Покренута кривична пријава против Ненада Нешића

Кривична пријава против министра бебједности БиХ Ненада Нешића и других службеника у овом министарству, а у вези са корупцијом око ЕУ пројекта, путем ТЦМС система је додијељена у раду тужиоца Тужилаштва БиХ, потврдио је за Фокус гласноговорник Државног тужилаштва Борис Грубешић.

Република Српска 17.12.2023 | 18:18
Покренута кривична пријава против Ненада Нешића

Он је казао да ће поступајући тужилац донијети одлуку о даљим активностима на овом предмету.

Пројекат од 10 милиона КМ

Фокус је недавно у истраживачком тексту објавио информације о низу коруптивних елемената који се тичу провођење пројекта унапређења система биометријске индентификације странаца, тешког десетак милиона КМ, а који у БиХ финансира ЕУ.

Међу пријављенима је и Самир Ризво, помоћник министра сигурности за међународну сарадњу, но терете се и службеници других институција.

Фердинанд Коениг, портпарол Делегације ЕУ у БиХ казао је да као највећи донатор инвестиција и помоћи у БиХ, очекују да ће сваки еуро који ЕУ додијели за пројекте у земљи доћи до циљаних корисника.

-Стога очекујемо да се све кредибилне оптужбе о проневјерама или неправилностима у вези са пројектима које финансира ЕУ схвате озбиљно, уз одговарајуће попратне мјере надлежних власти. Међутим, не можемо коментарисати појединачне случајеве или истраге које су у току – казао је Коениг за наш портал.

У међувремену, Фокус је дошао у посјед цјелокупне кривичне пријаве која садржи 13 страница.

У њој се, између осталог, Нешић, Ризво и друге особе, осим за злоупотребу положаја или овлаштење, терете и за кривичног дјело „припремање кривичног дјела“ према којем је инкриминација и „ко набави или припреми средства или уклони препреке или подузме какву другу радњу која ствара услове за непосредно учињење, али није дио учињења кривичног дјела“.

У кривичној пријави се потврђују информације које је објавио и Фокус, а које упућују на фаворизирање фирме Паге из Источног Сарајева, коју је основао Игор Голијанин, некадашњи шеф кабинета министра безбједности док је на овој функцији био Драган Мектић. Како нам је раније Голијанин и сам потврдио, он је у пријатељским односима са Ризвом.

Када је у питању наведена фирма, како је детаљно објашњено у кривичној пријави, она је, након што су поништена два тендера за набавку опреме, одабрана директном погодбом „уз енормно напумпавање цијене“.

Фокус је у претходном тексту објавио да су реномиране фирме које су се жалиле на тендер у жалбама навеле еклатантне „грешке“ тендера, између осталог и о захтјеву за тачност алгоритма, који је базиран на подацима из 2012. године.

Међу кључним елементима кривичне пријаве у цијелој овој причи издваја се акт Нешића којим укида радну групу за провођење друге фазе пројекта чиме је, истиче се, незаконито успоставио властиту линију рада.

Наиме, наведена радна група је била формирана да изради техничку спецификацију. Умјесто тога, истиче се у пријави, “у дослуху с Ризвом, Нешић је усменом наредбом овластио лице изван Министарства (Новица Короман из Службе за странце БиХ) да изради техничке спецификације које је даље писаним актом прослиједио Делегацији ЕУ”

"Управо се за Фазу ИИ жели произвести ситуација у којој ће се од Делегације ЕУ захтијевати да потпише вишемилионски уговор са компанијом ПАГЕ путем директних преговора и без расписивања јавног тендера, односно без учешћа конкуренције, са образложењем да фирма ПАГЕ ради Фазу И", истиче се у пријави.

Осим што се, како се наводи у пријави, повећао ризик за испоруку некомпатибилне опреме и софтвера што би, истиче се, проузроковало будуће непотребне трошкове, особи изван Министарства повјерен је комплесан посао око сачињавања спецификација за опрему, иако је за њено одржавање надлежно 10 до 15 компететних и за ове послове едукованих службеника ИТ сектора Министарства безбједности, који су потпуно искључени из цијелог процеса.

