Dvojac "pao" zbog nezakonitog prisluškivanja bh. političara?

Nisu još saopšteni detalji u vezi kojeg krivičnog djela su uhapšeni, ali prema nezvaničnim informacijama, navodno je riječ o tome da su Debevec i Osmica nezakonito prisluškivali neke političare u BiH.

Bosna i Hercegovina 18.12.2023 | 19:28
Dvojac "pao" zbog nezakonitog prisluškivanja bh. političara?

Predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca danas su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu , a nedugo nakon toga, uhapšen je i bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osman Mehmedagić Osmica.

Nisu još saopšteni detalji u vezi kojeg krivičnog djela su uhapšeni, ali prema nezvaničnim informacijama, navodno je riječ o tome da su Debevec i Osmica nezakonito prisluškivali neke političare u BiH.

Debevec i Mehmedagić su godinama imali blizak odnos, kako zbog prirode posla i pozicija na kojima su bili, odnosno Debevec još uvijek jeste, tako se govorilo i da su u dobrim privatnim odnosima.

Ovo nije prvi put da se Debevec i Osmica dovode u vezu s nezakonitim radnjama jer je protiv predsjednika Suda BiH već vođen disciplinski postupak zbog veza sa Mehmedagićem.

Naime, protiv Debeveca je 2021. godine vođen disciplinski postupak, a Ured disciplinskog tužioca (UDT) ga je teretio što se 2020.godine u privatnim prostorijama sastao sa tadašnjim generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Osmanom Mehmedagićem, o čemu je Raport prvi izvijestio i objavio fotografije tog susreta.

U to vrijeme pred Sudom BiH vođen je krivični postupak protiv Osmice i on je tada još bio na čelu OBA-e, te je kontakt Debevca s optuženikom pred Sudom kojim on rukovodi ocijenjen neprimjerenim.

Takođe, Debeveca je UDT teretio za upućivanje komentara neprimjerenog sadržaja kroz komunikaciju sa tužiteljicom koja je postupala u predmetu u kojem je on bio prijavljen .

Protiv Debevca je disciplinski psotupak vođen i zbog toga što je , kako se tada navodilo, namjerno davao nedovoljno informacija VSTV-u u ličnom kartonu o svojoj imovini u inostranstvu.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a Debevca je ranije oglasila odgovornim i izrekla mu javnu opomenu, ali ga je drugostepena komisija oslobodila odgovornosti.

Debevec je od 2012. bio sudija Suda BiH, a 2016. godine je izabran i za predsjednika tog suda. Mandat predsjednika suda je obnovio 2022. godine, kada je bio i jedini kandidat za ovu funkciju.

Inače, Osman Mehmedagić Osmica početkom ove godine završio je na „crnoj listi“ SAD-a, a tada je navedeno da je on u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, državljanin BiH Osman Osmica Mehmedagić zloupotrijebio državnu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA.

Takođe, tada je istaknuto da je Mehmedagić dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Republike Srpske (RS).

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne neke kandidate iz “Osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA.

„Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku“- objavile su ranije SAD.

(Raport) Foto: Agencije

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

hiihihihi

18.12.2023 19:41

Prisluskivanje na robiji pod tusevima ne ide.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

18.12.2023 22:35

POCINJE SE OTAPATI LEDENI BRIJEG.DUGO SE SEPURITE ,A IZGLEDA DA NIKOM OD POLITICARA NECE BITI MIRNA STAROST.NA KRAJU OUTA IH CEKAJU JEZEVE PREPREKE I NAPLATNA RAMPA.NIMALO PRIJATNO.SVE DIDJE NA NAPLATU KAD TAD.

Name

Aska

18.12.2023 22:36

Sad cemo vidjeti na djelu kako se kontaminiraju dokazi i ove dvije nakaze izlaze iz zatvora sretni, zadovoljni i vise im se za ta djela ne moze suditi... a ako su zaista stavljeni u "proces" onda leti kompletna BiH garnitura politicara na dozivotnu robiju.

Name

Lipn

18.12.2023 19:42

Mnogi danas zloupotrebljavaju ,način prisliskivanja,niko ne snosi odgovornost za to ,kršeći procedure napišu bilo šta da mogu to uraditi nema veze jel.istina ili ne.

