Дужничко ропство Додик представља као економски успјех

Одакле и како ће Влада РС да се укупно задужи за 951,7 милиона КМ? Реално је да ће ентитетска влада, уз мање или више проблема, пронаћи начин да прода обвезнице РС на домаћем тржишту. Из простог разлога, јер  купац обвезница има право да се не зна његов идентитет, па онај ко их је данас купио већ сутра може да их препрода, што отвара могућност за огромне шпекулантске и мутне радње.

Република Српска 12.12.2023 | 09:42
Дужничко ропство Додик представља као економски успјех

Пише: Љиљана Ковачевић 

Када Милорад Додик изјави да Република Српска за следећу годину има већ уговорене инвестиције преко двије милијарде марака, сасвим је јасно је да не говори истину, већ да производи привид о, наводно, финансијски и економски јакој и стабилној Републици Српској.

„Довољно је да кажемо једном, двапут, трипут. РС данас има инвестиције уговорене у вриједностима које ће одржати инвестициону активност, која је преко 15 посто укупног буџета РС. То значи да ће у идућој години ниво послова које смо обезбиједили бити преко двије милијарде марака“, славодобитно је саопштио Додик на конференцији за новинаре 21. новембра.

Може да понови и хиљаду пута, али док сам Додик или неко од релевантних представника Владе РС не изнесе прецизне податке о томе које ће компаније и из којих земаља наредне године инвестирати у овај бх. ентитет више од двије милијарде марака, све остаје у домену спекулација и продавања магле.

Прецизни подаци, они из усвојеног ребаланса бужета РС, говоре да укупне планиране јавне инвестиције у овој години износе 88.350.300 КМ, да су иностране инвестиције минорне, а да западне земље суспендују финансирање и раније одобрених пројеката због сецесионистичке политике Милорада Додика.

Према мишљену економских стручњака, веома су мале шансе да веће инвестиције у РС стигну са Истока, рецимо из Кине или Азербејџана, јер су то озбиљне земље које за своја улагања траже чврсте гаранције држава у које улажу (у овом случају би то требало да буде држава БиХ), јер им сама РС нема на основу чега јамчити сигурна улагања. Напротив, страни инвеститори не желе себи да праве проблеме, поготово не желе да улажу у подручја, чији се цијели политички врх налази под америчким санкцијама.

Владин план није и Додиков

Након што је Додик изрекао тврдњу о двије милијарде марака инвестиција, које наводно следеће године треба да стигну у РС, ентитетска влада је објавила свој план о дугорочном задужењу. Нису двије милијарде, али јесте огромних 951,7 милиона КМ.

“План је да се у 2024. години Република Српска дугорочно задужи на домаћем тржишту 141,7 милиона КМ и на међународном тржишту 810 милиона КМ”, наводи се у одлуци Владе РС, о којој би требало да се изјасне народни посланици 12. децембра.

Врло оптимистично су навели како овај новац могу прибавити емисијом обвезница на домаћем финансијском тржишту, кредитним задужењем код домаћих кредитора, кредитним задужењем код међународних кредитора, односно зајмодаваца, међународних организација, међународних финансијских институција и страних влада и емисијом обвезница на међународном финансијском тржишту.

Економисти које је консултовао Журнал сматрају да је план задужења, који је објелоданила Влада РС, нереалан и неостварив.

Што се тиче страних влада, међународних организација и међународних финансијских инстититуција, проблем је исти као и са инвестицијама. Сви окрећу главу од оних чије је руководство изложено санкцијама. Што се тиче продаје обвезница на међународном тржишту, наводе они, читав концепт и кредибилитет Владе РС је срушен након што Мађиду Пајићу, консултанту из Швајцарске није сплатила три милиона марака посредничке накнаде у емисији обвезница у вриједности од 300 милиона евра на Лондонској берзи.

