Dužničko ropstvo Dodik predstavlja kao ekonomski uspjeh

Odakle i kako će Vlada RS da se ukupno zaduži za 951,7 miliona KM? Realno je da će entitetska vlada, uz manje ili više problema, pronaći način da proda obveznice RS na domaćem tržištu. Iz prostog razloga, jer  kupac obveznica ima pravo da se ne zna njegov identitet, pa onaj ko ih je danas kupio već sutra može da ih preproda, što otvara mogućnost za ogromne špekulantske i mutne radnje.

Republika Srpska 12.12.2023 | 09:42
Dužničko ropstvo Dodik predstavlja kao ekonomski uspjeh

Piše: Ljiljana Kovačević 

Kada Milorad Dodik izjavi da Republika Srpska za sledeću godinu ima već ugovorene investicije preko dvije milijarde maraka, sasvim je jasno je da ne govori istinu, već da proizvodi privid o, navodno, finansijski i ekonomski jakoj i stabilnoj Republici Srpskoj.

„Dovoljno je da kažemo jednom, dvaput, triput. RS danas ima investicije ugovorene u vrijednostima koje će održati investicionu aktivnost, koja je preko 15 posto ukupnog budžeta RS. To znači da će u idućoj godini nivo poslova koje smo obezbijedili biti preko dvije milijarde maraka“, slavodobitno je saopštio Dodik na konferenciji za novinare 21. novembra.

Može da ponovi i hiljadu puta, ali dok sam Dodik ili neko od relevantnih predstavnika Vlade RS ne iznese precizne podatke o tome koje će kompanije i iz kojih zemalja naredne godine investirati u ovaj bh. entitet više od dvije milijarde maraka, sve ostaje u domenu spekulacija i prodavanja magle.

Precizni podaci, oni iz usvojenog rebalansa bužeta RS, govore da ukupne planirane javne investicije u ovoj godini iznose 88.350.300 KM, da su inostrane investicije minorne, a da zapadne zemlje suspenduju finansiranje i ranije odobrenih projekata zbog secesionističke politike Milorada Dodika.

Prema mišljenu ekonomskih stručnjaka, veoma su male šanse da veće investicije u RS stignu sa Istoka, recimo iz Kine ili Azerbejdžana, jer su to ozbiljne zemlje koje za svoja ulaganja traže čvrste garancije država u koje ulažu (u ovom slučaju bi to trebalo da bude država BiH), jer im sama RS nema na osnovu čega jamčiti sigurna ulaganja. Naprotiv, strani investitori ne žele sebi da prave probleme, pogotovo ne žele da ulažu u područja, čiji se cijeli politički vrh nalazi pod američkim sankcijama.

Vladin plan nije i Dodikov

Nakon što je Dodik izrekao tvrdnju o dvije milijarde maraka investicija, koje navodno sledeće godine treba da stignu u RS, entitetska vlada je objavila svoj plan o dugoročnom zaduženju. Nisu dvije milijarde, ali jeste ogromnih 951,7 miliona KM.

“Plan je da se u 2024. godini Republika Srpska dugoročno zaduži na domaćem tržištu 141,7 miliona KM i na međunarodnom tržištu 810 miliona KM”, navodi se u odluci Vlade RS, o kojoj bi trebalo da se izjasne narodni poslanici 12. decembra.

Vrlo optimistično su naveli kako ovaj novac mogu pribaviti emisijom obveznica na domaćem finansijskom tržištu, kreditnim zaduženjem kod domaćih kreditora, kreditnim zaduženjem kod međunarodnih kreditora, odnosno zajmodavaca, međunarodnih organizacija, međunarodnih finansijskih institucija i stranih vlada i emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Ekonomisti koje je konsultovao Žurnal smatraju da je plan zaduženja, koji je objelodanila Vlada RS, nerealan i neostvariv.

Što se tiče stranih vlada, međunarodnih organizacija i međunarodnih finansijskih instititucija, problem je isti kao i sa investicijama. Svi okreću glavu od onih čije je rukovodstvo izloženo sankcijama. Što se tiče prodaje obveznica na međunarodnom tržištu, navode oni, čitav koncept i kredibilitet Vlade RS je srušen nakon što Mađidu Pajiću, konsultantu iz Švajcarske nije splatila tri miliona maraka posredničke naknade u emisiji obveznica u vrijednosti od 300 miliona evra na Londonskoj berzi.