ODGOVORITE
Name

Sale

18.12.2023 19:50

Jesu imali šta i prisluškivati😂 Naši političari su za čišćenje wc, a ne vodjenje države.

ODGOVORITE
Name

Rakovic

18.12.2023 19:50

Kadcete da hapsite Dodiga i ostalu elitu mafijasa R.Srpske

ODGOVORITE
Name

Re Raković

18.12.2023 22:28

Kad naučiš pisati.

Name

Dragan Bi.

18.12.2023 20:01

Pamtimo još priznanje u javnost da je Vlada RS prisluskala nekoliko iz opozicija? Valjda da će i za to tužilaštvo ima razlog ih ganjati.

ODGOVORITE
Name

A

18.12.2023 20:19

Otkud pravo tim nekim političarima da prisluškuju druge političare i ostale građane i još se i javno hvale da to rade i nikom ništa . Ovo je stvarno zemlja čudesa . Naravno , da svako treba da odgovara za svoja nedjela , ali to treba da važi za sve .

ODGOVORITE
Name

Aa

18.12.2023 20:24

Padom SDA otkrile su se mnoge tajne. Šta će tek biti ako dočekamo da padne SNSD i ako se otkrije ko i zašto koristi opremu kupljeni u izraelu. Za početak na raspolaganju je u jednoj privatnoj agenciji...

ODGOVORITE
Name

Realno

18.12.2023 23:16

Ako padne

Name

Rada

18.12.2023 20:50

Već 28 godina, na svim značajnijim funkcijama u BiH su pripadnici mafijaško-zločinačkih udruženja. Pljačkaju milijarde iz budžeta, zloupotrebljavaju vlast, tuku, ubijaju i otimaju, a narod kao stoka, bleji i pase travu, i glasa za njih.

ODGOVORITE
Name

Max

19.12.2023 03:14

Svaka čast na komentaru!Sve si lijepo rekla,nemam ništa dodati.

Name

Milko

18.12.2023 20:51

Evo njih obojice za koji dan kod Dodika u kabinetu. On samo takve i bira da mu budu savjetnici.

ODGOVORITE
Name

ćurguz

18.12.2023 22:27

Osmicu u ćeliju broj osam a Ranka jednu ranije. 😃

ODGOVORITE
Name

osveta

18.12.2023 22:36

A mozda je i osveta za Dodika. Što njima nisu uručili poziv pa da sami dođu u sud kao i Dodik nego ih hapsi SIPA? Ili ako je to redovan postupak što onda Dodika nije privela SIPA? Smrdi ovo sve oko Kajganića otkad su mu brata uhapsili u Banja Luci, brzo se zaboravila ta vijest...

ODGOVORITE
Name

Neshvaćen

18.12.2023 22:53

Ne vidim način na koji predsjednik Suda BiH može da nezakonito presreće komunikacije ili kako mi to volimo reći, prisluškuje, a pogotovo da zloupotrijebi položaj u vezi sa presretanjem komunikacija . Ako je bilo nezakonitog presretanja komunikacija onda je direktor OBA/OSA-e počinio krivično djelo, ili se pak radi o nečemu drugom o čemu nemamo dovoljno informacija.

ODGOVORITE
Name

Zoki

19.12.2023 00:30

Kakva je ovo budaleština,pa Dodik je što puta rekao da prati i prisluškuje političare opozicije i nikom ništa,izgleda da su političari RSe I rukovodstvo bezgrešna,dok SIPA samo hapsi po FBiH,kod nas sve po zakonu,a kriminal ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Smrt fašizmu

19.12.2023 06:20

Ima li ovo hapšenje veze sa procesom koji se vidi protiv Dodika? Predsjednik Suda uhapšen a sutra nastavak, slučajno?

ODGOVORITE
Name

Re

19.12.2023 07:19

Sad će ako bog da biti uhapšen i Suad Arnautović predsjednik CIK-a BiH!

ODGOVORITE
Name

Cuza na kvadrat!

19.12.2023 08:10

Sva sreca pa mi u RS imamo Neska Bezbjednjaka, postenjacinu i pregaoca..

ODGOVORITE