Пајићева фирма „Сyнергy Wеалтх Манагамент“ из Женеве тужила је Владу РС пред Окружним привредним судом у Бањалуци, гдје процес још траје. Фрапантна је тврдња Пајића да је састанку у октобру 2019. године, на којем је договарано посредовање за продају обвезница РС на Лондонској берзи, осим министарке финансија Зоре Видовић, присуствовао и Игор Додик, син Милорада Додика.

Економисти тврде да је овај случај у великој мјери нанио штету ионако слабом кредибилитету РС на међународном финансијском тржишту. У једно су, пак, сигурни - Република Српска има шансе да прода своје обвезнице на међународним берзама, али, због лошег кредитног рејтинга, то може да учини само по енормно високим каматним стопама.

Додају да власт РС повлачи низ лоших потеза, да не може да обезбиједи озбиљне инвеститоре, те да новац који намакне задужењима упумпава у јавну потрошњу ради одржавања социјалног мира или у пројекте, унапријед осуђене на пропаст, попут многобројних пројеката ОЦ „Јахорина“, који не доносе никакву добит, већ служе са трансфер јавног новца ка политичко-интересним групацијама.

Фрапантан је податак да се ОЦ „Јахорина“ задужила код београдске „Алта банке“ за 180 милиона КМ, по огромној каматној стопи од 11,5 посто, а да је гаранције за ово кредитно задужење дала Влада РС!

Нова задужења нису успјех

Нажалост, власти РС информације о новим, прескупим задужењима пласирају као свој огроман успјех, мада, суштински, овај бх. ентитет гурају у још веће дужничко ропство. Званични подаци Министарства финансија и трезора БиХ кажу да укупан јавни дуг РС износи 6 милијарди и 250 милиона марака и да учешће дуга у БДП у РС износи 43 посто.

На крају, остаје питање – одакле и како ће Влада РС да се укупно задужи за 951,7 милиона КМ? Реално је да ће ентитетска влада, уз мање или више проблема, пронаћи начин да прода обвезнице РС на домаћем тржишту. Из простог разлога, јер  купац обвезница има право да се не зна његов идентитет, па онај ко их је данас купио већ сутра може да их препрода, што отвара могућност за огромне шпекулантске и мутне радње. Стање на међународним берзама је већ сложеније, посебно зато што се РС има лош кредитни рејтинг, ризична је зона за улагање, због чега се не може задужити ни код, рецимо, Кине, без чврстих гаранција државе БиХ.

Што се тиче Русије, из ње у РС никада није стигао ни „велики“, а ни „мали“ кредит, које је 2015. године, након Додикове посјете Москви и састанка с Путином, најављивала тадашња премијерка Жељка Цвијановић.

Ипак, чак и да је Русија спремна да Републици Српској да неки новац, питање је како би он стигао у Бањалуку и како би се та трансакција обавила, с обзиром на то да је ЕУ увела санкције Русији, а све банке у БиХ су под окриљем западних земаља.

Додуше, постоје начини да се то уради преко посредника из других земаља, али, сматрају економисти, мало ко је спреман да ризикује и буде изложен озбиљним проблемима са западним земљама да би учинио услугу Милораду Додику.

(зурнал.инфо). херцеговина.инфо

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

БЛ

12.12.2023 09:57

У здравству већ касне плате, сљедеће године питање хоће ли их и бити. Ваља тражити алтернативу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2023 11:56

Нису ли долазили ни отпремнине пензионерима. Очито нема пара. Он ће камарила су уништили све чега су се дотакли. РС опљачкана и спржена земља. Жали Боже живота који су дати да би багра могла да краде.

Name

Савааа

12.12.2023 12:17

Дес лопове?

Name

ВРС

12.12.2023 14:07

Нај залосније сто многи њему то и вјерују!!! Свако нормалан и ко зна да је 2+2=4 види куда нас он води висе од деценије, сваки мјесец се задузивати а прицати о економском напретку ,мозе само неписмен ,и неко ко хоце да јос висе унисти Србски народ, а њега и несматрам Србином, а да сам управу цињенице показују, висе народа је “побјегло” из РС него за вријеме рата!!!