Pajićeva firma „Synergy Wealth Managament“ iz Ženeve tužila je Vladu RS pred Okružnim privrednim sudom u Banjaluci, gdje proces još traje. Frapantna je tvrdnja Pajića da je sastanku u oktobru 2019. godine, na kojem je dogovarano posredovanje za prodaju obveznica RS na Londonskoj berzi, osim ministarke finansija Zore Vidović, prisustvovao i Igor Dodik, sin Milorada Dodika.

Ekonomisti tvrde da je ovaj slučaj u velikoj mjeri nanio štetu ionako slabom kredibilitetu RS na međunarodnom finansijskom tržištu. U jedno su, pak, sigurni - Republika Srpska ima šanse da proda svoje obveznice na međunarodnim berzama, ali, zbog lošeg kreditnog rejtinga, to može da učini samo po enormno visokim kamatnim stopama.

Dodaju da vlast RS povlači niz loših poteza, da ne može da obezbijedi ozbiljne investitore, te da novac koji namakne zaduženjima upumpava u javnu potrošnju radi održavanja socijalnog mira ili u projekte, unaprijed osuđene na propast, poput mnogobrojnih projekata OC „Jahorina“, koji ne donose nikakvu dobit, već služe sa transfer javnog novca ka političko-interesnim grupacijama.

Frapantan je podatak da se OC „Jahorina“ zadužila kod beogradske „Alta banke“ za 180 miliona KM, po ogromnoj kamatnoj stopi od 11,5 posto, a da je garancije za ovo kreditno zaduženje dala Vlada RS!

Nova zaduženja nisu uspjeh

Nažalost, vlasti RS informacije o novim, preskupim zaduženjima plasiraju kao svoj ogroman uspjeh, mada, suštinski, ovaj bh. entitet guraju u još veće dužničko ropstvo. Zvanični podaci Ministarstva finansija i trezora BiH kažu da ukupan javni dug RS iznosi 6 milijardi i 250 miliona maraka i da učešće duga u BDP u RS iznosi 43 posto.

Na kraju, ostaje pitanje – odakle i kako će Vlada RS da se ukupno zaduži za 951,7 miliona KM? Realno je da će entitetska vlada, uz manje ili više problema, pronaći način da proda obveznice RS na domaćem tržištu. Iz prostog razloga, jer  kupac obveznica ima pravo da se ne zna njegov identitet, pa onaj ko ih je danas kupio već sutra može da ih preproda, što otvara mogućnost za ogromne špekulantske i mutne radnje. Stanje na međunarodnim berzama je već složenije, posebno zato što se RS ima loš kreditni rejting, rizična je zona za ulaganje, zbog čega se ne može zadužiti ni kod, recimo, Kine, bez čvrstih garancija države BiH.

Što se tiče Rusije, iz nje u RS nikada nije stigao ni „veliki“, a ni „mali“ kredit, koje je 2015. godine, nakon Dodikove posjete Moskvi i sastanka s Putinom, najavljivala tadašnja premijerka Željka Cvijanović.

Ipak, čak i da je Rusija spremna da Republici Srpskoj da neki novac, pitanje je kako bi on stigao u Banjaluku i kako bi se ta transakcija obavila, s obzirom na to da je EU uvela sankcije Rusiji, a sve banke u BiH su pod okriljem zapadnih zemalja.

Doduše, postoje načini da se to uradi preko posrednika iz drugih zemalja, ali, smatraju ekonomisti, malo ko je spreman da rizikuje i bude izložen ozbiljnim problemima sa zapadnim zemljama da bi učinio uslugu Miloradu Dodiku.

(zurnal.info). hercegovina.info

Komentari / 50

Ostavite komentar
Name

BL

12.12.2023 09:57

U zdravstvu već kasne plate, sljedeće godine pitanje hoće li ih i biti. Valja tražiti alternativu.

ODGOVORITE
Name

Re

12.12.2023 11:56

Nisu li dolazili ni otpremnine penzionerima. Očito nema para. On će kamarila su uništili sve čega su se dotakli. RS opljačkana i spržena zemlja. Žali Bože života koji su dati da bi bagra mogla da krade.

Name

Savaaa

12.12.2023 12:17

Des lopove?

Name

VRS

12.12.2023 14:07

Naj zalosnije sto mnogi njemu to i vjeruju!!! Svako normalan i ko zna da je 2+2=4 vidi kuda nas on vodi vise od decenije, svaki mjesec se zaduzivati a pricati o ekonomskom napretku ,moze samo nepismen ,i neko ko hoce da jos vise unisti Srbski narod, a njega i nesmatram Srbinom, a da sam upravu cinjenice pokazuju, vise naroda je “pobjeglo” iz RS nego za vrijeme rata!!!

