Крај конзервативне власти, Доналд Туск је премијер Пољске

Пољски парламент изабрао је вечерас Доналда Туска, лидера центристичке партије Грађанска платформа, за новог премијера, након осмогодишње владавине странке Закона и правде доскорашњег премијера Матеуша Моравјецког.

Регион 11.12.2023 | 19:34
Крај конзервативне власти, Доналд Туск је премијер Пољске

Туск је постао премијер након што је претходно данас доњи дом пољског парламента изгласао неповерење влади Моравјецког. Туск је скоро два месеца после парламентарних избора изабран за премијера, уз помоћ коалиционих партнера, међу којима су левичари и умерени конзервативци, пренео је АП.

Те партије су ишле на изборе одвојено, али су обећале да ће радити заједно под лидерством Туска, како би се обновили демократски стандарди и односи са савезницима.

Овим гласањем се завршила осмогодишња власт странке Закона и правде (ПиС), за коју критичари кажу да су подривали независност судства, користили државне медије за своју пропаганду и допринеле креирању предрасуда према мањинским групама, као што су мигранти, или према ЛГБТ заједници, навео је Ројтерс.

Туск, бивши председник Европског савета, обећао је да ће "смекшати" односе између Варшаве и Брисела и одблокирати милијарде евра намењене Пољској, које су заустављене због забринутости челника ЕУ око владавине права у Пољској. Избори у Пољској одржани су 15. окобра.

Партија Моравјецког је добила 194 посланичка мандата, а Тускова 157.

(Тањуг) Фото: ЕПА / Патрицк Сеегер

 

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Знаци

11.12.2023 20:08

Свуд у свјету је исто никаквог смисла те странке немају,кад владу састављају сви скупа и лијеви и десни и центар а као имају разлиците ставове хахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре значи

11.12.2023 21:15

Нема смисла, јел, значи боља је диктатура?

Name

Наравно да има смисла

11.12.2023 21:16

Погледај исток а погледај запад. На истоку себи су саградили храмове, а људима ставили амове.

Name

лик

11.12.2023 21:29

То је иначе бит демократије, да сви слојеви друштва буду заступљени и да се одлуке доносе кроз договор. Проблем је код нас само што нису заступљене демократе него етнократе, а такви немају времена за народ нит им је циљ да му буде боље.

Name

МеНАГЕР

12.12.2023 00:31

Све демократске владе у свијету биле оне лијеве десне или било које друге одлуцују само о козметицким промјенама и те промјене би требале да задовоље народне масе Све остале битне одлуке које се односе на вањску политику или неке глобалистицке токове те одлуке су вец давно донесене и те демократске владе их само прате (мозе доци до неких ситних одступања али ту се мало укоци и временом се рјесава Па оцигледно је то и са овом Пољском владом Пар година раде како треба онда увиде куда то води па поцну контрирати ови им онда ускрацују све сто могу и временом раде да доведу ове друге) У бити зависно ко како гледа колико сироко и далеко гледа и коме је ста у зивоту битно

Name

Име

12.12.2023 06:22

Ма ко год дође у Пољској на власт неће бити "Пољак". Биће изманипулирана личност. Нема спациоца људи. Готово је. Само револуција. Сви су вјеровали Мелони, а сад нула бодова. Њемци су одахнули били са доласком Шолца, сад га проклињу. У Малој Британији годинама нема нормалног. У Америци је све јасно. Нема спациоца... Тхере ис но оне анyморе то цаме то саве ус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доналд "пољак"

12.12.2023 22:43

Јест' али у вицевима!

Name

Босанко

16.12.2023 19:00

БРАВО

ОДГОВОРИТЕ