Kraj konzervativne vlasti, Donald Tusk je premijer Poljske

Poljski parlament izabrao je večeras Donalda Tuska, lidera centrističke partije Građanska platforma, za novog premijera, nakon osmogodišnje vladavine stranke Zakona i pravde doskorašnjeg premijera Mateuša Moravjeckog.

Region 11.12.2023 | 19:34
Kraj konzervativne vlasti, Donald Tusk je premijer Poljske

Tusk je postao premijer nakon što je prethodno danas donji dom poljskog parlamenta izglasao nepoverenje vladi Moravjeckog. Tusk je skoro dva meseca posle parlamentarnih izbora izabran za premijera, uz pomoć koalicionih partnera, među kojima su levičari i umereni konzervativci, preneo je AP.

Te partije su išle na izbore odvojeno, ali su obećale da će raditi zajedno pod liderstvom Tuska, kako bi se obnovili demokratski standardi i odnosi sa saveznicima.

Ovim glasanjem se završila osmogodišnja vlast stranke Zakona i pravde (PiS), za koju kritičari kažu da su podrivali nezavisnost sudstva, koristili državne medije za svoju propagandu i doprinele kreiranju predrasuda prema manjinskim grupama, kao što su migranti, ili prema LGBT zajednici, naveo je Rojters.

Tusk, bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će "smekšati" odnose između Varšave i Brisela i odblokirati milijarde evra namenjene Poljskoj, koje su zaustavljene zbog zabrinutosti čelnika EU oko vladavine prava u Poljskoj. Izbori u Poljskoj održani su 15. okobra.

Partija Moravjeckog je dobila 194 poslanička mandata, a Tuskova 157.

(Tanjug) Foto: EPA / Patrick Seeger

 

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Znaci

11.12.2023 20:08

Svud u svjetu je isto nikakvog smisla te stranke nemaju,kad vladu sastavljaju svi skupa i lijevi i desni i centar a kao imaju razlicite stavove hahahah

ODGOVORITE
Name

Re znači

11.12.2023 21:15

Nema smisla, jel, znači bolja je diktatura?

Name

Naravno da ima smisla

11.12.2023 21:16

Pogledaj istok a pogledaj zapad. Na istoku sebi su sagradili hramove, a ljudima stavili amove.

Name

lik

11.12.2023 21:29

To je inače bit demokratije, da svi slojevi društva budu zastupljeni i da se odluke donose kroz dogovor. Problem je kod nas samo što nisu zastupljene demokrate nego etnokrate, a takvi nemaju vremena za narod nit im je cilj da mu bude bolje.

Name

MeNAGER

12.12.2023 00:31

Sve demokratske vlade u svijetu bile one lijeve desne ili bilo koje druge odlucuju samo o kozmetickim promjenama i te promjene bi trebale da zadovolje narodne mase Sve ostale bitne odluke koje se odnose na vanjsku politiku ili neke globalisticke tokove te odluke su vec davno donesene i te demokratske vlade ih samo prate (moze doci do nekih sitnih odstupanja ali tu se malo ukoci i vremenom se rjesava Pa ocigledno je to i sa ovom Poljskom vladom Par godina rade kako treba onda uvide kuda to vodi pa pocnu kontrirati ovi im onda uskracuju sve sto mogu i vremenom rade da dovedu ove druge) U biti zavisno ko kako gleda koliko siroko i daleko gleda i kome je sta u zivotu bitno

Name

Ime

12.12.2023 06:22

Ма ко год дође у Пољској на власт неће бити "Пољак". Биће изманипулирана личност. Нема спациоца људи. Готово је. Само револуција. Сви су вјеровали Мелони, а сад нула бодова. Њемци су одахнули били са доласком Шолца, сад га проклињу. У Малој Британији годинама нема нормалног. У Америци је све јасно. Нема спациоца... There is no one anymore to came to save us.

ODGOVORITE
Name

Donald "poljak"

12.12.2023 22:43

Jest' ali u vicevima!

Name

Bosanko

16.12.2023 19:00

BRAVO

ODGOVORITE