Name

Re

12.12.2023 14:37

Zdravstvo je ponizeno i ponizavaju postene zdravstvene radnike godinama. Doktori se skoluju mnogo vise i duze od sudija i tuzilaca, a imaju manje plate, a pravosudje nikakve rezultate ne daje, vec je saucesnik u nepravdi i korupciji. A u zdravstvu treba odstraniti stranacke doktore, oni su glavni nosioci korupcije i kriminala.

Name

Tvrtko

12.12.2023 09:58

Vi mislite da je se lako zadužiti 900 miliona KM po kamatnoj stopi od 12%. Samo je pitanje ko će se od banaka upustiti u taj rizik.

ODGOVORITE
Name

STATISTICAR

12.12.2023 13:21

JOS JE ISTALO DA SE SJEDE ISPRED CRKVE SA PROSJACKOM TORBOM.NEMA GDJE SE NE PROSI,A USPUT SE PRIDAJE IMOVINA REPUBLIKE SRPSKE.NAROD ODLAZI,ONI STO OSTANU CE VRACATI KREDIT,A BOGATASI CE SVOJ KAPITAL NA VRIJEME IZNIJETI.

Name

hiihihihi

12.12.2023 09:59

kada se tako zaduzis a dugove ne mozes vracati postajes beskucnik.

ODGOVORITE
Name

Simo

12.12.2023 10:01

Plan je da se sve unisti, rasproda i slijedi propast. Narod vidi sta se desava ali nikakve reakcije svi se povukli ,usutili. Pa ni u logoru nije tako bilo neko bi se pobunio. Kao da su se pomirili da idu u propast. Ne razumijem

ODGOVORITE
Name

bl

12.12.2023 10:01

boli njega uvo, on ima uhodanu pljacku..crko on nama dabogda, i on i njegov uspjeh

ODGOVORITE
Name

Ðe si lopove

12.12.2023 10:03

Koji bolesni prevarant lažov fukara lažni prešjednik!

ODGOVORITE
Name

Re Đes lopove

12.12.2023 13:01

Ne brinite mutavi narode,kad vam zatreba on će vam pomoći iz svoga đžepa koliko ste mu dopustili da pljačka,j..o vas on!

Name

Dzo.ba

12.12.2023 10:05

Ko sto dodjose ruski mali i veliki Kredit tako ce i ove 2 milijarde u budzet srpske. Nema tu vizije za privredu i poljoprivredu ,vlast bez kompasa.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

12.12.2023 10:11

Od Rusije mu** Marijanovo..Važni smo Rusiji isto kao 1995 i 1999,,,ko lanjski snijeg..Čak od Turaka imamo pomoć,a od Rusije nikad ni žute banke.E to su braća.🤣🤣🤣🤣🤣🤣. Ma pojma nemaju mnogi žuti Rusi ni da postojimo.Oni žuti mi crni zato nas i zovu oni ružni pravoslavci.E to nam je bratska Kina i Rusija.A Jel i mi vjerujemo u budu.?🤣

ODGOVORITE
Name

burle

12.12.2023 11:47

A sta si ti kome dao? samo gledate sadaku

Name

re

12.12.2023 12:29

Samo da znate ,ovim sa zapada ne trebaju papiri nego prirodni resursi. Naravno,kad si duzan u bescijenje. Na kraju, kad ode Elektro privreda. Sta slijedi? Strik i vjesanje….!?

Name

Re

12.12.2023 13:28

A ako je tako za Rusku Federaciju, zasto ste toliko opcinjeni njome?

Name

075

12.12.2023 10:14

Milorade, pod krinkom "zaštite srpstva" ti bi Srbe u BiH "gurnuo" u rat da spase "tvoje" ukradene milijarde opet od Srba u najvećoj mjeri ili zbog državne imovine BiH jer ti bi svu državnu imovinu BiH koja je na teritoriju RS prodao u bescijenje a sve pod "brigom" za Srbe!

ODGOVORITE
Name

Zenica

12.12.2023 10:19

"...Frapantna je tvrdnja Pajića da je sastanku u oktobru 2019. godine, na kojem je dogovarano posredovanje za prodaju obveznica RS na Londonskoj berzi, osim ministarke finansija Zore Vidović, prisustvovao i Igor Dodik, sin Milorada Dodika...." I,u kom svojstvu je (ako je tako bilo) prisustvovao "mlađahni" Igor tom sastanku !?? Ma,više nije ni važno,jer ove cifre dosašnjeg (ili potencijalno budućeg) zaduženja (neki bi to nazvali "investicijama") su zaista zastrašujuće... Ali,"glavu gore",najvažnija je "borba" protiv "100 % centralizovane BiH" (ma šta god to značilo) koju "uspješno provodi" zapravo 1000 % centralizovani Dodikov "voljeni" entitet...

