имају вјетар у леђа након побједе Геерта Wилдерса и његове антиисламске, анти-ЕУ ПВВ Слободарске странке на холандским изборима у новембру и прошлогодишње побједе Гиоргие Мелони и њене десне странке Браћа Италије.

Међутим, Брисел се може охрабрити Пољском, гдје се бивши предсједник Европског савјета Доналд Туск вратио на власт на солидној про-ЕУ платформи.

Прва жена предсједник Мексика?

Љевичарка, бивша градоначелница главног града и пословна жена аутохтоних коријена, бори се да уђе у историју Мексика у јуну поставши прва жена предсједница земље с традицијом мачизма.

Бивша градоначелница Мексико Ситија Цлаудиа Схеинбаум кандидира се у име странке Морена одлазећег предсједника Андреса Мануела Лопеза Обрадора.

Њен противник Xоцхитл Галвез изабран је да представља опозициону коалицију, Широки фронт за Мексико.

(Фена) Фото: РЕУТЕРС/Евелyн Хоцкстеин

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ре

19.12.2023 12:54

Поредак у свету ће обликовати само Русија,остали се ту ништа не питају, они су ту само да слушају највећу светску силу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

19.12.2023 16:05

Нек си им реко.Хоће послушаће га ко и Орбанчића ,обликоваће га тако да ће добити ово💪🐎🌈🔔 😁🤺.

Name

Нострадамус

19.12.2023 13:28

У Америци пресједник је упосленик који изврсава наредјење које добија од мафије .

ОДГОВОРИТЕ