Name

Ре

12.12.2023 14:37

Здравство је понизено и понизавају постене здравствене раднике годинама. Доктори се сколују много висе и дузе од судија и тузилаца, а имају мање плате, а правосудје никакве резултате не даје, вец је сауцесник у неправди и корупцији. А у здравству треба одстранити странацке докторе, они су главни носиоци корупције и криминала.

Name

Твртко

12.12.2023 09:58

Ви мислите да је се лако задужити 900 милиона КМ по каматној стопи од 12%. Само је питање ко ће се од банака упустити у тај ризик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

12.12.2023 13:21

ЈОС ЈЕ ИСТАЛО ДА СЕ СЈЕДЕ ИСПРЕД ЦРКВЕ СА ПРОСЈАЦКОМ ТОРБОМ.НЕМА ГДЈЕ СЕ НЕ ПРОСИ,А УСПУТ СЕ ПРИДАЈЕ ИМОВИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ.НАРОД ОДЛАЗИ,ОНИ СТО ОСТАНУ ЦЕ ВРАЦАТИ КРЕДИТ,А БОГАТАСИ ЦЕ СВОЈ КАПИТАЛ НА ВРИЈЕМЕ ИЗНИЈЕТИ.

Name

хиихихихи

12.12.2023 09:59

када се тако задузис а дугове не мозес врацати постајес бескуцник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

12.12.2023 10:01

План је да се све унисти, распрода и слиједи пропаст. Народ види ста се десава али никакве реакције сви се повукли ,усутили. Па ни у логору није тако било неко би се побунио. Као да су се помирили да иду у пропаст. Не разумијем

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

12.12.2023 10:01

боли њега уво, он има уходану пљацку..црко он нама дабогда, и он и његов успјех

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ðе си лопове

12.12.2023 10:03

Који болесни преварант лажов фукара лажни прешједник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ђес лопове

12.12.2023 13:01

Не брините мутави народе,кад вам затреба он ће вам помоћи из свога ђжепа колико сте му допустили да пљачка,ј..о вас он!

Name

Дзо.ба

12.12.2023 10:05

Ко сто додјосе руски мали и велики Кредит тако це и ове 2 милијарде у будзет српске. Нема ту визије за привреду и пољопривреду ,власт без компаса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

12.12.2023 10:11

Од Русије му** Маријаново..Важни смо Русији исто као 1995 и 1999,,,ко лањски снијег..Чак од Турака имамо помоћ,а од Русије никад ни жуте банке.Е то су браћа.🤣🤣🤣🤣🤣🤣. Ма појма немају многи жути Руси ни да постојимо.Они жути ми црни зато нас и зову они ружни православци.Е то нам је братска Кина и Русија.А Јел и ми вјерујемо у буду.?🤣

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурле

12.12.2023 11:47

А ста си ти коме дао? само гледате садаку

Name

ре

12.12.2023 12:29

Само да знате ,овим са запада не требају папири него природни ресурси. Наравно,кад си дузан у бесцијење. На крају, кад оде Електро привреда. Ста слиједи? Стрик и вјесање….!?

Name

Ре

12.12.2023 13:28

А ако је тако за Руску Федерацију, засто сте толико опцињени њоме?

