Pokrenuta krivična prijava protiv Nenada Nešića

Krivična prijava protiv ministra bebjednosti BiH Nenada Nešića i drugih službenika u ovom ministarstvu, a u vezi sa korupcijom oko EU projekta, putem TCMS sistema je dodijeljena u radu tužioca Tužilaštva BiH, potvrdio je za Fokus glasnogovornik Državnog tužilaštva Boris Grubešić.

Republika Srpska 17.12.2023 | 18:18
Pokrenuta krivična prijava protiv Nenada Nešića

On je kazao da će postupajući tužilac donijeti odluku o daljim aktivnostima na ovom predmetu.

Projekat od 10 miliona KM

Fokus je nedavno u istraživačkom tekstu objavio informacije o nizu koruptivnih elemenata koji se tiču provođenje projekta unapređenja sistema biometrijske indentifikacije stranaca, teškog desetak miliona KM, a koji u BiH finansira EU.

Među prijavljenima je i Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju, no terete se i službenici drugih institucija.

Ferdinand Koenig, portparol Delegacije EU u BiH kazao je da kao najveći donator investicija i pomoći u BiH, očekuju da će svaki euro koji EU dodijeli za projekte u zemlji doći do ciljanih korisnika.

-Stoga očekujemo da se sve kredibilne optužbe o pronevjerama ili nepravilnostima u vezi sa projektima koje finansira EU shvate ozbiljno, uz odgovarajuće popratne mjere nadležnih vlasti. Međutim, ne možemo komentarisati pojedinačne slučajeve ili istrage koje su u toku – kazao je Koenig za naš portal.

U međuvremenu, Fokus je došao u posjed cjelokupne krivične prijave koja sadrži 13 stranica.

U njoj se, između ostalog, Nešić, Rizvo i druge osobe, osim za zloupotrebu položaja ili ovlaštenje, terete i za krivičnog djelo „pripremanje krivičnog djela“ prema kojem je inkriminacija i „ko nabavi ili pripremi sredstva ili ukloni prepreke ili poduzme kakvu drugu radnju koja stvara uslove za neposredno učinjenje, ali nije dio učinjenja krivičnog djela“.

U krivičnoj prijavi se potvrđuju informacije koje je objavio i Fokus, a koje upućuju na favoriziranje firme Page iz Istočnog Sarajeva, koju je osnovao Igor Golijanin, nekadašnji šef kabineta ministra bezbjednosti dok je na ovoj funkciji bio Dragan Mektić. Kako nam je ranije Golijanin i sam potvrdio, on je u prijateljskim odnosima sa Rizvom.

Kada je u pitanju navedena firma, kako je detaljno objašnjeno u krivičnoj prijavi, ona je, nakon što su poništena dva tendera za nabavku opreme, odabrana direktnom pogodbom „uz enormno napumpavanje cijene“.

Fokus je u prethodnom tekstu objavio da su renomirane firme koje su se žalile na tender u žalbama navele eklatantne „greške“ tendera, između ostalog i o zahtjevu za tačnost algoritma, koji je baziran na podacima iz 2012. godine.

Među ključnim elementima krivične prijave u cijeloj ovoj priči izdvaja se akt Nešića kojim ukida radnu grupu za provođenje druge faze projekta čime je, ističe se, nezakonito uspostavio vlastitu liniju rada.

Naime, navedena radna grupa je bila formirana da izradi tehničku specifikaciju. Umjesto toga, ističe se u prijavi, “u dosluhu s Rizvom, Nešić je usmenom naredbom ovlastio lice izvan Ministarstva (Novica Koroman iz Službe za strance BiH) da izradi tehničke specifikacije koje je dalje pisanim aktom proslijedio Delegaciji EU”

"Upravo se za Fazu II želi proizvesti situacija u kojoj će se od Delegacije EU zahtijevati da potpiše višemilionski ugovor sa kompanijom PAGE putem direktnih pregovora i bez raspisivanja javnog tendera, odnosno bez učešća konkurencije, sa obrazloženjem da firma PAGE radi Fazu I", ističe se u prijavi.

Osim što se, kako se navodi u prijavi, povećao rizik za isporuku nekompatibilne opreme i softvera što bi, ističe se, prouzrokovalo buduće nepotrebne troškove, osobi izvan Ministarstva povjeren je komplesan posao oko sačinjavanja specifikacija za opremu, iako je za njeno održavanje nadležno 10 do 15 kompetetnih i za ove poslove edukovanih službenika IT sektora Ministarstva bezbjednosti, koji su potpuno isključeni iz cijelog procesa.

