Директан платни промет између Србије и Црне Горе

- Трансакције између грађана и привреде Републике Србије и Црне Горе од данас се могу реализовати директно, јер смо успоставили директан платни промет између Републике Србије и Црне Горе, саопштила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић.

Србија 11.12.2023 | 09:43
Директан платни промет између Србије и Црне Горе

Истакла је да пут регионалне сарадње за Народну банку Србије представља један од кључних циљева, који настоји да поплоча добрим споразумима и сарадњом. 

"Задовољство ми је што смо успоставили интензивну и плодоносну сарадњу са нашим драгим колегама из централне банке Црне Горе, као и да се сарадња између Црне Горе и Србије на свим пољима интензивирала након сусрета председника две државе Александра Вучића и Јакова Милатовића", истакла је Табаковић у изјави, саопштила је Народна банка Србије. 

Табаковић је указала да иза овог пројекта стоје месеци напорног заједничког рада. 

Како је навела, са циљем омогућавања ефикаснијег и јефтинијег извршавања платних трансакција у еврима за становништво и привреду, Народна банка Србије обавља функцију оператора Међубанкарског и Међународног клиринг система у девизама и до данас је у њему учествовало дванаест пословних банака са територије Републике Србије, Народна банка Србије и седам пословних банака са територије Босне и Херцеговине. 

Према речима Табаковић, Универсал Цапитал Банк АД Подгорица – банка која послује на територији Црне Горе, препознала је значај и бројне предности које овај систем пружа и исказала интересовање за учешће у МК систему НБС. 

"Од данас, Универсал Цапитал Банк АД Подгорица представља прву банку са територије Црне Горе која је учесник у Међународном клиринг систему у девизама НБС, и она ће имати могућност да, за разлику од алтернативних путева који су најчешће спори и скупи, својим клијентима понуди извршавање трансакција у еврима истог дана, а са знатно нижим трошковима", нагласила је Табаковић.

Навела је да сваки вид повезивања у финансијском систему може бити само од користи нашим државама и грађанима и да ће једном повезана инфраструктура омогућити још већу размену добара и услуга, а да подршку и ослонац тој размени треба да представља и ефикасан платни промет.

Табаковић је позвала и друге банке са територије Црне Горе да се укључе у Међународни клиринг систем у девизама НБС и искористе предности које он пружа, додајући да интересовања већ има.

Као предности она је навела да учесници имају могућност да за своје клијенте у току истог дана изврше трансакције за налоге који се пошаљу до 14 часова, да је извршавање трансакција између банака са територије земаља региона омогућено по значајно повољнијим условима у односу на алтернативне начине плаћања који су тренутно доступни, да Народна банка Србије као оператор МК система све активности за друге централне банке и банке са територије других земаља учесница у овом систему обавља потпуно бесплатно, односно централним банкама и банкама са територије друге државе учеснице у систему не наплаћује никакве накнаде и да је на овај начин грађанима и привреди Црне Горе омогућен не само директан платни промет са Србијом, већ и са грађанима и привредом Босне и Херцеговине. 

"Банке учеснице у МК систему НБС, са територија Црне Горе, Босне и Херцеговине и Републике Србије кроз сарадњу са пословним клијентима посредују у међународној трговини, тако да се на овај начин поспешује економски и развојни потенцијал између нас и наших пријатеља - Црне Горе и Босне и Херцеговине, али и између њих међусобно", указала је Табаковић.

Према њеним речима, овај потенцијал посебно је уочљив ако се узме у обзир значајан обим трговинске размене између земаља у окружењу - и у увозу и у извозу. 

Табаковић је истакла да ће прикључење Централне банке Црне Горе у Међународни клиринг у девизама НБС допринети остварењу дугогодишњег циља регионалних економских интеграција и остварењу интереса привреде и грађана наших земаља. 

(Тањуг) Фото: Профимедиа

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Само 16 година

11.12.2023 09:59

Свака част, ово се предуго чекало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.12.2023 11:43

То је било и са РС ал рудоња укинуо.

Name

ок

11.12.2023 12:37

Црна Гора се промијенила. Ским цес ако не са Србијом ? Без Српских туриста неби могли опстати .