Двојац "пао" због незаконитог прислушкивања бх. политичара?

Нису још саопштени детаљи у вези којег кривичног дјела су ухапшени, али према незваничним информацијама, наводно је ријеч о томе да су Дебевец и Осмица незаконито прислушкивали неке политичаре у БиХ.

Босна и Херцеговина 18.12.2023 | 19:28
Двојац "пао" због незаконитог прислушкивања бх. политичара?

Предсједника Суда Босне и Херцеговине Ранка Дебевца данас су ухапсили припадници Државне агенције за истраге и заштиту , а недуго након тога, ухапшен је и бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Осман Мехмедагић Осмица.

Нису још саопштени детаљи у вези којег кривичног дјела су ухапшени, али према незваничним информацијама, наводно је ријеч о томе да су Дебевец и Осмица незаконито прислушкивали неке политичаре у БиХ.

Дебевец и Мехмедагић су годинама имали близак однос, како због природе посла и позиција на којима су били, односно Дебевец још увијек јесте, тако се говорило и да су у добрим приватним односима.

Ово није први пут да се Дебевец и Осмица доводе у везу с незаконитим радњама јер је против предсједника Суда БиХ већ вођен дисциплински поступак због веза са Мехмедагићем.

Наиме, против Дебевеца је 2021. године вођен дисциплински поступак, а Уред дисциплинског тужиоца (УДТ) га је теретио што се 2020.године у приватним просторијама састао са тадашњим генералним директором Обавјештајно-сигурносне агенције БиХ (ОСА) Османом Мехмедагићем, о чему је Рапорт први извијестио и објавио фотографије тог сусрета.

У то вријеме пред Судом БиХ вођен је кривични поступак против Осмице и он је тада још био на челу ОБА-е, те је контакт Дебевца с оптужеником пред Судом којим он руководи оцијењен непримјереним.

Такође, Дебевеца је УДТ теретио за упућивање коментара непримјереног садржаја кроз комуникацију са тужитељицом која је поступала у предмету у којем је он био пријављен .

Против Дебевца је дисциплински псотупак вођен и због тога што је , како се тада наводило, намјерно давао недовољно информација ВСТВ-у у личном картону о својој имовини у иностранству.

Првостепена дисциплинска комисија ВСТВ-а Дебевца је раније огласила одговорним и изрекла му јавну опомену, али га је другостепена комисија ослободила одговорности.

Дебевец је од 2012. био судија Суда БиХ, а 2016. године је изабран и за предсједника тог суда. Мандат предсједника суда је обновио 2022. године, када је био и једини кандидат за ову функцију.

Иначе, Осман Мехмедагић Осмица почетком ове године завршио је на „црној листи“ САД-а, а тада је наведено да је он у својству генералног директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ, држављанин БиХ Осман Осмица Мехмедагић злоупотријебио државну компанију БХ Телецом за прикупљање мобилних активности од бх. политичара који нису повезани са СДА.

Такође, тада је истакнуто да је Мехмедагић дао инструкције једном појединцу да надгледа владиног званичника повезаног с опозиционом странком из Републике Српске (РС).

Осим тога, Мехмедагић је искористио свој положај, пријетње и везе да потакне неке кандидате из “Осморке”, групе бошњачких и грађанских странака из БиХ, да подрже СДА.

„Постоје и вјеродостојне информације да је Мехмедагић сарађивао са криминалним мрежама како би обогатио себе и своју политичку странку“- објавиле су раније САД.

(Рапорт) Фото: Агенције

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

хиихихихи

18.12.2023 19:41

Прислускивање на робији под тусевима не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

18.12.2023 22:35

ПОЦИЊЕ СЕ ОТАПАТИ ЛЕДЕНИ БРИЈЕГ.ДУГО СЕ СЕПУРИТЕ ,А ИЗГЛЕДА ДА НИКОМ ОД ПОЛИТИЦАРА НЕЦЕ БИТИ МИРНА СТАРОСТ.НА КРАЈУ ОУТА ИХ ЦЕКАЈУ ЈЕЗЕВЕ ПРЕПРЕКЕ И НАПЛАТНА РАМПА.НИМАЛО ПРИЈАТНО.СВЕ ДИДЈЕ НА НАПЛАТУ КАД ТАД.

