Бајден: Волим Нетанијахуа, али смо имали несугласице

- Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да има "сложен однос" са израелским премијером и пријатељем Бењамином Нетанијахуом, као и да су њих двојица имали несугласице раније, али и данас.

Свијет 12.12.2023 | 08:20
Бајден: Волим Нетанијахуа, али смо имали несугласице

Бајден се, говорећи на пријему у Белој кући поводом јеврејског фестивала Ханука, присетио вишедеценијског пријатељства са Нетанијахуом, пренео је Ројтерс.

Он је рекао да је на старој фотографији њих двојице написао поруку:

"Биби, волим те, али се не слажем ни са једном проклетом речи коју имаш да кажеш".

"Отприлике је исто и данас", рекао је Бајден и добио аплауз више стотина званица, углавном јеврејског порекла, додајући да је Израел данас на "незгодном месту" и да је "имао несугласице са израелским лидерима".

Он није детаљно рекао о каквим се разликама се ради, иако су њих двојица претходних недеља разговарали о разним питањима, почев од рата против Хамаса и третмана Палестинаца.

Бајден је рекао Јеврејима у Белој кући који славе Хануку да, упркос разликама у погледима са израелским лидерима, његова посвећеност независној јеврејској држави је недодирљива.

"Људи, да нема Израела, ниједан Јеврејин у свету не би био сигуран", поручио је Бајден.

Критикован због подршке нападу Израела на Појас Газе након смртоносног упада Хамаса 7. октобра, када је убијено 1.200 људи на југу Израела и отето око 240, Бајден је рекао да ће се подршка Израелу наставити док се не уклони Хамас, али је упозорио да би јавно мњење могло на озбиљне начине да поремети израелску безбедност.

"Морамо да будемо опрезни. Они морају да буду опрезни. Мишљење света може да се промени за ноћ. Не смемо да дозволимо да се то деси. САД ће наставити да ради на ослобађању талаца из Газе, да убрза испоруку хуманитарне помоћи Палестинцима. Наглашавам нашим израелским пријатељима да морамо да заштитимо животе цивила", истакао је Бајден.

(Тањуг) Фото: АП

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милан

12.12.2023 09:17

Ста би, мали не слуса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

12.12.2023 14:51

Е зато цес га попусити на изборима

Name

055

12.12.2023 09:25

Јеси ли сигуран да је то он....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не ( слога)

12.12.2023 10:37

Али се и те како слажете да очистите, понијети све Палестинце? Подмукли сте обадхојица.

ОДГОВОРИТЕ