Како смо у нашем претходном тексту објавили, у низ пројеката везаних за странце у нашој држави, укључена је и аустријска организација Међународни центар за миграцијску политику (ИЦПМД).

Из ИЦПМД-а су за Фокус потврдили информацију да је син Самира Ризве упослен у овој организацији и то на позицији пројектног асистента! Иначе, из ове организације раније су за наш портал потврдили да је Самир Ризво једна од контакт тачака ИЦПМД-а у државним институцијама, тако да особље ИЦПМД-а по разним питањима као и с пројектима директно ради с њим.

Када је, пак ријеч о Ризвином сину, из ИЦПМД-а наводе да је његов избор био заснован на званичним прописима и процедурама ИЦМПД-а кроз транспарентан, конкурентан и поштен процес запошљавања. Након његовог избора, кажу, успјешно је завршио пробни рад, па је испунио очекивања у раду, а тако је остао члан особља ИЦМПД-а.

Када је ријеч о његовом оцу, Фокус је дошао у посједу акта Министарства сигурности БиХ о његовом именовању у Управни одбор за имплементацију пројекта за набавку биометријских картица, а који налаже тијесну сарадњу с ИЦПМД-ом гдје је његов син запослен као пројектни асистент.

Из ИЦПМД-а су раније за Фокус потврдили да су били укључени и у пројекат успостављања система за издавање биометријских боравишних картица за странце у 2021. години којег је Швицарска амбасада отказала након утврђених коруптивних радњи.

"Чим смо сазнали за ангажман компаније Паге, ставили смо пројекат на чекање. Након потребне процјене, Управни одбор пројекта одлучио је да учешће упућеног екстерног стручњака није утицало на исход тендера", казали су раније из ИЦПМД-а. Иначе, ова организација стоји иза градње мигрантског кампа Липа код Бихаћа за којег је Трговачки суд у Бечу у недавној пресуди утврдио да је нелегалан.

С друге стране, Министарство безбједности БиХ још се није изјаснило на упит Фокуса о наводима о корупцији, док је Ризво раније за наш портал одговорио да као државни службеник нема овлаштење за комуникације с медијима без сагласности претпостављених.

У кривичној пријави коју је узело у разматрање Тужилаштво БиХ се указује и на низ постојећих и будућих пројеката који би на сличан начин могли бити контаминирани коруптивним активностима.

"Тренутно је само преко ИПА програма Делегације ЕУ у оптицају око 50 милиона КМ за разне пројекте у области безбједности (унапређење ИСМ система биометријом и резервном локацијом, АФИС систем, АМЛС систем за спречавање прања новца, Систем законитог пресретања телекомуникација итд…).

Осим ЕУ ИПА пројеката, ту је такође још и милионски вриједан пројекат одобрен за финансирање Амбасаде САД у Сарајеву, а тиче се унапређења СПИН мреже за потребе преноса података између Граничне полиције БиХ и Министарства безбједности БиХ, првенствено за потребе ИСМ система", наводи се у пријави,

(Фокус.ба) Фото: БН

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

Уна

17.12.2023 18:47

Надам се да ће се једном судити и папку Дарку Бањцу као и његовом куму Милану Шуваку за пљачку Бање Мљечанице (Дарко Бањац до душе лако може да имовину пребаци на будућу супругу Бобану Марељ) Бањчем НПС није странка него мафија и то породична сви су увезани…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар и Нешиц..

17.12.2023 19:17

просто да не повјерујеш

Name

Дара

17.12.2023 20:21

Само полако сви мафијаси долазе на ред ,,јер су много наивни кад руководе у Р.Српској ту закона нема и све пролазе а кад додју на ниво БиХ и поцну да пљацкају онда иду због криминала на суд Босне и Херцеговине ..До робије Несицу сретно..

Name

Алеx

17.12.2023 20:27

Има закона- платис

Name

Толико о том

17.12.2023 20:37

Па зар стварно Србин кад додје до неке функције одма крене у пљацку и то милијонску..па зар стварно је управу овај свијет сто нас мрзи.

