Чега се власт плаши: Закон о имунитету као "штит" од Шмита

Ако се усвоји Закон о имунитету, посланици у Скупштини Републике Српске, чланови Владе РС, предсједник и два потпредсједника, те делегати у Вијећу народа РС неће бити, кривично или грађански одговорни за гласање за законе, одлуке или потписивање указа. Струка објашњава да сам Закон није споран, али да садржајно мора да буде боље дефинисан.

Република Српска 11.12.2023 | 19:59
Чега се власт плаши: Закон о имунитету као "штит" од Шмита

„Према предложеном законском рјешењем, према којима се посебно чланови извршне власти стављају у позицију да имају неки општи имунитет, морамо нагласити да у таквим рјешењима не би смјело бити њиховог злооупотребљавања, а свако ко злоупотријеби требало би за то и да одговара“, каже Миле Дмичић, професор уставног права. 

„Европски парламентарци су са двоструким имунитетом заштићени. Опет, с друге стране, то може бити и предмет злоупотреба, као и питање надлежности, дефинисања употребе и злоупотребе јесте можда сада фундаментално питање. Али ће сада након овог Нацрта и јавне дебате бити много јасније. Не може бити имунитет од сваке одговорности“, поручује Ђорђе Вуковић, професор политичких наука.

Представници власти у Републици Српској, доношењем Закона о имунитету очигледно хоће да се заштите од непоштовања одлука високог представника који се у тексту Закона дефинише као "лице које није именовано за високог представника у складу са Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини".

И то у јеку судског процеса који се води против Милорада Додика у Суду БиХ.

"У првој верзији, која је уједно и главна, пише да ова лица имају имунитет од виског представника. Дакле овдје је признат високи представник Кристијан Шмит. Па су онда схватили шта су урадили па написали алтернативну верзију у коме пише да лица која не поштују одлуке лица које није именовано у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, имају имунитет. Па ако не признајемо Шмита, зашто овдје стоје двије верзије. А знате зашто алтернативна верзија није главна. Јер да они стварно не признају Шмита, они би знали и да он не може ништа да им учини да оду у затвор“, каже Милко Грмуша, потпредсједник ПДП - а и правник по струци.

Петар Кунић, доктор правних наука, поручује да чврсто стоји иза тврдње да високи представник не може да доноси законе, и да је главни циљ Нацрта Закона био да се избјегне одговорност за спровођење закључака Парламента Српске. Да ли је ово прави начин, Кунић није сигуран.

„То је један Закон који ствара додатну нервозу. Ранији Закон је задовољавао основне, опште оквире. Ширење на лица у извршној власти је проблем, прије свега, зато што се ради о земљи која је затрапана корупцијом. Поставља се питање за шта ће се све избјегавати одговорност у извршној власти када знамо да од туда потиче највећа неодговорност и криминалне ствари“, објашњава Петар Кунић.

Енигма коју се у Влади Српске очигледно предвидјели је питање надлежности овог Закона, али и дефиниција која би тачно објаснила ко је све њиме обухваћен.

 „Мислим да се не може протегнути на наше представнике у заједничким институцијама. Овим Законом они нису обухваћени, што је врло коректно, јер они нису одговорни ентитетскик, него државним институцијама“, каже Петар Кунић.

„То је сада упитно да ли су само министри или сви чланови Владе, заиста остаје под великим упитником, колоквијално речено, од министра до портира, ко је све укључен тим имунитетом“, поручује адвокат Александар Јокић.

Устав Републике Српске у члану 110. изричито брани повратно дејство закона. Међутим, у ставу 2 члана 110. се каже да закон може у појединим одредбама имати то дејство ако постоји општи интерес утврђен у поступку доношења.

Оно што је симптоматично, Закон о имунитету би ретроактивно требало да важи од 1. августа 2021. године, дан прије него што је функцију високог представника званично преузео Кристијан Шмит.

Намеће се само питање како ће се Милорад Додик понашати пред Судом БиХ, с обзиром да територијално овај Закон важи само у Републици Српској, а Законом о имунитету који постоји на БХ нивоу није предвиђен имунитет од кривичног гоњења.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Домаци странац

11.12.2023 20:07

Застивени медједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

11.12.2023 20:40

Сјеверна Кореа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

11.12.2023 20:47

Ниста ново само усвајају закон који им је Сцхмидт предлозио тако це и даље без посљедица моци да се не признају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2023 21:03

Па ако је Шмит покренуо кампању против Републике Српске и њених институција, ваљда је нормално да се направи механизам који ће у томе спријечити Шмита! Изузев уколико је аутошовинистима у Републици Српској предвођеним од стране појединих медија драго што се Шмит жели разрачунати са Републиком Српском!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

12.12.2023 10:24

Хахахаха дес лопове?

