Расипништво власти: Попију и поједу стотине хиљада КМ?!

Институције годишње троше стотине хиљада марака на трошкове репрезентације, а са том праксом се наставља и у наредној години. Новац грађана троши се на службена путовања, јело и пиће, а оправданости нема, поручују из опозиције. 

Република Српска 17.12.2023 | 20:09
Расипништво власти: Попију и поједу стотине хиљада КМ?!

Буџет Републике Српске за 2024. годину садржи бројне ставке које у опозицији оцјењују као расипништво и бахатрост власти која у кризним временима новац грађана троши на лични ужитак. 

„Републички протокол поједе и попије 230 хиљада марака годишње, предсједник Републике 175 хиљада, Влада 170 хиљада марака годишње. Уставни суд прошче године пет хиљада, а ове године расту 35 хиљада марака. Угоститељски сервис има репрезентацију у висини од 60 хиљада марака. Народна скупштина расте на 350 хиљада марака репрезентације. Главна служба за ревизију са 6,9 хиљада марака, пење се на 50 хиљада марака да се једе и пије“, рекао је Ђорђе Вучинић, посланик Листе за правду и ред

Свега 100 хиљада марака, каже Вучинић, намијењено је за одржавање и адаптацију објеката основних школа, док за средње школе нису ни предвиђена средства. 

"Онда видите репрезентацију Милорада Додика која поједе и попије 175 хиљада марака на годишњем нивоу. Да ли је нормално да Ненад Стевандић има мјесечну репрезентацију, није сам, има нешто мало обезбјеђења, секретарицу, шефа кабинета, око десетак њих поједу и попију 3.500 марака на мјесечном нивоу. Академија наука и умјетности има репрезентацију на годишњем нивоу у висини од 3.000 марака. Да ли је нормално дати једном човјеку 56 милиона да не зна шта ће са тим парама, а он контролише 99 посто тог буџета, а овамо за дјецу са потешкоћама у развоју и школе, е ту да се стиснемо“, огорчен је Вучинић.

У наредној години Република Српска ће се задужити за милијадру марака, али власт не размишља о уштедама, сматра економиста Зоран Павловић.  

„Сви грађани у БиХ, па и Републици Српској стежу каиш. Дакле, нема новаца и морају се сналазити како је могуће у овом систему да преживе од првог до првог. Очигледно је да се трошкови у буџету на тај начин не посматрају. Њима су трошкови нешто што морају или требају да потроше и да имају, без обзира што већина није у могућности да обезбеди ни основне егзистенционалне услове“, објашњава Павловић

Трошкови репрезентације морају бити транспарентни и намијењени искључиво побољшању рада јавних органа, сматрају у Транспаренцy Интернатионалу БиХ. 

„Биљежимо дакле пораст трошкова репрезентације, док се смањују буџетска средства за друга давања, поготово за културу. Јасан је ту несрезмјер у потрошњи, односно оним потребама грађана који постоје, као што је култура и у трошковима репрезентације, односно трошковима појединих лица који троше најчешће само за свој ужитак, а не да би унаприједили рад, пословање или везе које постоје између јавних органа“, сматра Дамјен Ожеговић из Транспаренцy Интернатионала у БиХ.

У недавно усвојеном Правилнику за коришћење средстава за репрезентацију НСРС наведено је да су корисници дужни да воде рачуна о „домаћинском и рационалном кориштењу средстава“, а уколико се утврди да је дошло до прекорачења, разлика че се умањити од плате или паушала. 

(БН) Фото: Илустрација

 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Није нормално

17.12.2023 20:54

да Милокрад има будзет од 56 молиона, предсједник једног ентитета ( то је као нека покрајина), нити је нормално да народ на то цути и да је то допустио. Срби нису никакав слободарски народ, вец поданицко- кметовски , апатицни народ који у Републици Српској изумире, а воде га похлепни и бахати криминалци попит породице Додик и кумова. Патријарх Павле би нас се стидио. Ако хоцемо монархију, втатимо краља и краљевину, али да нарко дилери глуме елиту, то је стварно превисе🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

17.12.2023 21:20

Имали ли краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле ронхил

18.12.2023 00:17

Поново омаловазавате власт. Легитимну власт која се не да покорити. Па јесте свесни кад смо вец на тој теми да све и једна власт не ради за плату?? А сада друга ствар је која од њих ради за добробит народа. Немојте заборавити аутопут кузмин бијељина бања лука. Све је то инвестиција преко 250 милиона еура људи. То не видим да писете. Вама не ваља српство ви хоцете бити под ланцом и имати господара ко керови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

18.12.2023 10:50

Кад се народ не буни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСДови Проклетници

18.12.2023 13:06

Дабогда им задње било маму им ј..... Народ се храни у ј кухини . Они се госте и краду Р Србску . Доктури им само посјећивали куће

ОДГОВОРИТЕ