У Српској 16 случајева од великог кашља

На Савјету здравља разговарано је о појави великог кашља у региону и потреби вакцинације.

Република Српска 13.12.2023 | 10:31
У Српској 16 случајева од великог кашља

На Савјету здравља разговарано је о појави великог кашља у региону и потреби вакцинације.

- Појава великог кашља посљедица је нередовне вакцинације. Имали смо 16 случајева као посљедицу ове болести. Највеци проблем ова болест педставља код мале дјеце и беба код којих се секрет накупља у плућима и након тога се јавља типичан звук скрипања приликом кашљања", казао је предсједник Савјета Ранко Шкрбић.

Он је рекао да је вакцина једина која може спријечити појаву великог кашља.

Епидемиолог Јела Аћимовић је казала да је велики касаљ потврђен код дјеце, школске и предшколске доби, а за сада се код потврђених случајева појављује лакша клиничка слика.

"Потребно је обухватити све неопходнее вакцине, у којима је и компонента против великог кашља", истакла је Аћимовићка, наводећи да дјеца која су пропустила неку од вакцина потребно је само да наставе са вакцинацијом како би надокнадили пропуштене.

"Имамо информацију да у болницама сиром Српске има много дјеце која су хоспитализована због упале плућа, нека од њих вјероватно имају пертусис (велики кашаљ), али то су већ клиничке слике у којима се није могло утврдити да имају и велики кашаљ, казала је Јела Аћимовић.

(БН) Фото: БН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Лав

13.12.2023 10:47

Јоој али покушавате купити паре на све стране,нестала корона па сад велики кашаљ,вакцинације,колико сад плаћате породицу ако пристане да упишете умрлог у запис да је умро од великог кашља,багро једна,то више личи на циркус него на државу и владу...нек је Бог на помоћи народу који живи доле у РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2023 14:56

Јел та јела била у корона набавкама?

Name

Миланка.

13.12.2023 10:53

Глухо било,имал боцки каквих слуцајно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

13.12.2023 17:01

Наравно да не била ,као прави се будала а зна све ста се радило

Name

Ре ре

13.12.2023 12:21

Је ли овај Шкрбић бурлин истомишљеник још увјек ради у здравству РС гдје су увјек били проблеми за лијечење биједе бораца и пензионера у таквом здравству РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.12.2023 13:11

Лобисти и слуге фармо компаније не мирују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Лав

13.12.2023 13:58

Тачно је да нам је здравство нула. Али захваљујући вакцинацији ова болест је била искорјењена. Не мијешајте бабе и жабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

13.12.2023 14:31

Шкрбићу, јес то ти?:)

Name

Лав

13.12.2023 14:47

Па зато сад као последица вакцинације умиру млађи људи

Name

@Лав

13.12.2023 23:32

Ти си, скупа са апсолутно сваким зивим становником бивсе СФРЈ, јос као беба примио ДТП вакцину која стити и од великог касља. Биле су законска обавеза до скоро, у цијелом региону. Оцигледно је да теби није наскодила, осим ако мањак интелигенције није нека ријетка незељена појава?... буквално цијела планета, осим неких јако сиромасних земаља, вакцинисе своју дјецу против великог касља и туберкулозе. Цак и племена у Африци имају приступ овим вакцинама и користе их, а на свијету никад висе становника није било. Науцних доказа и праксе се сакупљало деценијама, та вакцина буквално је спасила милионе беба и дјеце од смрти, а ти ето знас боље од свих људи на свијету да је то све превара? Колико смо глупи, бескрајно, да из пуке затупљености осудјујемо властите бебе да обољевају од искоријењених болести? Могу само реци, јадна твоја дјеца ако тако "бринес" о њима. Ја бих сад гласао да социјална слузба одузме дијете сваком родитељу који одбија без оправданог медицинског разлога да вакцинисе дјецу. Угрозавате њихово здравље, а они нису у стању да се побрину сами за себе док не одрасту... језиво.

Name

Ре Лав

14.12.2023 03:40

само једно питање, читаш ли ти шта , само се ти држи пропале Југе, корумпираних комуњара , брозовог шињела па ћеш далеко догурати. вакцине су штетне , педијатри ћуте ко п. неће да се изјасне јер чувају плате и БМW, једна ријеч против и нема хапице, неда фармакомафија, педијатри заложите дипломе, спецјализације и некретнину и дајте изјаву са потписом сваком родитељу којег упућујете да његово дијете прими вакцину да се неће негативно одразити на његово здравље, исто онако како су грађани свијета потписивали изјаву да су сагласни да приме ковид експерименталну вакцину , а хоћете ли, па нисте блесави , паметни сте ви, штити вас бијели мантил.

Name

Никола

13.12.2023 16:46

Каква црна вакцина Запад увози слеперима отрове и дају насој дјеци То је потврдио Др.Рациц познати хирург из БЕОГРАДА

ОДГОВОРИТЕ