Ministre, niste isplatili štetu poljoprivrednicima

“Semberski poljoprivrednici nisu zadovoljni dinamikom isplate štete koju je izazvala afrička kuga svinja. Zato je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović na sastanak pozvao poljoprivrednike kojima odšteta još nije isplaćena, kao i ministra poljoprivrede Savu Minića”, rekao je Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu GU Bijeljina.

Republika Srpska 15.12.2023 | 12:53
Ministre, niste isplatili štetu poljoprivrednicima

Vučković je rekao da je, kada se afrička kuga svinja pojavila u Semberiji, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske dogovoreno da se šteta isplaćuje po redoslijedu podnesenih zahtijeva.

“Prva isplata po tom redoslijedu oko 150 proizvođača u iznosu od oko tri miliona maraka na teritoriji Grada Bijeljina bila je u julu. Nakon toga mi ne znamo po kom principu se isplata vrši. Poljoprivredni proizvođaći su zbunjeni i u veoma teškom položaju jer ne znaju kad će isplata, te kada će biti u potpusnosti isplaćena. Ugrožena im je egzistencija”, istakao je Vučković.

Dodao je da je gradonačelnik Bijeljina Ljubiša Petrović zbog toga pozvao na sastanak sve poljoprivredne proizvođače kojima odšteta još nije isplaćena.

“Gradonačelnik i Gradska uprava Bijeljina pozivaju na sastanak u četvrtak, 21. decembra u 13 časova sve poljoprivrednike kojima odšteta još nije isplaćena, a tema će biti upravo dinamika isplate odštete. Na sastanak je pozvan i ministar poljoprivrede Savo Minić kako bismo dobili konkretno obećenje kada poljoprivrednici mogu da očekuju isplatu”, kaže Vučković.

Vučković je naglasio da parcijalna isplata nije optimistična jer poljoiprivrednici ne mogu da planiraju obnovu proizvodnje početkom sljedeće godine.

On je podsjetio da je ukupna direktna šteta od eutanazije skoro 41.000 svinja na teritoriji grada Bijeljina veća od 14.5 miliona maraka, a poljoprivrednicima u Semberiji je isplaćena otprilike trećina te sume.

“Udar na gradski budžet je takođe bio ogroman. Od Ministarstva smo imali obećanje da će nam ogromni troškovi koje smo imali oko utovara, odvoza i ukopavanja eutanaziranih svinja biti nadoknađeni, ali od toga po svemu sudeći neće biti ništa”, kaže Vučković.

Vučković je rekao da je prije desetak dana Ministarstvu poljoprivrede upućen zahtjev da im dostave spisak kome je sve isplaćena odšteta na teritoriji Grada Bijeljina, ali da odgovor još nisu dobili.

Procjena je, dodaje, da je do sada isplaćena jedna trećina odštete.

“U jednoj ili dvije tranše isplate Bijeljina je bila izostavljena što je apsurdno jer je, od ukupno oko 49.000 eutanaziranih svinja, skoro 41.000 eutanazirana na teritoriji Grada Bijeljina”, naglasio je Vučković.

(BN) Foto: BN

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mrgud

15.12.2023 15:06

Seljaci samo kuknjava.

ODGOVORITE
Name

Mitar

16.12.2023 08:58

A prasići za Božić već stigli do 14 KM/kg žive vage. I još im treba dati pomoć. I drugi treba da žive ili ne?!

Name

Savaaa

15.12.2023 15:29

Ministar laze a zauzet je otisao u lov.

ODGOVORITE
Name

Gaga-Gugu

15.12.2023 17:34

Ma kakav ministar, sve je to suplja prica.

ODGOVORITE
Name

Zora

15.12.2023 17:46

Strpite se tri godine, bice para

ODGOVORITE
Name

ŠAMAC

15.12.2023 21:44

Kakav ministar, taj nezna ni šta je svinja, jedino zna za pečenu prasetinu. Ljudi ja već odavno pišem da je on nesposoban i da ga treba smijeniti. Pa zar vam nije jasno da je opustošio naš Šamac, i pobjegao u Banja Luku pod skute da bude sluga, a sve radi zaštite da ga niko nego i za ono što je uradio kao Načelnik opštine. Njega jedino zanima da lovi i da šta masne, i ništa više. Kad je bio načelnik svoga oca postavio za direktora. Ako hoćemo da nam bude bolje moramo traži njegovu ostavku, da svane poljoprivredi i da na bude bolje. Samo se hvali budžetom od 180 miliona, a nije još ni trećinu isplatio. Taj kad zine odma slaže. Samo naš njegova smjena ili ostavka može spasiti. Mi ga u Šamcu najbolje znamo zato je i pobjegao iz Šamca jer nesmije nikom u oči pogledati od sramote šta nam je uradio. Hajmo jednom bar mi poljoprivrednici da svi budemo složni za bolje sutra nama i našoj djeci. HAJMO SVI ZAJEDNO DA TRAŽIMO DA SE SMIJENI MINISTAR POLJOPRIVREDE MINIĆ ILI DA PODNESE OSTAVKU. AKO TO SAD NE URADIMO TEŠKO NAMA SA NJIM TAKVIM KAKAV JE.

ODGOVORITE
Name

Re za ŠAMAC

16.12.2023 02:25

Ti i tvoji se Minića izgleda bojite ko guje, jer vidite da je jak političar i da bi vam mogao pomrsiti konce u Šamcu i čitavoj Semberiji!

Name

Za Šamac,

16.12.2023 13:33

Gdje je u svemu samo tome kriv ja načelnika Bijeljine, em jadno ili skoro nikako reagovao, a pravi se kao da je popio svu pamet ovog svijeta. Kako ja Bjelica na Sokocu nakon obolelih par divljih svinja odredio sve preventive mjere.