Name

075

12.12.2023 10:14

Милораде, под кринком "заштите српства" ти би Србе у БиХ "гурнуо" у рат да спасе "твоје" украдене милијарде опет од Срба у највећој мјери или због државне имовине БиХ јер ти би сву државну имовину БиХ која је на територију РС продао у бесцијење а све под "бригом" за Србе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

12.12.2023 10:19

"...Фрапантна је тврдња Пајића да је састанку у октобру 2019. године, на којем је договарано посредовање за продају обвезница РС на Лондонској берзи, осим министарке финансија Зоре Видовић, присуствовао и Игор Додик, син Милорада Додика...." И,у ком својству је (ако је тако било) присуствовао "млађахни" Игор том састанку !?? Ма,више није ни важно,јер ове цифре досашњег (или потенцијално будућег) задужења (неки би то назвали "инвестицијама") су заиста застрашујуће... Али,"главу горе",најважнија је "борба" против "100 % централизоване БиХ" (ма шта год то значило) коју "успјешно проводи" заправо 1000 % централизовани Додиков "вољени" ентитет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

12.12.2023 10:20

Ста вас брига ста ми радимо, наса Дрза Република Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Додок(ови) су

12.12.2023 10:25

Без икалве сумње много економски успјели откад је глава породице власт у Републици Стпској . И многи око њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

агент

12.12.2023 10:29

обвезнице купује Додиг преко других лица, покраденим парама народним, зато га СВРЋИ данас, сутра је касно јер ће украсти милион сутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грчка је банкротирала

12.12.2023 10:32

...и шта се десило? Ништа. Ено их живе и даље. Европа ће одписати дугове, ДЈЛ ће се разићи да на миру уживају у лако покраденим парама. П.С. Мени жао Милана. Онаква љубав и слике са еротичних дестинација,мој "хазбебендић"и сва остала ср.... ,а Тијаница у апартману.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

12.12.2023 15:24

Како се није десило све сто је накад било дрзавно постало је приватно. Знаци не питас се ниста у будуцности. Зависе од добре воље приватника. Социјала политика им је узасна управо из тих разлога

Name

Није него

12.12.2023 10:33

Јест нас ова наказа уништи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирјана

12.12.2023 10:47

Добро јутро ЦНН Балкана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.12.2023 10:48

Богами мени овај народ није нормалан.Па људи моји Р.Српска је пред банкротом и то нетреба никакав економски струцњак да потврди.Па сваки мјесец влада прода обавезнице једном а некад и двапут,да би попунила буђетске рупе.Што знаци први пут кад влада не успије продат обавезнице,а брзо це доци то вријеме јер се неможеш задуживат довјека,неце се моци исплациват обавезе према народу( плате) и све остало.Знаци овом буђету фали најмање милијарду марака да би био ликвидан,а тих пара нема него се морају дизат кредити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

12.12.2023 11:18

ТАЈ ДОДИГ ЗНА СТА ЈЕ КРЕДИТ................. ТОМЕ ДОДИГУ ЈЕ УЗЕЛА БАНКА СВЕ У ЛАКТАСИМА ..СТО НИЈЕ МОГАО ВРАТИТИ КРЕДИТ ..ТО ЈЕ БОЛЕСНИ КЛЕПТОМАН СЕОСКА ПИЈАЦАРСКА ФУКАРА ..И НАРОДЕ ДА ЗНАТЕ СКИМ И КОГА ВИ ПОДРЗАВАТЕ ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Философ

12.12.2023 11:19

Једино дугорочно рјешење за дужничко ропство Републике Српске је унутрашња реорганизација државе Босне и Херцеговине у регионе засноване на географским и економским факторима. Тиме би садашња Федерација преузела дио дугове Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Камате

12.12.2023 11:25

Упоредите камате у банкама у Српској и Федерацији. Питајте познанике из Нове или МФ банке колико људи у Тузли и Сарајеву код њих орочава новац јер нуде дупло веће камате (а банке онда купе Милетове обвезнице с још већом каматом). Е то су та "домаћа задужења" о којим се говори, а ради се о позамашним износима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.12.2023 11:36

За наивне важи све, ако је ДОДИК изговорио. На њих се прима. Ограничене памети су многи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