Kako smo u našem prethodnom tekstu objavili, u niz projekata vezanih za strance u našoj državi, uključena je i austrijska organizacija Međunarodni centar za migracijsku politiku (ICPMD).

Iz ICPMD-a su za Fokus potvrdili informaciju da je sin Samira Rizve uposlen u ovoj organizaciji i to na poziciji projektnog asistenta! Inače, iz ove organizacije ranije su za naš portal potvrdili da je Samir Rizvo jedna od kontakt tačaka ICPMD-a u državnim institucijama, tako da osoblje ICPMD-a po raznim pitanjima kao i s projektima direktno radi s njim.

Kada je, pak riječ o Rizvinom sinu, iz ICPMD-a navode da je njegov izbor bio zasnovan na zvaničnim propisima i procedurama ICMPD-a kroz transparentan, konkurentan i pošten proces zapošljavanja. Nakon njegovog izbora, kažu, uspješno je završio probni rad, pa je ispunio očekivanja u radu, a tako je ostao član osoblja ICMPD-a.

Kada je riječ o njegovom ocu, Fokus je došao u posjedu akta Ministarstva sigurnosti BiH o njegovom imenovanju u Upravni odbor za implementaciju projekta za nabavku biometrijskih kartica, a koji nalaže tijesnu saradnju s ICPMD-om gdje je njegov sin zaposlen kao projektni asistent.

Iz ICPMD-a su ranije za Fokus potvrdili da su bili uključeni i u projekat uspostavljanja sistema za izdavanje biometrijskih boravišnih kartica za strance u 2021. godini kojeg je Švicarska ambasada otkazala nakon utvrđenih koruptivnih radnji.

"Čim smo saznali za angažman kompanije Page, stavili smo projekat na čekanje. Nakon potrebne procjene, Upravni odbor projekta odlučio je da učešće upućenog eksternog stručnjaka nije uticalo na ishod tendera", kazali su ranije iz ICPMD-a. Inače, ova organizacija stoji iza gradnje migrantskog kampa Lipa kod Bihaća za kojeg je Trgovački sud u Beču u nedavnoj presudi utvrdio da je nelegalan.

S druge strane, Ministarstvo bezbjednosti BiH još se nije izjasnilo na upit Fokusa o navodima o korupciji, dok je Rizvo ranije za naš portal odgovorio da kao državni službenik nema ovlaštenje za komunikacije s medijima bez saglasnosti pretpostavljenih.

U krivičnoj prijavi koju je uzelo u razmatranje Tužilaštvo BiH se ukazuje i na niz postojećih i budućih projekata koji bi na sličan način mogli biti kontaminirani koruptivnim aktivnostima.

"Trenutno je samo preko IPA programa Delegacije EU u opticaju oko 50 miliona KM za razne projekte u oblasti bezbjednosti (unapređenje ISM sistema biometrijom i rezervnom lokacijom, AFIS sistem, AMLS sistem za sprečavanje pranja novca, Sistem zakonitog presretanja telekomunikacija itd…).

Osim EU IPA projekata, tu je takođe još i milionski vrijedan projekat odobren za finansiranje Ambasade SAD u Sarajevu, a tiče se unapređenja SPIN mreže za potrebe prenosa podataka između Granične policije BiH i Ministarstva bezbjednosti BiH, prvenstveno za potrebe ISM sistema", navodi se u prijavi,

(Fokus.ba) Foto: BN

Komentari / 52

Ostavite komentar
Name

Una

17.12.2023 18:47

Nadam se da će se jednom suditi i papku Darku Banjcu kao i njegovom kumu Milanu Šuvaku za pljačku Banje Mlječanice (Darko Banjac do duše lako može da imovinu prebaci na buduću suprugu Bobanu Marelj) Banjčem NPS nije stranka nego mafija i to porodična svi su uvezani…

ODGOVORITE
Name

Zar i Nešic..

17.12.2023 19:17

prosto da ne povjeruješ

Name

Dara

17.12.2023 20:21

Samo polako svi mafijasi dolaze na red ,,jer su mnogo naivni kad rukovode u R.Srpskoj tu zakona nema i sve prolaze a kad dodju na nivo BiH i pocnu da pljackaju onda idu zbog kriminala na sud Bosne i Hercegovine ..Do robije Nesicu sretno..

Name

Alex

17.12.2023 20:27

Ima zakona- platis

Name

Toliko o tom

17.12.2023 20:37

Pa zar stvarno Srbin kad dodje do neke funkcije odma krene u pljacku i to milijonsku..pa zar stvarno je upravu ovaj svijet sto nas mrzi.