Name

Борац

17.12.2023 21:05

Јел то тај несиц који се стидио сто нема ново слузбено возило?

Name

Р.

17.12.2023 22:50

То је тај несиц који је привисак додиков и лопов и ниста друго.

Name

Ре за Ре

18.12.2023 05:22

Да.да то је тај Несиц сто иде заједно са сефом Милом на робију има да буду привјесци прави.

Name

Богомир

18.12.2023 05:23

Е драги бозе па све и један једини србин цим се докопа неке власти одма пљацка и краде и капом и саком,,студио се своје вјере и нације.

Name

Ваљуга

18.12.2023 05:25

Кадце једном мафијаси да оду са власти да и ова земља мало продисе и буде равноправна у свијету.

Name

ИСТИНА

18.12.2023 15:55

Без бриге,сви смо досли на овај свијет голи,и отицемо голи...

Name

Рале

17.12.2023 18:54

Ове битанге имају лоповије за бар три дозивотне робије,а обнасају највисе дрзавне функције.Кад сам ја ономад неку радњицу отварао',тј.хтио пријавити,прва ствар нељубазне слузбенице у опстини била је'донеси из суда документ да се неводи никакав поступак о теби',,,а ВИДЕ ОВОГА СТО КАО СОЈИЦ ГУТА САМОГЛАСНИКЕ И БИЛДА МИСИЦЕ,СВЕ СЕМ УМНИХ.Е,ЗАТО НАРОД НЕВОЛИ И НЕВЈЕРУЈЕ НИЈЕДНОЈ ИНСТИТУЦИЈИ,НИ УЦИТЕЉУ,ПОПУ,НИ ХОДЗИ,О ПАНДУРИМА И ОСТАЛИМ ДРЗАВНИМ СЛУЗБАМА ДА И НЕ ГОВОРИМ.ЗАТО НАМ ДЈЕЦА ОДОСЕ ИЗ ДРЗАВЕ,А СОЈИЦИ РАЗНИ СЕ СЕПУРЕ.ФУЈ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

17.12.2023 18:57

Па добро људи ако осуде Несица, ко це онда да брани Додика и да „хапси“ Сцхмидта, ха, ха, ха?.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2023 20:22

Несиц прво себе треба да ухапси па онда да иде даље.

Name

Апа лап

17.12.2023 20:26

Додик и Несиц један другом набацују пазар а садце обојица у цузу..

Name

17.12.2023 18:59

Ма неби Несиц ни мрава згазио а камо ли да украде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лола

17.12.2023 20:04

Нас Неско Безбједњак тјера нарко-дилере сирим Европе!

Name

Баја

17.12.2023 20:25

Српска посла цим се дограбе неке високе функције одма пљацкају а тоим послије изадје на нос..

Name

Ајмо

17.12.2023 19:02

Оставке,смјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калаит

17.12.2023 21:07

Пролази ли икада и један тужилац дионицом пута Јасик - Тријангла, реконструисаним за вријеме Нешићевог директовања Путевима Републике Српске. Иначе то је његово капитално дјело.

Name

Јоја

17.12.2023 19:10

Нигде везе . Само је циљ Србе прогонити онемогуцити њихов рад у институцујама а поставиту погодне "србе"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2023 13:49

Цим неком сектасу подигну оптузницу за плацку,код њих је то напад на РС.

Name

Том бацк

17.12.2023 19:43

Политицки прогон се наствља, знаци независност Српске је неминовност

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2023 21:21

Ја не зелим независну Српску којом влсфа мафија. Требамо молити Свицарце да им постанемо колоније, боље би народ зивио него у овој мафијаској дрзави

Name

Ре,Том блацк

18.12.2023 08:48

О каквом политичком прогону причате?!Све је то фарса,онима који размишљају својом главом,све је одавно јасно...

