Rasipništvo vlasti: Popiju i pojedu stotine hiljada KM?!

Institucije godišnje troše stotine hiljada maraka na troškove reprezentacije, a sa tom praksom se nastavlja i u narednoj godini. Novac građana troši se na službena putovanja, jelo i piće, a opravdanosti nema, poručuju iz opozicije. 

Republika Srpska 17.12.2023 | 20:09
Rasipništvo vlasti: Popiju i pojedu stotine hiljada KM?!

Budžet Republike Srpske za 2024. godinu sadrži brojne stavke koje u opoziciji ocjenjuju kao rasipništvo i bahatrost vlasti koja u kriznim vremenima novac građana troši na lični užitak. 

„Republički protokol pojede i popije 230 hiljada maraka godišnje, predsjednik Republike 175 hiljada, Vlada 170 hiljada maraka godišnje. Ustavni sud prošče godine pet hiljada, a ove godine rastu 35 hiljada maraka. Ugostiteljski servis ima reprezentaciju u visini od 60 hiljada maraka. Narodna skupština raste na 350 hiljada maraka reprezentacije. Glavna služba za reviziju sa 6,9 hiljada maraka, penje se na 50 hiljada maraka da se jede i pije“, rekao je Đorđe Vučinić, poslanik Liste za pravdu i red

Svega 100 hiljada maraka, kaže Vučinić, namijenjeno je za održavanje i adaptaciju objekata osnovnih škola, dok za srednje škole nisu ni predviđena sredstva. 

"Onda vidite reprezentaciju Milorada Dodika koja pojede i popije 175 hiljada maraka na godišnjem nivou. Da li je normalno da Nenad Stevandić ima mjesečnu reprezentaciju, nije sam, ima nešto malo obezbjeđenja, sekretaricu, šefa kabineta, oko desetak njih pojedu i popiju 3.500 maraka na mjesečnom nivou. Akademija nauka i umjetnosti ima reprezentaciju na godišnjem nivou u visini od 3.000 maraka. Da li je normalno dati jednom čovjeku 56 miliona da ne zna šta će sa tim parama, a on kontroliše 99 posto tog budžeta, a ovamo za djecu sa poteškoćama u razvoju i škole, e tu da se stisnemo“, ogorčen je Vučinić.

U narednoj godini Republika Srpska će se zadužiti za milijadru maraka, ali vlast ne razmišlja o uštedama, smatra ekonomista Zoran Pavlović.  

„Svi građani u BiH, pa i Republici Srpskoj stežu kaiš. Dakle, nema novaca i moraju se snalaziti kako je moguće u ovom sistemu da prežive od prvog do prvog. Očigledno je da se troškovi u budžetu na taj način ne posmatraju. Njima su troškovi nešto što moraju ili trebaju da potroše i da imaju, bez obzira što većina nije u mogućnosti da obezbedi ni osnovne egzistencionalne uslove“, objašnjava Pavlović

Troškovi reprezentacije moraju biti transparentni i namijenjeni isključivo poboljšanju rada javnih organa, smatraju u Transparency Internationalu BiH. 

„Bilježimo dakle porast troškova reprezentacije, dok se smanjuju budžetska sredstva za druga davanja, pogotovo za kulturu. Jasan je tu nesrezmjer u potrošnji, odnosno onim potrebama građana koji postoje, kao što je kultura i u troškovima reprezentacije, odnosno troškovima pojedinih lica koji troše najčešće samo za svoj užitak, a ne da bi unaprijedili rad, poslovanje ili veze koje postoje između javnih organa“, smatra Damjen Ožegović iz Transparency Internationala u BiH.

U nedavno usvojenom Pravilniku za korišćenje sredstava za reprezentaciju NSRS navedeno je da su korisnici dužni da vode računa o „domaćinskom i racionalnom korištenju sredstava“, a ukoliko se utvrdi da je došlo do prekoračenja, razlika če se umanjiti od plate ili paušala. 

(BN) Foto: Ilustracija

 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Nije normalno

17.12.2023 20:54

da Milokrad ima budzet od 56 moliona, predsjednik jednog entiteta ( to je kao neka pokrajina), niti je normalno da narod na to cuti i da je to dopustio. Srbi nisu nikakav slobodarski narod, vec podanicko- kmetovski , apaticni narod koji u Republici Srpskoj izumire, a vode ga pohlepni i bahati kriminalci popit porodice Dodik i kumova. Patrijarh Pavle bi nas se stidio. Ako hocemo monarhiju, vtatimo kralja i kraljevinu, ali da narko dileri glume elitu, to je stvarno previse🤮

ODGOVORITE
Name

Www

17.12.2023 21:20

Imali li kraja.

ODGOVORITE
Name

Mile ronhil

18.12.2023 00:17

Ponovo omalovazavate vlast. Legitimnu vlast koja se ne da pokoriti. Pa jeste svesni kad smo vec na toj temi da sve i jedna vlast ne radi za platu?? A sada druga stvar je koja od njih radi za dobrobit naroda. Nemojte zaboraviti autoput kuzmin bijeljina banja luka. Sve je to investicija preko 250 miliona eura ljudi. To ne vidim da pisete. Vama ne valja srpstvo vi hocete biti pod lancom i imati gospodara ko kerovi.

ODGOVORITE
Name

N

18.12.2023 10:50

Kad se narod ne buni.

ODGOVORITE
Name

SNSDovi Prokletnici

18.12.2023 13:06

Dabogda im zadnje bilo mamu im j..... Narod se hrani u j kuhini . Oni se goste i kradu R Srbsku . Dokturi im samo posjećivali kuće

ODGOVORITE