ODGOVORITE
Name

SNSD

12.12.2023 10:20

Sta vas briga sta mi radimo, nasa Drza Republika Srpska!

ODGOVORITE
Name

Pa Dodok(ovi) su

12.12.2023 10:25

Bez ikalve sumnje mnogo ekonomski uspjeli otkad je glava porodice vlast u Republici Stpskoj . I mnogi oko njih.

ODGOVORITE
Name

agent

12.12.2023 10:29

obveznice kupuje Dodig preko drugih lica, pokradenim parama narodnim, zato ga SVRĆI danas, sutra je kasno jer će ukrasti milion sutra.

ODGOVORITE
Name

Grčka je bankrotirala

12.12.2023 10:32

...i šta se desilo? Ništa. Eno ih žive i dalje. Evropa će odpisati dugove, DJL će se razići da na miru uživaju u lako pokradenim parama. P.S. Meni žao Milana. Onakva ljubav i slike sa erotičnih destinacija,moj "hazbebendić"i sva ostala sr.... ,a Tijanica u apartmanu.

ODGOVORITE
Name

Alf

12.12.2023 15:24

Kako se nije desilo sve sto je nakad bilo drzavno postalo je privatno. Znaci ne pitas se nista u buducnosti. Zavise od dobre volje privatnika. Socijala politika im je uzasna upravo iz tih razloga

Name

Nije nego

12.12.2023 10:33

Jest nas ova nakaza uništi!

ODGOVORITE
Name

Mirjana

12.12.2023 10:47

Dobro jutro CNN Balkana!

ODGOVORITE
Name

Istina

12.12.2023 10:48

Bogami meni ovaj narod nije normalan.Pa ljudi moji R.Srpska je pred bankrotom i to netreba nikakav ekonomski strucnjak da potvrdi.Pa svaki mjesec vlada proda obaveznice jednom a nekad i dvaput,da bi popunila buđetske rupe.Što znaci prvi put kad vlada ne uspije prodat obaveznice,a brzo ce doci to vrijeme jer se nemožeš zaduživat dovjeka,nece se moci isplacivat obaveze prema narodu( plate) i sve ostalo.Znaci ovom buđetu fali najmanje milijardu maraka da bi bio likvidan,a tih para nema nego se moraju dizat krediti.

ODGOVORITE
Name

DIJASPORA MUNCHEN

12.12.2023 11:18

TAJ DODIG ZNA STA JE KREDIT................. TOME DODIGU JE UZELA BANKA SVE U LAKTASIMA ..STO NIJE MOGAO VRATITI KREDIT ..TO JE BOLESNI KLEPTOMAN SEOSKA PIJACARSKA FUKARA ..I NARODE DA ZNATE SKIM I KOGA VI PODRZAVATE ..

ODGOVORITE
Name

Filosof

12.12.2023 11:19

Jedino dugoročno rješenje za dužničko ropstvo Republike Srpske je unutrašnja reorganizacija države Bosne i Hercegovine u regione zasnovane na geografskim i ekonomskim faktorima. Time bi sadašnja Federacija preuzela dio dugove Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Kamate

12.12.2023 11:25

Uporedite kamate u bankama u Srpskoj i Federaciji. Pitajte poznanike iz Nove ili MF banke koliko ljudi u Tuzli i Sarajevu kod njih oročava novac jer nude duplo veće kamate (a banke onda kupe Miletove obveznice s još većom kamatom). E to su ta "domaća zaduženja" o kojim se govori, a radi se o pozamašnim iznosima.

ODGOVORITE
Name

+

12.12.2023 11:36

Za naivne važi sve, ako je DODIK izgovorio. Na njih se prima. Ograničene pameti su mnogi.

ODGOVORITE
Name

BOB ROCK

12.12.2023 11:40

Zaboli ga, nije dužan on nego Republika Srpska, on je milijarder, a šta ako je sve ovo smišljeno da se uruši Bih kao država, uništi ekonomski jedan dio i propada sve, onda je on mudar i državotvornik koga će slaviti buduće generacije Srba😆😆😆😆😆

ODGOVORITE
Name

O da

12.12.2023 12:03

Federacija će otkupiti se bveznice Republike Srpske i tako postati vlasnik entiteta,živi bili pa vidjeli....

