Без Блока 7 ТЕ Тузла Федерација БиХ ће доживјети банкрот

Милош Здравковић, стручњак за енергетику, у интервјуу за "Независне" рекао је да би, уколико би одустала од пројекта изградње Блока 7 Термоелектране Тузла, Федерација БиХ доживјела банкрот.

Босна и Херцеговина 18.12.2023 | 11:32
Без Блока 7 ТЕ Тузла Федерација БиХ ће доживјети банкрот

"Говорим као инжењер. Одустајање од тог пројекта увело би БиХ у сукобе незамисливих размера. Када би одустали од тога, БиХ би врло брзо ушла у спиралу насиља јер уколико би привреда ФБиХ банкротирала, а одлуком да се не гради Блок 7 поплочали би тај пут ка економској пропасти, последице би биле незамисливе. Надам се да њихови политичари имају довољно свести да прате светске трендове и виде куда све иде. Бајковите су приче о обновљивим изворима енергије", рекао је Здравковић.

Он каже да је у овом тренутку угаљ незамјенљив јер је зелена енергија идеолошка прича у коју вјерује велики број људи, али да се у Њемачкој показала погубност једне такве политике јер њихова, а и привреда ЕУ, због цијене енергената у овом тренутку није конкурентна.

"Не видим начин како они могу да замене термоелектране. Цела БиХ зависи од термоелектрана. Да ли треба улагати у ремонте? Да. Да ли треба напуштати енергију угља? То никако", истакао је Здравковић.

НН: Недавно је завршен свјетски самит ЦОП28. Готово 200 земаља сложило се да почну са смањењем глобалне потрошње фосилних горива. Колико такав њихов споразум треба схватити озбиљно и колико је реално да се до 2050. године постигне та нето нула?

ЗДРАВКОВИЋ: Није ово први пут да су на ЦОП-у доношене овакве одлуке, и није први пут да се обавезују на неке ствари. Планета се налази пред изазовима, али у енергетску транзицију не можете да идете политичким одлукама и мора да се консултује струка. Оно што мене радује јесте да је први пут донесена одлука да се до 2050.  утростручи производња електричне енергије из нуклеарки.

То је први пут откако се лидери света састају да су донели одлуку која може да иде у циљу смањења употребе фосилних горива у енергетском сектору. Иначе, без тога је немогуће.

Немамо технологије да можемо да складиштимо енергију, то је лимитирано, батерије су скупе и, рецимо, Немачка може да складишти четири посто своје енергије и то је смешно, а она је једна од најразвијенијих земаља света и најјача држава Европе. Дана 30. августа у 14 часова Немачка је почела са увозом, односно закупили су производњу три комплетне француске нуклеарне електране. Једноставно, Зелена агенда не може да прође. Ајмо се вратити на Ангелу Меркел (канцелар Њемачке од 2005. до 2021. године), она је за Немце била одличан канцелар.

Пре ње Герхард Шредер, канцелар, и Јошка Фишер, његов политички партнер, донели су одлуку да угасе нуклеарке и термоелектране, али они су класични политичари. За разлику од њих, Меркелова је била универзитетски професор нуклеарне физике и неко ко врло добро разумије законе природе и физике, и она је то одложила. Иако је знала да ће једног дана да "падне", она је наложила да се граде "еколошке термоелектране" које би користиле угаљ највишег квалитета и тако је за време њеног мандата направљена и отворена термоелектрана инсталисаног капацитета четири пута већег него све немачке електране заједно.

Меркелова није могла претпоставити да ће Немци ући у овај сукоб са Русима јер се камени угаљ највећег квалитета  увози из Русије. Они су сада огроман увозник електричне енергије и њихова енергија је скупа. Привреда Европе је неконкурентна искључиво због политичких одлука и енергетску транзицију не треба да воде политичари, већ инжењери који разумеју законе природе.

НН: Колико су искрене намјере оних који промовишу зелену енергију? Сада имамо ситуацију да највећи заговорници тога у енергетици враћају угаљ.

ЗДРАВКОВИЋ: Наравно, њихов интерес је лукративни и на неки начин без пљачке су мислили да преокрену нека историјска дешавања. Некада је то пролазило путем силе, сада више не пролази и то је то. 

НН: Када говоримо о енергетици, може ли зелена енергија замијенити угаљ?

ЗДРАВКОВИЋ: Не. Са технологијама које имамо не. Краљевина Данска је, рецимо, цели свој пензиони фонд потрошила да направи ветрогенераторе које је направила јер је такво поднебље. Они произведу 5,5 пута више енергије из ветроелектрана него што годишње потроше, али три месеца годишње увозе електричну енергију из белгијских нуклеарних електрана, а ове вишкове које имају, јер то су технолошки процеси, шта ћете да радите са вишковима, онда плаћају Норвежанима, који имају огроман број реверзибилних електрана, да узму њихову енергију и пројекат је пропао. Највећа фирма за обновљиве изворе енергије у свету и Европи је била "Сименс Енергy" и она је била ћерка фирма "Сименса" која се бави тим, и она је пропала, банкротирала, а мајка фирма није ни покушала да је спаси јер су знали да је то немогућа мисија.

НН: Када говоримо о угљу, кинески конзорцијум који је требало да гради Блок 7 ТЕ Тузла обавијестио је "Електропривреду БиХ" да произвођач кључне опреме "Генерал Елецтриц" одустаје од тог пројекта зато што је технологија заснована на угљу. Има ли у овом тренутку Федерација БиХ луксуз да одустане од тог пројекта, ако узмемо у обзир да се у БиХ више од 60 одсто укупне електричне енергије добија из термоелектрана и угља?