Name

Аска

18.12.2023 22:36

Сад цемо видјети на дјелу како се контаминирају докази и ове двије наказе излазе из затвора сретни, задовољни и висе им се за та дјела не мозе судити... а ако су заиста стављени у "процес" онда лети комплетна БиХ гарнитура политицара на дозивотну робију.

Name

Липн

18.12.2023 19:42

Многи данас злоупотребљавају ,начин прислискивања,нико не сноси одговорност за то ,кршећи процедуре напишу било шта да могу то урадити нема везе јел.истина или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

18.12.2023 19:50

Јесу имали шта и прислушкивати😂 Наши политичари су за чишћење wц, а не водјење државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раковиц

18.12.2023 19:50

Кадцете да хапсите Додига и осталу елиту мафијаса Р.Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Раковић

18.12.2023 22:28

Кад научиш писати.

Name

Драган Би.

18.12.2023 20:01

Памтимо још признање у јавност да је Влада РС прислускала неколико из опозиција? Ваљда да ће и за то тужилаштво има разлог их гањати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

18.12.2023 20:19

Откуд право тим неким политичарима да прислушкују друге политичаре и остале грађане и још се и јавно хвале да то раде и ником ништа . Ово је стварно земља чудеса . Наравно , да свако треба да одговара за своја недјела , али то треба да важи за све .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

18.12.2023 20:24

Падом СДА откриле су се многе тајне. Шта ће тек бити ако дочекамо да падне СНСД и ако се открије ко и зашто користи опрему купљени у израелу. За почетак на располагању је у једној приватној агенцији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

18.12.2023 23:16

Ако падне

Name

Рада

18.12.2023 20:50

Већ 28 година, на свим значајнијим функцијама у БиХ су припадници мафијашко-злочиначких удружења. Пљачкају милијарде из буџета, злоупотребљавају власт, туку, убијају и отимају, а народ као стока, блеји и пасе траву, и гласа за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

19.12.2023 03:14

Свака част на коментару!Све си лијепо рекла,немам ништа додати.

Name

Милко

18.12.2023 20:51

Ево њих обојице за који дан код Додика у кабинету. Он само такве и бира да му буду савјетници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћургуз

18.12.2023 22:27

Осмицу у ћелију број осам а Ранка једну раније. 😃

ОДГОВОРИТЕ
Name

освета

18.12.2023 22:36

А мозда је и освета за Додика. Што њима нису уручили позив па да сами дођу у суд као и Додик него их хапси СИПА? Или ако је то редован поступак што онда Додика није привела СИПА? Смрди ово све око Кајганића откад су му брата ухапсили у Бања Луци, брзо се заборавила та вијест...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несхваћен

18.12.2023 22:53

Не видим начин на који предсједник Суда БиХ може да незаконито пресреће комуникације или како ми то волимо рећи, прислушкује, а поготово да злоупотријеби положај у вези са пресретањем комуникација . Ако је било незаконитог пресретања комуникација онда је директор ОБА/ОСА-е починио кривично дјело, или се пак ради о нечему другом о чему немамо довољно информација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

19.12.2023 00:30

Каква је ово будалештина,па Додик је што пута рекао да прати и прислушкује политичаре опозиције и ником ништа,изгледа да су политичари РСе И руководство безгрешна,док СИПА само хапси по ФБиХ,код нас све по закону,а криминал не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смрт фашизму

19.12.2023 06:20

Има ли ово хапшење везе са процесом који се види против Додика? Предсједник Суда ухапшен а сутра наставак, случајно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.12.2023 07:19

Сад ће ако бог да бити ухапшен и Суад Арнаутовић предсједник ЦИК-а БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуза на квадрат!

19.12.2023 08:10

Сва среца па ми у РС имамо Неска Безбједњака, постењацину и прегаоца..

ОДГОВОРИТЕ