ODGOVORITE
Name

Q

12.12.2023 12:06

Ko kupuje obveznice? Zna se, prva familija pokradenim narodnim parama, preko inostranih kompanija i fondova koje je familija osnovala.

ODGOVORITE
Name

Djes Lopove

12.12.2023 12:30

Multimilioner

ODGOVORITE
Name

+

12.12.2023 12:32

Dabogda ga đavo odnio. Đes' lopove.

ODGOVORITE
Name

Laki

12.12.2023 12:37

Urušio je sve što je bilo normano . Uzurpirao je trećinu grada ( imovinski ).... odakle ? . Zaduživanje je pri kraju . On ode Y godine a ko će vraćati ... ZAVEDEN NAROD ... a ko će uživati ... NIKO !!!!!! Srljamo a već smo u protektoratu !!!!

ODGOVORITE
Name

Dva crna gavrana

12.12.2023 12:39

Mnogi ne razumiju mnoge stvari, ne havizaju neke relacije. Ta ipak je ta OC Jahorina, ako ništa, iznjedrila dva počasna konzula, ponavljam, DVA POČASNA KONZULA..!! I to ne tamo nekakve Nikarague, već prijateljeske Belarus i matice 'naše', države Srbije, Srbije u jednom komadu, a ne rascijepljene kako bi to dušmani htjeli, i vanjski i domaći. Nikakve pare tome nisu ravne. Bijedne su neka brojanja i prebrojavanja novčana, insinuacije da je nešto od otoga prisvojeno, otuđeno, opljačkano. Kako je to nisko..!! Prema tome, dabome, upamet se narode

ODGOVORITE
Name

Miki

12.12.2023 13:13

Šta ga briga??? On nije ništa duzan, duzna je RS a on od tih dugova odlično zivi. On zaduzi RS uzme pare a dugove upiše na nas i našu djecu a mi to mirno posmatramo i komentarisemo na raznim portalima i mirno čekamo naš kraj. Krivi smo mi!!!

ODGOVORITE
Name

mislim

12.12.2023 13:36

Ovo je elektronska pijaca kojoj dodik nije dorastao obicni kupusar.

ODGOVORITE
Name

borac

12.12.2023 13:38

Dodik je sitni pijacar da bi resavao ovave probleme.

ODGOVORITE
Name

321

12.12.2023 14:05

nije sija nego vrat nije vrat nego sija gatala baba da nebude mraza osvano sneg

ODGOVORITE
Name

Ama prekinite

12.12.2023 14:11

Zna Milo šta priča,komsar završio Ugljevik,sad idu investicije u loparama pa gasovod preko broda

ODGOVORITE
Name

Alf

12.12.2023 14:20

RS je bankrotirala. To s vidi po obavzznicama. U prijevodu kupljeno su svi njeni potencijali i u buducnosti rs ce se pretvoriti u rudnik sa radnicima koji ce imati placz upravo na novou rudara.

ODGOVORITE
Name

Pa on je ekonomski

12.12.2023 14:32

veoma uspjesan, zajedno sa djecicom, sestricem, kumovima i tajkunima sa kojima dijeli dobit.

ODGOVORITE
Name

bosanac

12.12.2023 14:44

Prema naslovu Dodik je 100% u pravu. Dužničko ropstvo je za narod aekonomski uspjeh za njega. Pojednostavljeno, u poslijeratnom periodu digneš kredit 100.000 KM a isti umjesto tebe vrate naivni žiranti. To su cifre za običan narod samo što Dodik na račun naroda obrće milione.

ODGOVORITE
Name

Realnost

12.12.2023 15:13

Za njega i njegovu porodicu jeste uspeh jer imaju sigurno poslovanje ne razmišljaju dali će zaraditi platu kao 80 postoo građana Srpske ,20 pošto je dobro tajkunima bliskim njemu jer imaju isto siguran posao ???Naplatu .

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

12.12.2023 16:36

Почетак опоравка је нафатати ову врећу го.ана на фотографији и учинити да нестане за вијеке вијекова. Тек онда се може почети размишљати о свему осталом.

ODGOVORITE
Name

56 m

12.12.2023 17:43

On je dokazao da mu nemoze niko nista ni sud ni ohr ni smit ni evropa ni amerika

Name

Snsd

13.12.2023 00:10

Ja sam tvoj glasač ali gotov si dosao si do kraja.

ODGOVORITE