Министре, нисте исплатили штету пољопривредницима

“Семберски пољопривредници нису задовољни динамиком исплате штете коју је изазвала афричка куга свиња. Зато је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић на састанак позвао пољопривреднике којима одштета још није исплаћена, као и министра пољопривреде Саву Минића”, рекао је Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду ГУ Бијељина.

Република Српска 15.12.2023 | 12:53
Министре, нисте исплатили штету пољопривредницима

Вучковић је рекао да је, када се афричка куга свиња појавила у Семберији, на састанку са министром пољопривреде Републике Српске договорено да се штета исплаћује по редослиједу поднесених захтијева.

“Прва исплата по том редослиједу око 150 произвођача у износу од око три милиона марака на територији Града Бијељина била је у јулу. Након тога ми не знамо по ком принципу се исплата врши. Пољопривредни произвођаћи су збуњени и у веома тешком положају јер не знају кад ће исплата, те када ће бити у потпусности исплаћена. Угрожена им је егзистенција”, истакао је Вучковић.

Додао је да је градоначелник Бијељина Љубиша Петровић због тога позвао на састанак све пољопривредне произвођаче којима одштета још није исплаћена.

“Градоначелник и Градска управа Бијељина позивају на састанак у четвртак, 21. децембра у 13 часова све пољопривреднике којима одштета још није исплаћена, а тема ће бити управо динамика исплате одштете. На састанак је позван и министар пољопривреде Саво Минић како бисмо добили конкретно обећење када пољопривредници могу да очекују исплату”, каже Вучковић.

Вучковић је нагласио да парцијална исплата није оптимистична јер пољоипривредници не могу да планирају обнову производње почетком сљедеће године.

Он је подсјетио да је укупна директна штета од еутаназије скоро 41.000 свиња на територији града Бијељина већа од 14.5 милиона марака, а пољопривредницима у Семберији је исплаћена отприлике трећина те суме.

“Удар на градски буџет је такође био огроман. Од Министарства смо имали обећање да ће нам огромни трошкови које смо имали око утовара, одвоза и укопавања еутаназираних свиња бити надокнађени, али од тога по свему судећи неће бити ништа”, каже Вучковић.

Вучковић је рекао да је прије десетак дана Министарству пољопривреде упућен захтјев да им доставе списак коме је све исплаћена одштета на територији Града Бијељина, али да одговор још нису добили.

Процјена је, додаје, да је до сада исплаћена једна трећина одштете.

“У једној или двије транше исплате Бијељина је била изостављена што је апсурдно јер је, од укупно око 49.000 еутаназираних свиња, скоро 41.000 еутаназирана на територији Града Бијељина”, нагласио је Вучковић.