Name

Borac

17.12.2023 21:05

Jel to taj nesic koji se stidio sto nema novo sluzbeno vozilo?

Name

R.

17.12.2023 22:50

To je taj nesic koji je privisak dodikov i lopov i nista drugo.

Name

Re za Re

18.12.2023 05:22

Da.da to je taj Nesic sto ide zajedno sa sefom Milom na robiju ima da budu privjesci pravi.

Name

Bogomir

18.12.2023 05:23

E dragi boze pa sve i jedan jedini srbin cim se dokopa neke vlasti odma pljacka i krade i kapom i sakom,,studio se svoje vjere i nacije.

Name

Valjuga

18.12.2023 05:25

Kadce jednom mafijasi da odu sa vlasti da i ova zemlja malo prodise i bude ravnopravna u svijetu.

Name

ISTINA

18.12.2023 15:55

Bez brige,svi smo dosli na ovaj svijet goli,i oticemo goli...

Name

Rale

17.12.2023 18:54

Ove bitange imaju lopovije za bar tri dozivotne robije,a obnasaju najvise drzavne funkcije.Kad sam ja onomad neku radnjicu otvarao',tj.htio prijaviti,prva stvar neljubazne sluzbenice u opstini bila je'donesi iz suda dokument da se nevodi nikakav postupak o tebi',,,a VIDE OVOGA STO KAO SOJIC GUTA SAMOGLASNIKE I BILDA MISICE,SVE SEM UMNIH.E,ZATO NAROD NEVOLI I NEVJERUJE NIJEDNOJ INSTITUCIJI,NI UCITELJU,POPU,NI HODZI,O PANDURIMA I OSTALIM DRZAVNIM SLUZBAMA DA I NE GOVORIM.ZATO NAM DJECA ODOSE IZ DRZAVE,A SOJICI RAZNI SE SEPURE.FUJ...

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

17.12.2023 18:57

Pa dobro ljudi ako osude Nesica, ko ce onda da brani Dodika i da „hapsi“ Schmidta, ha, ha, ha?.

ODGOVORITE
Name

Re

17.12.2023 20:22

Nesic prvo sebe treba da uhapsi pa onda da ide dalje.

Name

Apa lap

17.12.2023 20:26

Dodik i Nesic jedan drugom nabacuju pazar a sadce obojica u cuzu..

Name

Yu

17.12.2023 18:59

Ma nebi Nesic ni mrava zgazio a kamo li da ukrade.

ODGOVORITE
Name

Lola

17.12.2023 20:04

Nas Nesko Bezbjednjak tjera narko-dilere sirim Evrope!

Name

Baja

17.12.2023 20:25

Srpska posla cim se dograbe neke visoke funkcije odma pljackaju a toim poslije izadje na nos..

Name

Ajmo

17.12.2023 19:02

Ostavke,smjene.

ODGOVORITE
Name

Kalait

17.12.2023 21:07

Prolazi li ikada i jedan tužilac dionicom puta Jasik - Trijangla, rekonstruisanim za vrijeme Nešićevog direktovanja Putevima Republike Srpske. Inače to je njegovo kapitalno djelo.

Name

Joja

17.12.2023 19:10

Nigde veze . Samo je cilj Srbe progoniti onemoguciti njihov rad u institucujama a postavitu pogodne "srbe"

ODGOVORITE
Name

Re

18.12.2023 13:49

Cim nekom sektasu podignu optuznicu za placku,kod njih je to napad na RS.

Name

Tom back

17.12.2023 19:43

Politicki progon se nastvlja, znaci nezavisnost Srpske je neminovnost

ODGOVORITE
Name

Re

17.12.2023 21:21

Ja ne zelim nezavisnu Srpsku kojom vlsfa mafija. Trebamo moliti Svicarce da im postanemo kolonije, bolje bi narod zivio nego u ovoj mafijaskoj drzavi

Name

Re,Tom black

18.12.2023 08:48

O kakvom političkom progonu pričate?!Sve je to farsa,onima koji razmišljaju svojom glavom,sve je odavno jasno...

Name

Tuta Bugarin

17.12.2023 19:46

Nenad Nešić, oličenje poštenja, graditelj i branitelj Republike Srpske, čovjek koji osudjuje i prezire kriminal. Jednostavno mjerna jedinica za poštenje. Našli su poštene Milorada i Nenada da napadnu na Republiku.

ODGOVORITE
Name

Alex

17.12.2023 19:47

Kada ce sankcije?

ODGOVORITE
Name

Mira

17.12.2023 19:55

Ma je li moguće- lisica jede kokoške. Pa javna je tajna da je ministar bezbjednosti lopovlucima stekao ugled kod Burle i Burlića, i sada čovjeka tužite zbog toga što radi ono što jedino zna da radi - a to je da pljačka, vara i krade.