Name

Глупост

11.12.2023 21:04

Устав БиХ и Сцхмид су изнад закона РС и на крају ниста од овога али це дневница пасти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Глупост

11.12.2023 21:55

Тачно!

Name

Ре

12.12.2023 07:40

Да знаш шта пише у Уставу БиХ и Дејтонском споразуму никада то неби изговорио! Устав БиХ нигдје не забрањује да Републила Српска доноси своје законе, као што је и закон о имунитету за функционере на нивоу Републике Српске, а Дејтон нигдје не дозвољава Високом представнику доношење закона! Према томе да познајеш Устав и Дејтон никада неби себи дозволио да будеш под толиким утицајем сарајевске пропаганде, и да будеш толико површан!

Name

Супља

11.12.2023 21:31

Они усвоје он понисти и ста онда. Вуце рудоња све за собом у провалију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.12.2023 07:45

Хахаха, знаш ти добро да Милорад Додик штити Републику Српску од насилног рушења Републике Српске и њених институција од стране Високог представника и сарајевске махале, па онда брже боље би да то представиш као штету коју сами срби праве Републици Српској! Нису срби толико наивни да у то повјерују, то ако сте ви слијепи код очију па вас је Запад са Алијом Изетбеговићем увео у највеће страдање муслиманског народа на овим просторима 90-тих година, срби нису толико наивни, и зато немоје мислити да србе са том причом можете намамити против својих људи јер су срби мало веће лоле од вас!

Name

деда

12.12.2023 03:21

Види ове фаце ко купусне каце сто нас воде жедне преко воде. Заједничка слика прије одласка у ћорку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јорга

12.12.2023 06:31

Ако буде усвојен, а највјероватније хоће јер су га предложили они што имају скупштинску већину у Парламенту Српске, овај Закон ће штитити, између осталог и оне из законодавне и извршне власти који су склони корупцији и разним врстама лоповлука. То није у реду и не би требало да се односи на такве политичаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папакланд

12.12.2023 07:16

Неце папак из фотеље па да си пита!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

12.12.2023 07:26

Нема то везе са Смитом и др.на нивоу БиХ,назалост ти закони их не обавезују нити санкционосу.Овај имунитет се односи на актере у РС и искљуциво је у функцији застите криминалних политицких скупина у БиХ.Цуди ме да ти силни аналитицари и познаваоци свега не објасне то онима сто не знају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов из рова

12.12.2023 10:09

БАНДИТИ БУРЛЕ ГРБАВОГ ОЦЕ У ЈЕДНОМ ТРЕНУТКУ ДА ПРОГЛАСЕ НЕЗАВИСНОСТ...ТАДА НЕСТАЈЕ РС,ДОСТА ЉУДИ ЦЕ СТРАДАТ,ОНИ ЦЕ ПОБЈЕЦ ДА МИЛИЈАРДАМА ПОКРАДЕНИМ ОД НАРОДА.ТО ЈЕ СВЕ И ЗАТО СВЕ ОВЕ ТЗВ ЗАКОНЕ ДОНОСЕ.ДА БУДУ АМНЕСТИРАНИ ОД СВЕГА А ПОГОТОВУ ОД ГУБИТКА ЉУДСКИХ ЗИВОТА А ЊИМА МИЛИЈАРДЕ ОСТАЈУ.НАРОДЕ ПАМЕТ У ГЛАВУ.НА УЛИЦЕ И МИ ПОХАПСИМО ПАСЦАД ЛОПОВСКУ.ЗАВЈЕРА ЈЕ У ПИТАЊУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

12.12.2023 11:22

Богу хвала, да имамо законску могуцност се заститити од илегалног свабе, злотвора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора пуца

12.12.2023 13:05

Неће дуго. Ово је постало друштво једног лика. Или једне клике коју он аминује. Има да се све врати на 'фабричка подешавања'. Само слога БиХ-а спашава, а са њом и РС-у као њен саставни неповредиви дио. Доста је политичког авантуризма, апсолутизма, ауторитаризма, волунтаризма, импровизације, преваре и блефа, диктатуре једног и тираније. Преко главе је корупције, пљачке, присвања народне имовине, злоупотреба власти и свега око власти. И политичког авантуризма и примитивизма, понижавања, потцјењивања, изругивања, непоштивања других и њихових интереса. Тако се не живи бнигдје.

ОДГОВОРИТЕ