Opozicija: Dokument ne oslikava realne probleme građana

Nakon redovne pauze, raspravom o Prijedlogu programa ekonomskih reformi, nastavljena je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske. 

Republika Srpska 12.12.2023 | 17:02
Opozicija: Dokument ne oslikava realne probleme građana
 
Poslanik SNSD-a Igor Žunić je tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu programa ekonomskih reformi poručio da dokument definiše ono što je najvažnije u ovom društvu.
 
"Ako se osvrnemo malo na trenutnu situaciju i pokazatelje koje imamo, jasno je da imamo mali zastoj u privrednoj proizvodnji odnos izvoza i uvoza. Kada govorimo o brojnim krizama koje su bile ozbiljne može se reći da je ovo ipak jedan stabilan prostor koji funkcioniše nimalo drugačije nego zemlje koje su u našem okruženje, pa čak mogu da kažem slobodno neke zemlje u Evropskoj uniji. Mislim na Bugarsku, Rumuniju", rekao je Žunić.
 
Žunić kaže da je ovaj dokument ponudio glavne izazove u oblastima konkurentnosti, kapitala i socijalne politike i da su oni razrađeni kroz različite ekonomske mjere. 
 
"Pred nama su izazovna vremena, ali ove mjere definitivno mogu da odgovore svim izazovima", rekao je Žunić. 
 
Samostalni poslanik i član Narodnog fronta Željko Dubravac međutim smatra da je jako skromno ono što je realizovano i ostvareno u odnosu na ranije ovakve dokumente.
 
"Što se tiče ovog dokumenta on je metodološki korektno urađen ali samo u teorijskom dijelu. U životnom on ne oslikava stvarno stanje života u Republici Srpskoj i probleme sa kojima se susrećemo. Poslanici Narodnog fronta ga ne mogu podržati", rekao je Dubravac i upozorio da postoje brojna mjesta u Republici Srpskoj u kojima nema redovne isporuke vode i struje.
 
"Ključni parametar je nezaposlenost, male plate i penzije, ukupan kvalitet života.. Samo kod nas reforma je potpuno zamagljena, gdje god biste zagrebali u posljednjih 10 do 15 godina puni smo priča o reformama, a efekti su nikakvi", poručio je Dubravac. 
 
Ranka Perić - Romić, poslanik vladajućeg SNSD-a je poručila da su problemske oblasti kojima treba posvetiti pažnju dobro koncipirane, ali je upozorila da se ne posvećuje dovoljno pažnje prerađivačkoj industriji.
 
Poslanik SDS-a Mirjana Orašanin međutim smatra da je godinama na sceni nebriga vlasti o ovim pitanjima.
 
"Ja ću vam iskreno čestitati ako do kraja mandata uspijete riješiti jedan od 5 gorućih problema i reformisati ga. Cijeli ovaj program je jedna neistina i ono što svakodnevno slušamo na režimskim medijima", kazala je Orašanin. 
 
Nakon ove tačke, na dnevnom redu Sedme redovne sjednice Narodne skupštine je i Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2024. godinu – po hitnom postupku kao i Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2024. godinu takođe po hitnom postupku. Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2024. godinu.
 
(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kiril

12.12.2023 17:56

Dje su misevi iz sindikata usutali se sta bi sa povecanjem plata nema za to u budzetu sramno od svih njih

ODGOVORITE
Name

Kiril

12.12.2023 18:06

Nikad veci priliv sredstava od poreza u budzet sve poskupilo statistika lazna plate iste ocemo naprijed ovako neeee e zato ode i staro i mlado komplet porodice cekajuci da politicari gluvaci podignu standard radnicima i gradjanima vide da niko ne mari samo harce sebi i svojima SINDIKATI suteeeee

ODGOVORITE