Опозиција: Документ не осликава реалне проблеме грађана

Након редовне паузе, расправом о Приједлогу програма економских реформи, настављена је сједница Народне скупштине Републике Српске. 

Република Српска 12.12.2023 | 17:02
Опозиција: Документ не осликава реалне проблеме грађана
 
Посланик СНСД-а Игор Жунић је током расправе у Народној скупштини о Приједлогу програма економских реформи поручио да документ дефинише оно што је најважније у овом друштву.
 
"Ако се осврнемо мало на тренутну ситуацију и показатеље које имамо, јасно је да имамо мали застој у привредној производњи однос извоза и увоза. Када говоримо о бројним кризама које су биле озбиљне може се рећи да је ово ипак један стабилан простор који функционише нимало другачије него земље које су у нашем окружење, па чак могу да кажем слободно неке земље у Европској унији. Мислим на Бугарску, Румунију", рекао је Жунић.
 
Жунић каже да је овај документ понудио главне изазове у областима конкурентности, капитала и социјалне политике и да су они разрађени кроз различите економске мјере. 
 
"Пред нама су изазовна времена, али ове мјере дефинитивно могу да одговоре свим изазовима", рекао је Жунић. 
 
Самостални посланик и члан Народног фронта Жељко Дубравац међутим сматра да је јако скромно оно што је реализовано и остварено у односу на раније овакве документе.
 
"Што се тиче овог документа он је методолошки коректно урађен али само у теоријском дијелу. У животном он не осликава стварно стање живота у Републици Српској и проблеме са којима се сусрећемо. Посланици Народног фронта га не могу подржати", рекао је Дубравац и упозорио да постоје бројна мјеста у Републици Српској у којима нема редовне испоруке воде и струје.
 
"Кључни параметар је незапосленост, мале плате и пензије, укупан квалитет живота.. Само код нас реформа је потпуно замагљена, гдје год бисте загребали у посљедњих 10 до 15 година пуни смо прича о реформама, а ефекти су никакви", поручио је Дубравац. 
 
Ранка Перић - Ромић, посланик владајућег СНСД-а је поручила да су проблемске области којима треба посветити пажњу добро конципиране, али је упозорила да се не посвећује довољно пажње прерађивачкој индустрији.
 
Посланик СДС-а Мирјана Орашанин међутим сматра да је годинама на сцени небрига власти о овим питањима.
 
"Ја ћу вам искрено честитати ако до краја мандата успијете ријешити један од 5 горућих проблема и реформисати га. Цијели овај програм је једна неистина и оно што свакодневно слушамо на режимским медијима", казала је Орашанин. 
 
Након ове тачке, на дневном реду Седме редовне сједнице Народне скупштине је и Приједлог буџета Републике Српске за 2024. годину – по хитном поступку као и Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за 2024. годину такође по хитном поступку. Посланици ће расправљати и о Приједлогу одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2024. годину.
 
(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Кирил

12.12.2023 17:56

Дје су мисеви из синдиката усутали се ста би са повецањем плата нема за то у будзету срамно од свих њих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кирил

12.12.2023 18:06

Никад веци прилив средстава од пореза у будзет све поскупило статистика лазна плате исте оцемо напријед овако нееее е зато оде и старо и младо комплет породице цекајуци да политицари глуваци подигну стандард радницима и градјанима виде да нико не мари само харце себи и својима СИНДИКАТИ сутеееее

ОДГОВОРИТЕ