ODGOVORITE
Name

Re

17.12.2023 20:02

Vidi se da se protiv srba montiraju procesi čim srbi razobliče prljave strance poput Šmita i Marfija!

ODGOVORITE
Name

Re

17.12.2023 21:20

Samo deri marvu nek se nauci pameti.

Name

Re za Re

18.12.2023 07:21

Na koju marvu misliš, de reci !?

Name

miloš

17.12.2023 20:15

I onda se čude što EU obustvlja davanje love za projekte.Oni traže transparentnost i sve po zakonu.

ODGOVORITE
Name

Bojan

17.12.2023 20:15

Ma ajde molim vas pa Nešič je tako pošten i pravedan čovek pa on nebi ukrao ako mu se ne pruži prilika.

ODGOVORITE
Name

Nema Šanse

17.12.2023 20:20

Ne mogu oni Nešiću nista, čojk ima "jaku spiku" !

ODGOVORITE
Name

Mislili

17.12.2023 20:28

Ste gospodo da ce biti kao sa nasim novcem ,pokradete i nikom nista ,ovo je malo drugacije i svaka im cast neka i vama lopovima moze neko stati u kraj

ODGOVORITE
Name

Radnik

17.12.2023 20:28

Ma nemojte dirati Nesica samo je 10 milijardi u pitanju sta je to za njega pislace EU jos para bice bice samo grabite kradite i dijelite stace vam neko u kraj mafijo lopovska kupite jos neki stan trebace vam mars bagro u zatvor na dozivotnu robiju nemojte zaboraviti Zoru i Viskovica

ODGOVORITE
Name

Boris

17.12.2023 20:29

Jel ziv Lazar Prodanovic, nigdje covjeka nema

ODGOVORITE
Name

Re

17.12.2023 21:22

Ziv,ziv mis mekinjas tu je on nevidise u pozadini

Name

Нека је

17.12.2023 20:47

Папак мислио спасиће га додик.

ODGOVORITE
Name

Zoom

17.12.2023 20:51

Rizvo i Nesic su davno trebali biti u novom zatvoru. Pripazice Sinisa na njih dvojicu.

ODGOVORITE
Name

Dr

17.12.2023 21:05

Nenad zvani Eliot Nes nesalomivi !

ODGOVORITE
Name

Qqq

17.12.2023 21:19

Boze ima li kraja ovim lopovi ma

ODGOVORITE
Name

sofronije

17.12.2023 21:32

bravo , ovo je nadam se nagovještaj nekih boljih vremena, Nešić, burle, .......... ima ih mnogo važno je početi. Narod daje punu podršku , dosta je zuluma snsd-a , burle će zadužiti narod do 5 koljena i odvesti u roblje

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

17.12.2023 21:59

Eno ga u štabu SNS baš ga briga.

ODGOVORITE
Name

Stop

17.12.2023 23:18

Sta se ovo desava sa ovom drzavom Ministar Bezbjednosti a Krivicne prijave protiv njega Kako neko moze biti Ministar Bebnjednosti pod Krivicnim Prijavama sta Gradjani Mogu ocekivati od ovakvi ljudi koji su u samomom vrhu bezbjednosni sluzbi Sve sami Kriminalci .

ODGOVORITE
Name

Narod

18.12.2023 01:02

Polako svi dolaze na red

ODGOVORITE
Name

Zdrave

18.12.2023 05:45

On je mlad i ima vremena da sve odrobija u FOČI za sav kriminal koji je počinio narodu Republike Srpske.Đubre neviđeno.

ODGOVORITE
Name

Alo

18.12.2023 07:55

Ovu mrcinu treba skloniti,nzm zbog cega je njemu data ta funkcija. Nema o pojma. Kakva njegova stranka spala na dva slova. On i brat. Samo hljeba bez mptike. Samo ga u zatvor.

Name

crna rijeka

18.12.2023 10:04

Vidi mu face. Jad i čemer.

ODGOVORITE
Name

DrMr

18.12.2023 10:11

Može samo biti pokrenuta istraga, a krivična prija a sr podnosi

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

18.12.2023 11:59

Šta, krivićna prijava protiv ministra Nešića i njegovog tima zbog korupcije!?? Ma to mora da je neka greška!!😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Samo Hapsi

18.12.2023 13:36

Možete misliti koliko je krivičnih zaradio dok je bio u putevima Srpske ,koliko je para oprao,isisao,prebacio na privatne račune svojih pajtosa.

ODGOVORITE