Ово су опције за формирање власти у Београду

Београдски избори, једини који су до синоћ деловали неизвесно, добили су очекиван епилог - неизвсност, али у потпуно неочекиваном контексту, захваљујући изборном изненађењу у виду др Бранимира Несторовића.

Србија 19.12.2023 | 10:20
Ово су опције за формирање власти у Београду

Анализа сада показује да је СНС са СПС много ближа формирању градске власти од “Србије против насиља” и коалиције НАДА, али ће за све највероватније морати да се чека понављање избора на неколико изборних места на којима су уочене неправилности, што се догађа на свим изборима у Београду.

Математика је јасна - СНС са СПС има 54 мандата, можда ће имати и 55 после поновљених избора, што је 1 до 2 мање него што је потребно да формирају власт. С друге стране, “Србија против насиља” има 43 мандата и чак и у коалицији са 7 посланика листе “НАДА за Београд” немају довољно одборника за формирање власти.

Недостаје им шест, тачно онолико колико је освојио Несторовић, али он се већ изјаснио да не жели у савез ни са СНС ни са "Србијом против насиља", мада је према овој опозиционој листи био много оштрији него према СНС.

Ево које су опције сада могуће.

Опција 1: СНС + СПС + Несторовић

- Морам да разочарам председника (Вучића), али нећемо правити никакве коалиције у Београду - рекао је Несторовић у изборној ноћи.

Ипак, Несторовић није искључио могућност посредне сарадње са СНС изјавом да ће подржати сваки конструктиван предлог у Скупштини града.

Да не верује у Несторовићеву искључивост наговестио је и кандидат за градоначелника листе СНС, Александар Шапић.

- Наша врата су отворена, спремни смо да разговарамо с њима. Мислим да већих препрека не би требало да буде, уколико они буду расположени. Ако не, нећемо да плачемо, ако ћемо нове изборе, ићи ћемо на нове изборе - казао је Шапић.

Несторовић је у у изборној ноћи, између осталог, рекао да његова листа неће правити коалиције ни са ким јер би то ту листу "убило" већ на почетку.

С тим се слаже и Никола Парун, политиколог.

- Мислим да је тај Несторовићев покрет сад у великом узлету јер он сам код 180.000 становника има практично статус "полубожанства". Мислим да би Несторовић тај статус угрозио уласком у коалицију са влашћу пошто су за њега гласали махом они који нису ни за власт ни за опозицију. Зато сматрам да би тај потез био нерезонски - оцењује Парун за "Блиц".

Опција 2: СНС + СПС + прелетач(и)

Ако би се од Несторовића одвојио један или неколико прелетача могла би да се формира власт СНС - СПС у Београду.

Могућност за то се отвара чињеницом да ће шест посланика Несторовића у Скупштини Града имати независно право да својим гласом подрже формирање било какве власти, па и оне СНС - СПС.

Нешто слично се догодило на претходним градским изборима, у априлу 2022. године. Тада је Александар Шапић имао потребних 56 гласова да буде изабран за градоначелника, али је добио и 57. од одметнутог члана ПОКС-а, странке која је сада део коалиције НАДА.

Парун сматра да је то најреалнија опција.

- То не би било ни први и последњи пут да имамо прелетаче на политичкој сцени. Националисти су увек најјефтинији у политици, а СНС-у је Београд много скуп да би за два одборничка места изгубио власт у престоници - наводи Парун.

Опција 3: Мањинска влада СНС + СПС уз подршку Несторовића

Опција према којој би Несторовић могао да подржи власт СНС - СПС на градском нивоу, а да не прави коалицију са њима. Ипак, могуће је да напредњаци не би били задовољни нестабилношћу ове опције и да би пре ишли на нове изборе док су у успону, него пристали да мањински владају.

- Мислим да би подршка мањинској влади у Београду био ирационалан потез Несторовића јер су покрет у експанзији. Мислим да ни сам Несторовић није очекивао да се нађе у тренутној позицији - каже Парун.

Опција 4: Опозиција + Несторовић (или СПС)

Опција која тренутно делује како научна фантастика, а и Несторовић ју је већ одбио иако му нису стране приче о фантастици и ванезмаљцима.

- Не, са њима никако. Прво, мислим да су они преваранти зато што нису изашли под својим именом, то је Ђиласова и Мариникина странка, а ови други су минорни играчи - поручио је Несторовић.

Парун оцењује да је ова опција најмање реална.

- Мислим да воља за таквом коалицијом не постоји ни код Несторовића, ни код "Србије против насиља" - каже Парун.

Опција 5: Нови избори

Уколико Несторовић заиста не подржи ниједну опцију градском нивоу, а при том ставу остану и сви његови одборници, највероватније би се ишло на нове изборе у Београду.

Београдски избори се најлакше и најбрже могу поновити тако што новоизабрана градска скупштина у року од два месеца неће изабрати градоначелника.

У том случају, формира се Привремени орган којег именује председник Народне скупштине у року од два месеца. Привремени орган мора у року од најмање 45 дана, а највише 60, да припреми, организује и спроведе изборе. То практично значи да цео процес може да траје и шест месеци.

Парун каже да му је та опција друга најреалнија.

- Чини ми се да је то после формирања власти СНС и СПС са неким прелетачем највероватнија, и то само зато што су ми друге опције мање реалне. Немам посебно објашњење, водим се политичким резоном - каже Парун.

(Блиц) Фото: ЂОРЂЕ КОЈАДИНОВИЋ, САВА РАДОВАНОВИЋ, ВЛАДИМИР ШПОРЧИЋ, ТАЊУГ, МИТАР МИТРОВИЋ, СХУТТЕРСТОЦК / РИНГИЕР

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НИКОЛА

19.12.2023 11:35

КОАЛИЦИЈА НАДА - Милош Јовановић ИДЕ СА ВУЧИЋЕМ. Готова ствар

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.12.2023 13:33

Ако је Несторовиц био острији према СНС-у онда је 100% сигурно да иду уз СНС.Јер код нас када један политицар остро критикује другу страну претезно то ради да би добио вецу подрску градјана и онда на крају придје онима кога су остро критиковали.

Name

Ма

19.12.2023 12:16

Ово се људи никада и нидје није десило Е јадна земљо шта си дочекала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исти сценариј

19.12.2023 21:46

Преписано из Републике Српске! Папциии прелетаци потковани корумпирани у СПРЕЗИ!!! Браво Србијо! Јадна Србијо! Заробљена од корумпираних партијашааа! Циркус на брдовитом балкану далекооо од Европе и Народа!

ОДГОВОРИТЕ