ЗДРАВКОВИЋ: Ако би Влада Федерације БиХ одустала од тог пројекта, мислим да би доживела банкрот. Говорим као инжењер. Одустајање од тог пројекта увело би БиХ у сукобе незамисливих размера. Политички притисци појединих центара моћи у свету притискају Владу ФБиХ, и ја то тако схватам. Термоелектрана Тузла и тај Блок 7 је стратешки, нешто као ТЕНТ у Србији.

Бојим се да, када би они одустали од тога, Босна и Херцеговина би врло брзо ушла у спиралу насиља јер уколико би привреда ФБиХ банкротирала, а одлуком да се не гради Блок 7 поплочали би тај пут ка економској пропасти и последице би биле незамисливе. Надам се да њихови политичари имају довољно свести да прате светске трендове и виде куда све иде. Бајковите су приче о обновљивим изворима енергије.

НН: Шта мислите, шта је посљедица притиска на Федерацију БиХ да одустане од тог пројекта, Зелена агенда или ипак што то треба да граде Кинези?

ЗДРАВКОВИЋ: Једна ствар је и зелена енергија јер постоји та идеолошка прича. Велики број људи, чак и мојих професора, верује у ту причу. Кључна ствар је колико један мегават базичних извора енергије, значи термоелектране, угаљ, гас, нафта, нуклеарна, које раде 24 сата дневно, седам дана у недељи и 365 дана у години може да замени из обновљивих. По теорији то је пет до седам, а у пракси то иде од 14 до 20 мегавата.

Друга ствар је и што се политика умешала да се одустане зато што Кинези граде. Одустајање од тог пројекта по Федерацију БиХ, а самим тим и БиХ, имало би реперкусије које су по мени незамисливе. Говорим инжењерски. Не видим начин како они могу да замене термоелектране. Цела БиХ зависи од термоелектрана. Да ли треба улагати у ремонте? Да. Да ли треба напуштати енергију угља? То никако.

НН: Дакле, да сумирамо. Угаљ у Босни и Херцеговини је незамјенљив?

ЗДРАВКОВИЋ: Не само овде. Влада Руске Федерације је, рецимо, уложила више од 20 милијарди долара у нове угљенокопе и транспорт ка Владивостоку и још неких 15 милијарди у луке како би извозили.

НН: У Босни и Херцеговини на површину све више испливавају проблеми, а везани су за обновљиве изворе енергије, то што постојећа мрежа није довољна, односно појављује се проблем баланса, јер колико ја као лаик схватам, да би мрежа била у равнотежи, неопходан је баланс између производње и потрошње. У чему је ту проблем?

ЗДРАВКОВИЋ: Код нас у Србији то је био предмет велике корупције. Држава је омогућила приватним инвеститорима да граде хидроелектране, ветропаркове итд., а балансна одговорност пренесена је на ЕПС и Србију. Као што сам рекао, сваки електроенергетски систем пројектован је да ради седам дана у недељи и 365 дана у години и на константном напону. Када имате ветар, воду, сунце, те електране раде, а када немате, ви морате тај пад напона да надоместите. Како то можете урадити?

Само из базичних извора енергије. Зашто је гас толико укључен у Европи у производњу енергије, неки кажу и 25 посто? Врло једноставно, зато што је технологија производње таква и зато што, када ово стане, једини начин да упумпате брзо електричну енергију је да пустите неку гасну електрану. За нуклеарку је потребно неких 48 сати, за термоелектрану три дана.

НН: Значи, када говоримо о балансу, угаљ је садашњост и скора будућност, а нека далека будућност нуклеарна енергија када говоримо о нашим просторима.

ЗДРАВКОВИЋ: Једини начин да смањимо употребу фосилних горива и да смањимо загађење је нуклеарна енергија. Не постоји други начин да ви имате базични извор и одржавате баланс у мрежи сем нуклеарне енергије, ако желите да напустите угаљ. Надам се да владе и у Републици Српској и у ФБиХ то схватају. Неки се позивају на договоре са Енергетском заједницом, али Енергетска заједница је невладина организација коју је основала Европска комисија. Надам се да владе, и Влада Федерације БиХ, неће да поклекну под тим притисцима.

Да ли енергетику у овом тренутку води политика или струка?

ЗДРАВКОВИЋ: Постоје политичке одлуке и постоји оно што мисли струка и говоре инжењери. У физици нема компромиса, нешто може или не може. Немачка као држава која се обогатила на индустрији угља и челика у 19. веку, крајем 20. је покушала да наметне своје одлуке и да се обогати на производњи из обновљивих извора. Проблем је у томе што су тим технологијама овладали и други, Кина је у соларима претекла цели свет, што се тиче ветротурбина производе их сви.

Њихове политичке и стратешке одлуке су катастрофалне за њихову привреду. Они су последње блокове нуклеарки затворили у априлу месецу, а већ у јулу су почели да увозе енормне количине струје. Сваки електроенергетски систем је пројектован да ради 24 сата дневно, седам дана у недељи и 365 дана у години на константном напону. Када има ветра, имате енергију, када имате сунца, имате енергију, када имате воду, имате енергију, а када тога немате, немате енергију.

(ПР)  Фото:Архив