12.12.2023 11:40

Заболи га, није дужан он него Република Српска, он је милијардер, а шта ако је све ово смишљено да се уруши Бих као држава, уништи економски један дио и пропада све, онда је он мудар и државотворник кога ће славити будуће генерације Срба😆😆😆😆😆

ОДГОВОРИТЕ
Name

О да

12.12.2023 12:03

Федерација ће откупити се бвезнице Републике Српске и тако постати власник ентитета,живи били па видјели....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

12.12.2023 12:06

Ко купује обвезнице? Зна се, прва фамилија покраденим народним парама, преко иностраних компанија и фондова које је фамилија основала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјес Лопове

12.12.2023 12:30

Мултимилионер

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.12.2023 12:32

Дабогда га ђаво однио. Ђес' лопове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

12.12.2023 12:37

Урушио је све што је било нормано . Узурпирао је трећину града ( имовински ).... одакле ? . Задуживање је при крају . Он оде Y године а ко ће враћати ... ЗАВЕДЕН НАРОД ... а ко ће уживати ... НИКО !!!!!! Срљамо а већ смо у протекторату !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

12.12.2023 12:39

Многи не разумију многе ствари, не хавизају неке релације. Та ипак је та ОЦ Јахорина, ако ништа, изњедрила два почасна конзула, понављам, ДВА ПОЧАСНА КОНЗУЛА..!! И то не тамо некакве Никарагуе, већ пријатељеске Беларус и матице 'наше', државе Србије, Србије у једном комаду, а не расцијепљене како би то душмани хтјели, и вањски и домаћи. Никакве паре томе нису равне. Биједне су нека бројања и пребројавања новчана, инсинуације да је нешто од отога присвојено, отуђено, опљачкано. Како је то ниско..!! Према томе, дабоме, упамет се народе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

12.12.2023 13:13

Шта га брига??? Он није ништа дузан, дузна је РС а он од тих дугова одлично зиви. Он задузи РС узме паре а дугове упише на нас и нашу дјецу а ми то мирно посматрамо и коментарисемо на разним порталима и мирно чекамо наш крај. Криви смо ми!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

12.12.2023 13:36

Ово је електронска пијаца којој додик није дорастао обицни купусар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

12.12.2023 13:38

Додик је ситни пијацар да би ресавао оваве проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

12.12.2023 14:05

није сија него врат није врат него сија гатала баба да небуде мраза освано снег

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ама прекините

12.12.2023 14:11

Зна Мило шта прича,комсар завршио Угљевик,сад иду инвестиције у лопарама па гасовод преко брода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

12.12.2023 14:20

РС је банкротирала. То с види по обавззницама. У пријеводу купљено су сви њени потенцијали и у будуцности рс це се претворити у рудник са радницима који це имати плацз управо на новоу рудара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па он је економски

12.12.2023 14:32

веома успјесан, заједно са дјецицом, сестрицем, кумовима и тајкунима са којима дијели добит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

12.12.2023 14:44

Према наслову Додик је 100% у праву. Дужничко ропство је за народ аекономски успјех за њега. Поједностављено, у послијератном периоду дигнеш кредит 100.000 КМ а исти умјесто тебе врате наивни жиранти. То су цифре за обичан народ само што Додик на рачун народа обрће милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

12.12.2023 15:13

За њега и његову породицу јесте успех јер имају сигурно пословање не размишљају дали ће зарадити плату као 80 постоо грађана Српске ,20 пошто је добро тајкунима блиским њему јер имају исто сигуран посао ???Наплату .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

12.12.2023 16:36

Почетак опоравка је нафатати ову врећу го.ана на фотографији и учинити да нестане за вијеке вијекова. Тек онда се може почети размишљати о свему осталом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

56 м

12.12.2023 17:43

Он је доказао да му немозе нико ниста ни суд ни охр ни смит ни европа ни америка

Name

Снсд

13.12.2023 00:10

Ја сам твој гласач али готов си досао си до краја.

ОДГОВОРИТЕ