Савјет министара БиХ плаћа одштету суспендованим

– Савјет министара БиХ мора да исплати одштету суспендованим службеницима Управе за индиректно опорезивање БиХ Јелени Мајсторовић и Раденку Поповићу због повреде права на личну слободу и сигурност.

Босна и Херцеговина 14.12.2023 | 08:37
Савјет министара БиХ плаћа одштету суспендованим

Уставни суд БиХ усвојио је њихову апелацију и утврдио да им је у поступку одређивања притвора повријеђено право на личну слободу и сигурност.

„Првостепено Рјешење Суда БиХ од 23. децембара 2022. године, није брзо и без одлагања достављено браниоцу апеланата, него тек петог дана од дана доношења, чиме је повријеђено њихово права на личну слободу и сигурност из Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода“, наводи се у одлуци Уставног суда БиХ.

Савјету министара БиХ, наводи се даље, налаже се да у року од три мјесеца од доставе ове одлуке исплати апелантима накнаду у износу од 500 КМ, те да обавијести Уставни суд о предузетим мјерама.

„Јелена Мајсторовић и Раденко Поповић које заступа адвокат Александар Јокић поднијели су 26. децембра 2022. године апелацију Уставном суду због тога што њиховом адвокату „брзо“ и без одлагања није достављена одлука Суда БиХ о приједлогу Тужилаштва БиХ за одређивање притвора апелантима“, наводи Уставни суд.

Када је ријеч о апелацији на саму одлуку о одређивању притвора службеницима УИО, Уставни суд је закључио да нема кршења права, јер је Суд БиХ дао јасне и аргументоване разлоге за одређивање једномјесечног притвора који су претезали над правом апеланата на слободу.

Уставни суд БиХ у својој одлуци подсјећа да је Државна агенција за истраге и заштиту БиХ 21. децембра 2022. године апеланте лишила слободе због постојања сумње да су починили кривична дјела удруживања ради чињења кривичних дјела злоупотреба положаја или овлаштења.

„Суд БиХ је на основу доказа тужилаштва утврдио да постоји основана сумња да је апелантица била на челу групе за организовани криминал која је имала хијерархијску структуру. Даље је образложио да постоји основана сумња да су припадници групе, у периоду од 2017. до 2020. године незаконито поступали у својству службених особа са специјалним овлаштењима унутар УИО“, подсјећа Уставни суд.

На тај начин су, прецизира се даље, нанијели другима штету и себи прибавили имовинску корист у износу који прелази 50.000 КМ.

„Осумњичени су наступали као службена лица УИО, у службеним униформама са јасно истакнутим обиљежјима, и у више наврата заједнички обављали незаконите службене радње претреса, непланиране, самоиницијативне радње у виду контрола за које нису надлежни“, наводи суд.

Такође, каже се даље, Суд БиХ је навео да су осумњичени у више наврата незаконито одузели златни и сребрени накит и половне кућанске апарате из трговинских радњи чији власници нису обвезници ПДВ-а.

„При томе су за себе задржавали одређени дио одузетих предмета и издали више потврда о привременом одузимању накита назначених на мање количине“, прецизира суд.

(Цапитал) Фото: Илустрација

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Времеполов

14.12.2023 08:58

Бијела техника ,ајте молим вас па како прође на граници....поред царин ског радника,годинама,за Сребреник,Брчко и Орашје долази бијела техника и роба из вана ,чак и шлеперима иде ....смијешно је то све рачуни фикривни са бизарно износима и то продје испоставу..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стижу долари

14.12.2023 09:06

Њих морају ослободит јер пуно знају,и радили су по налогу Мире Џакуле,све води до њега...коверте су се слаже седмично њему лично.Све испоставе су то редовно издвајале . Ништа спорно сви су обухваћени тим .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реее

14.12.2023 09:35

Били у емотивној вези

Name

Браво

14.12.2023 09:34

Уходани сценариј! Сад је на реду Дзомбиц!!!!! Требааа и њему одстету и за његова предузеца прљаваа по Аустрији депонованаа! Прљави кспитал извукли сви у сигурнее базе! Од русије мадјарске турске србије албаније утд итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

14.12.2023 10:24

Брате Кале... Значииии бела техника, шлепери, бензин....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сос

15.12.2023 18:46

Висе је глупо писати о криминалу и корупцији у УИО.Ђакула је од УИО направио криминално-корупционаско-рекетарску институцију на цијем целу је он био.Ова његова љубав могла је да ради ста хоце посто је он то све аминовао.Људи су запосљавани и данас раде а да немају благе везе ста раде и гдје раде.Срамотно је на сто је спала УИО,али зато цовјек који ју је унистио узива у некретнинама и плива у новцу сто је покрао.

ОДГОВОРИТЕ