Direktan platni promet između Srbije i Crne Gore

- Transakcije između građana i privrede Republike Srbije i Crne Gore od danas se mogu realizovati direktno, jer smo uspostavili direktan platni promet između Republike Srbije i Crne Gore, saopštila je guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Srbija 11.12.2023 | 09:43
Direktan platni promet između Srbije i Crne Gore

Istakla je da put regionalne saradnje za Narodnu banku Srbije predstavlja jedan od ključnih ciljeva, koji nastoji da poploča dobrim sporazumima i saradnjom. 

"Zadovoljstvo mi je što smo uspostavili intenzivnu i plodonosnu saradnju sa našim dragim kolegama iz centralne banke Crne Gore, kao i da se saradnja između Crne Gore i Srbije na svim poljima intenzivirala nakon susreta predsednika dve države Aleksandra Vučića i Jakova Milatovića", istakla je Tabaković u izjavi, saopštila je Narodna banka Srbije. 

Tabaković je ukazala da iza ovog projekta stoje meseci napornog zajedničkog rada. 

Kako je navela, sa ciljem omogućavanja efikasnijeg i jeftinijeg izvršavanja platnih transakcija u evrima za stanovništvo i privredu, Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama i do danas je u njemu učestvovalo dvanaest poslovnih banaka sa teritorije Republike Srbije, Narodna banka Srbije i sedam poslovnih banaka sa teritorije Bosne i Hercegovine. 

Prema rečima Tabaković, Universal Capital Bank AD Podgorica – banka koja posluje na teritoriji Crne Gore, prepoznala je značaj i brojne prednosti koje ovaj sistem pruža i iskazala interesovanje za učešće u MK sistemu NBS. 

"Od danas, Universal Capital Bank AD Podgorica predstavlja prvu banku sa teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama NBS, i ona će imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima", naglasila je Tabaković.

Navela je da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi našim državama i građanima i da će jednom povezana infrastruktura omogućiti još veću razmenu dobara i usluga, a da podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet.

Tabaković je pozvala i druge banke sa teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama NBS i iskoriste prednosti koje on pruža, dodajući da interesovanja već ima.

Kao prednosti ona je navela da učesnici imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova, da je izvršavanje transakcija između banaka sa teritorije zemalja regiona omogućeno po značajno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni, da Narodna banka Srbije kao operator MK sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke sa teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno, odnosno centralnim bankama i bankama sa teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade i da je na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen ne samo direktan platni promet sa Srbijom, već i sa građanima i privredom Bosne i Hercegovine. 

"Banke učesnice u MK sistemu NBS, sa teritorija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kroz saradnju sa poslovnim klijentima posreduju u međunarodnoj trgovini, tako da se na ovaj način pospešuje ekonomski i razvojni potencijal između nas i naših prijatelja - Crne Gore i Bosne i Hercegovine, ali i između njih međusobno", ukazala je Tabaković.

Prema njenim rečima, ovaj potencijal posebno je uočljiv ako se uzme u obzir značajan obim trgovinske razmene između zemalja u okruženju - i u uvozu i u izvozu. 

Tabaković je istakla da će priključenje Centralne banke Crne Gore u Međunarodni kliring u devizama NBS doprineti ostvarenju dugogodišnjeg cilja regionalnih ekonomskih integracija i ostvarenju interesa privrede i građana naših zemalja. 

(Tanjug) Foto: Profimedia

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Samo 16 godina

11.12.2023 09:59

Svaka čast, ovo se predugo čekalo!

ODGOVORITE
Name

Re

11.12.2023 11:43

To je bilo i sa RS al rudonja ukinuo.

Name

ok

11.12.2023 12:37

Crna Gora se promijenila. Skim ces ako ne sa Srbijom ? Bez Srpskih turista nebi mogli opstati .