Овај намет је у БиХ четири пута већи него у Србији

Пословни субјекти у БиХ, односно сви правни субјекти који подлијежу плаћању ПДВ-а, плаћају таксу за издавања увјерења о измиреним обавезама по основу ових пореза скоро четири пута већу од оне која се, напримјер, наплаћује у Србији, док се у Хрватској и не наплаћује!

Босна и Херцеговина 16.12.2023 | 16:45
Овај намет је у БиХ четири пута већи него у Србији

Ова информација дошла је од Управе за индиректно опорезивање БиХ која је предложила измјене Одлуке о административних таксама и упутила је Савјету министара на усвајањем сазнаје Фокус.

- Увидом у упоредни приказ такси на списе и радње у сусједним земљама (Србија, Хрватска) уочено је да је постојећа висина такси на поднесак, као и на рјешења и увјерења нешто већа у БиХ у односу на земље окружења (Србија, Хрватска).

Из тог разлога је предложено смањење износа таксе за увјерења о измиреним обавезама и увјерења да лице није уписано у Јединствени регистар обвезника индиректних пореза са 20 КМ на 10 КМ – стоји у образложењу.

Даље, истичу из УИО, поређења ради, у Хрватској, за увјерења, изватке и друге јавне исправе о чињеницама о којима органи управе воде службену евиденцију уопште се и не плаћа.

У Србији се за захтјев, као и за увјерење, односно потврду, наплаћује републичка административна такса у износу од 330 динара, односно нешто мање од 5,5 КМ, док се за издавање увјерења Пореске управе електронским путем, аутоматским преузимањем података из евиденције Пореске управе путем средстава електронске комуникације не плаћа такса.

Из УИО признају да би предложеним измјенама видине таксе на ову врсту поднесака и одлука би и поред предложеног смањења била већа у односу на земље окружења.

(Фокус) Фото:Фена

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ГРУЈО

16.12.2023 17:14

Недирајте таксе. Ускоро ће ребаланс Бурлиног личног буџета за '24 годину. Тражит ће повећање за 9 пошто,јер кад могу добити пензионери зашто неби и он

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

16.12.2023 18:12

Па додиг има 16 пута веци будзет од Вуцица. Код нас је све накарадно.

Name

ТЕШКО НАМА

16.12.2023 19:27

Повећати буџет пресједника РС на 100 милиона. Кад иде пита нека иде и тепсија.

Name

Петровиц

16.12.2023 17:22

Стаје са Бајином пиреском управом.Кад це ту бити снизене таксе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле ронхил

16.12.2023 19:55

Кукате о таксама колико то исноси укупно??? А не казете да имамо најнизу стопу пореза на добит јели? 10 посто и то је то. А европа колико има аххахаха ?? Колико ево написите изадје преко 50% кад хоцес подици зараду са фирме пријатно ај јос коју бајку написите.

ОДГОВОРИТЕ