U Srpskoj 16 slučajeva od velikog kašlja

Na Savjetu zdravlja razgovarano je o pojavi velikog kašlja u regionu i potrebi vakcinacije.

Republika Srpska 13.12.2023 | 10:31
U Srpskoj 16 slučajeva od velikog kašlja

Na Savjetu zdravlja razgovarano je o pojavi velikog kašlja u regionu i potrebi vakcinacije.

- Pojava velikog kašlja posljedica je neredovne vakcinacije. Imali smo 16 slučajeva kao posljedicu ove bolesti. Najveci problem ova bolest pedstavlja kod male djece i beba kod kojih se sekret nakuplja u plućima i nakon toga se javlja tipičan zvuk skripanja prilikom kašljanja", kazao je predsjednik Savjeta Ranko Škrbić.

On je rekao da je vakcina jedina koja može spriječiti pojavu velikog kašlja.

Epidemiolog Jela Aćimović je kazala da je veliki kasalj potvrđen kod djece, školske i predškolske dobi, a za sada se kod potvrđenih slučajeva pojavljuje lakša klinička slika.

"Potrebno je obuhvatiti sve neophodnee vakcine, u kojima je i komponenta protiv velikog kašlja", istakla je Aćimovićka, navodeći da djeca koja su propustila neku od vakcina potrebno je samo da nastave sa vakcinacijom kako bi nadoknadili propuštene.

"Imamo informaciju da u bolnicama sirom Srpske ima mnogo djece koja su hospitalizovana zbog upale pluća, neka od njih vjerovatno imaju pertusis (veliki kašalj), ali to su već kliničke slike u kojima se nije moglo utvrditi da imaju i veliki kašalj, kazala je Jela Aćimović.

(BN) Foto: BN

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Lav

13.12.2023 10:47

Jooj ali pokušavate kupiti pare na sve strane,nestala korona pa sad veliki kašalj,vakcinacije,koliko sad plaćate porodicu ako pristane da upišete umrlog u zapis da je umro od velikog kašlja,bagro jedna,to više liči na cirkus nego na državu i vladu...nek je Bog na pomoći narodu koji živi dole u RS

ODGOVORITE
Name

Re

13.12.2023 14:56

Jel ta jela bila u korona nabavkama?

Name

Milanka.

13.12.2023 10:53

Gluho bilo,imal bocki kakvih slucajno?

ODGOVORITE
Name

Pero

13.12.2023 17:01

Naravno da ne bila ,kao pravi se budala a zna sve sta se radilo

Name

Re re

13.12.2023 12:21

Je li ovaj Škrbić burlin istomišljenik još uvjek radi u zdravstvu RS gdje su uvjek bili problemi za liječenje bijede boraca i penzionera u takvom zdravstvu RS.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.12.2023 13:11

Lobisti i sluge farmo kompanije ne miruju.

ODGOVORITE
Name

re Lav

13.12.2023 13:58

Tačno je da nam je zdravstvo nula. Ali zahvaljujući vakcinaciji ova bolest je bila iskorjenjena. Ne miješajte babe i žabe.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.12.2023 14:31

Škrbiću, jes to ti?:)

Name

Lav

13.12.2023 14:47

Pa zato sad kao posledica vakcinacije umiru mlađi ljudi

Name

@Lav

13.12.2023 23:32

Ti si, skupa sa apsolutno svakim zivim stanovnikom bivse SFRJ, jos kao beba primio DTP vakcinu koja stiti i od velikog kaslja. Bile su zakonska obaveza do skoro, u cijelom regionu. Ocigledno je da tebi nije naskodila, osim ako manjak inteligencije nije neka rijetka nezeljena pojava?... bukvalno cijela planeta, osim nekih jako siromasnih zemalja, vakcinise svoju djecu protiv velikog kaslja i tuberkuloze. Cak i plemena u Africi imaju pristup ovim vakcinama i koriste ih, a na svijetu nikad vise stanovnika nije bilo. Naucnih dokaza i prakse se sakupljalo decenijama, ta vakcina bukvalno je spasila milione beba i djece od smrti, a ti eto znas bolje od svih ljudi na svijetu da je to sve prevara? Koliko smo glupi, beskrajno, da iz puke zatupljenosti osudjujemo vlastite bebe da oboljevaju od iskorijenjenih bolesti? Mogu samo reci, jadna tvoja djeca ako tako "brines" o njima. Ja bih sad glasao da socijalna sluzba oduzme dijete svakom roditelju koji odbija bez opravdanog medicinskog razloga da vakcinise djecu. Ugrozavate njihovo zdravlje, a oni nisu u stanju da se pobrinu sami za sebe dok ne odrastu... jezivo.

Name

Re Lav

14.12.2023 03:40

samo jedno pitanje, čitaš li ti šta , samo se ti drži propale Juge, korumpiranih komunjara , brozovog šinjela pa ćeš daleko dogurati. vakcine su štetne , pedijatri ćute ko p. neće da se izjasne jer čuvaju plate i BMW, jedna riječ protiv i nema hapice, neda farmakomafija, pedijatri založite diplome, specjalizacije i nekretninu i dajte izjavu sa potpisom svakom roditelju kojeg upućujete da njegovo dijete primi vakcinu da se neće negativno odraziti na njegovo zdravlje, isto onako kako su građani svijeta potpisivali izjavu da su saglasni da prime kovid eksperimentalnu vakcinu , a hoćete li, pa niste blesavi , pametni ste vi, štiti vas bijeli mantil.

Name

Nikola

13.12.2023 16:46

Kakva crna vakcina Zapad uvozi sleperima otrove i daju nasoj djeci To je potvrdio Dr.Racic poznati hirurg iz BEOGRADA

ODGOVORITE