Name

Тута Бугарин

17.12.2023 19:46

Ненад Нешић, оличење поштења, градитељ и бранитељ Републике Српске, човјек који осудјује и презире криминал. Једноставно мјерна јединица за поштење. Нашли су поштене Милорада и Ненада да нападну на Републику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алеx

17.12.2023 19:47

Када це санкције?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

17.12.2023 19:55

Ма је ли могуће- лисица једе кокошке. Па јавна је тајна да је министар безбједности лоповлуцима стекао углед код Бурле и Бурлића, и сада човјека тужите због тога што ради оно што једино зна да ради - а то је да пљачка, вара и краде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2023 20:02

Види се да се против срба монтирају процеси чим срби разобличе прљаве странце попут Шмита и Марфија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2023 21:20

Само дери марву нек се науци памети.

Name

Ре за Ре

18.12.2023 07:21

На коју марву мислиш, де реци !?

Name

милош

17.12.2023 20:15

И онда се чуде што ЕУ обуствља давање лове за пројекте.Они траже транспарентност и све по закону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

17.12.2023 20:15

Ма ајде молим вас па Нешич је тако поштен и праведан човек па он неби украо ако му се не пружи прилика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема Шансе

17.12.2023 20:20

Не могу они Нешићу ниста, чојк има "јаку спику" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислили

17.12.2023 20:28

Сте господо да це бити као са насим новцем ,покрадете и ником ниста ,ово је мало другације и свака им цаст нека и вама лоповима мозе неко стати у крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

17.12.2023 20:28

Ма немојте дирати Несица само је 10 милијарди у питању ста је то за њега пислаце ЕУ јос пара бице бице само грабите крадите и дијелите стаце вам неко у крај мафијо лоповска купите јос неки стан требаце вам марс багро у затвор на дозивотну робију немојте заборавити Зору и Висковица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

17.12.2023 20:29

Јел зив Лазар Продановиц, нигдје цовјека нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.12.2023 21:22

Зив,зив мис мекињас ту је он невидисе у позадини

Name

Нека је

17.12.2023 20:47

Папак мислио спасиће га додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

17.12.2023 20:51

Ризво и Несиц су давно требали бити у новом затвору. Припазице Синиса на њих двојицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

17.12.2023 21:05

Ненад звани Елиот Нес несаломиви !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qqq

17.12.2023 21:19

Бозе има ли краја овим лопови ма

ОДГОВОРИТЕ
Name

софроније

17.12.2023 21:32

браво , ово је надам се наговјештај неких бољих времена, Нешић, бурле, .......... има их много важно је почети. Народ даје пуну подршку , доста је зулума снсд-а , бурле ће задужити народ до 5 кољена и одвести у робље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

17.12.2023 21:59

Ено га у штабу СНС баш га брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стоп

17.12.2023 23:18

Ста се ово десава са овом дрзавом Министар Безбједности а Кривицне пријаве против њега Како неко мозе бити Министар Бебњедности под Кривицним Пријавама ста Градјани Могу оцекивати од овакви људи који су у самомом врху безбједносни слузби Све сами Криминалци .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

18.12.2023 01:02

Полако сви долазе на ред

ОДГОВОРИТЕ
Name

Здраве

18.12.2023 05:45

Он је млад и има времена да све одробија у ФОЧИ за сав криминал који је починио народу Републике Српске.Ђубре невиђено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

18.12.2023 07:55

Ову мрцину треба склонити,нзм због цега је њему дата та функција. Нема о појма. Каква његова странка спала на два слова. Он и брат. Само хљеба без мптике. Само га у затвор.

Name

црна ријека

18.12.2023 10:04

Види му фаце. Јад и чемер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

18.12.2023 10:11

Може само бити покренута истрага, а кривична прија а ср подноси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

18.12.2023 11:59

Шта, кривићна пријава против министра Нешића и његовог тима због корупције!?? Ма то мора да је нека грешка!!😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Хапси

18.12.2023 13:36

Можете мислити колико је кривичних зарадио док је био у путевима Српске ,колико је пара опрао,исисао,пребацио на приватне рачуне својих пајтоса.

ОДГОВОРИТЕ