Српски повратници забринути за безбједност

- Малобројни српски повратници у Возућу изразили су данас забринутост за личну и безбједност имовине након што је у својој кући претучена Љепосава Петковић /77/, незадовољни су радом полиције, која не санкционише починиоце, те поручили да од декларативних посјета федералних политичара више не очекују много.

Република Српска 08.12.2023 | 20:48
Српски повратници забринути за безбједност

Петковићева је изјавила новинарима да је од задобијених удараца угрувана, има подлив главе и да јој је поломљена зубна протеза, али да је генерално добро и да се не боји - јер је своја на своме.

Она је изненађена што је физички нападнута, с обзиром на то да је у два ранија случаја имала само материјалну штету током покушаја провале у кућу и крађе меса из сушаре од лица, која полиција још није идентификовала.

Петковићева је рекла да је и данас дала исказ полицији у Завидовићима на околности напада од два млађа лица која су јој, проваливши у кућу, сјекиром пријетила да ће је убити ако им не да паре.

Дујко Благојевић рекао је да му је прије три дана обијена кућа, а да од посјета политичара не очекује ништа јер, како каже, долазе само са празним обећањима.

"Прилично нас је погодило. Није једноставно. Мени се не вриједи закључавати јер су кућу обили прије три дана и још нисам замијенио врата", изјавио је Благојевић, који је забринут јер провалници нису украли ништа, као када је имао провалу прије 10 година.

Аници Мркаљевић је у јулу обијена кућа, украдене су ствари и месо, случај је пријавила полицији, која је изашла на лице мјеста, али кривци нису пронађени.

Она је рекла да је и раније била мета лопова и ситних крађа, које су до сада остале неразјашњене.

Борка Бијелић пријављивала је комшију Бошњака чије јој стадо говеда континуирано причињава штету на пољопривредним усјевима, али како је рекла - полиција и представници општине ништа предузимају.

Мирко Благојевић, један од првих повратника и некадашњи члан Мјесне заједнице Возућа, навео је да је ријеч о малој, старој и углавном незаштићеној популацији Срба, те нагласио да их полиција обилази тек када се деси инцидент.

Предсједник Удружења "Повратак у Возућу" Богољуб Станковић, први повратник у Возућу, истакао је да није задовољан што се овај случај диже на политички ниво, али да је чињеница да је српска имовина незаштићена јер Срба готово и нема на овим подручју.

Петковићеву су данас обишли министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Севлид Хуртић и градоначелник Завидовића Хашим Мујановић, након чега су у Возући одржали састанак са представницима Срба и Бошњака.

Хуртић сматра да није добро што политичке делегације долазе тек када се инцидент деси и поручио да се ствари требају системски предуприједити, с обзиром на то да је повратничка популација и најрањивија, будући да је ријеч о старим лицима.

"Мислим да полицији треба вратити пендрек у руке па ће све бити другачије у БиХ", изјавио је Хуртић.

Градоначелник Завидовића Хашим Мујановић рекао је да су полицијске структуре одговорне за безбједност грађана и најавио да ће им у том правцу Градска управа обезбиједити потребну техничку подршку.

"То ће бити питање за Министарство унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона и Полицијску управу Завидовићи, да они направе конкретне планове безбједности, односно да превенирају овакве нападе", изјавио је Мујановић.

Мујановић сматра да напад на Петковићеву нема национални предзнак већ је посљедица "недостатка људских потенцијала полицијских структура, те погодујућих околности попут недостатка јавне расвјете, видео-надзора и других контролних мјера".

На новинарско питање о националној нетрпељивости, с обзиром на то да је на већини двојезичних натписа дуж цесте прецртавана ћирилица, Мујановић је рекао да је за одржавање саобраћајних знакова надлежна Дирекција "Цеста Федерације БиХ", те да лично има добре односе са представницима српских повратничких удружења и завидовићким православним свештеником у рјешавању повратничких проблема.

На питање о реализованим пројектима за повратничких популацију, Мујановић је као проблем навео "што су повратници смјештени на таквом терену да су разуђени и раштркани тако да не можете конкретно причати о неком пројекту изградње пута, водовода, канализације или расвјете".

Старицу Љепосаву Петковић обишла је и замјеник министра за људска права и избјеглице Душка Јуришић, која за инцидент каже да је посљедица небриге локалне власти.

"Стицајем околности ова кућа је поред цесте. Није тешко осигурати уличну расвјету, није проблем да се обезбиједи да полицијска патрола прође сваког дана. Није никакав проблем да неко од представника општинске власти обиђе једном седмично", изјавила је Јуришићева.

Јуришићевва сматра да овај и сличне нападе не треба користити за политичке поене и дизање тензија, те оцјењује поразним да у Возући данас активно живи само 20 српских породица у односу на 2002. годину када их се вратило 80.

Портпарол Министарства унутрашњих послова /МУП/ Зеничко-добојског кантона Самир Валентић рекао је Срни да је над Љепосавом Петковић извршено кривично дјело разбојништво у покушају од двије непознате особе, током које је задобила лакше тјелесне повреде, што је констатовао љекар Службе хитне медицинске помоћи у Завидовићима. 

(БН/Срна) Фото: Срна

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Абц

08.12.2023 21:04

Нису је напали због вјере, него због пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Абц

08.12.2023 21:37

Тачно... Не треба од свега правити националну хајку, криминалци живе у братству јединству бољем него у Еx Yу

Name

Круна

08.12.2023 22:42

Тако је. Само изгледа да су бабе повратнице у Возуцој препуне пара, па њих пљацкају, умјесто комсија муслимана који зиве у теском сиромаству.

Name

РЕ Круна

09.12.2023 10:06

То што их неко напада јер су повратници (лака мета) не значи да је мотив национализам, може бити и обична наркоманчина распала

Name

Реално

08.12.2023 21:49

Криминалац не гледа ко се како зове, већ само вреба прилику за криминал. Али мислим да има и плаћених који на овај начин изазивају страх и нетрпељивост у било којем мјесту

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

08.12.2023 21:56

Знам поуздано да се ради о ситним криминалцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

09.12.2023 09:58

И ја знам а ови ме игноришу,да пуно криминалаца обијају и краду ,А тужилаштва и судови их штите а Разлог? Сами закључите, истина 100%,Треба ли имена једних и других,,Суд нула,тужилаштва,нула,Лопови и криминалци и даље раде,

Name

ДрМр

08.12.2023 21:59

Небитно због чега је сирота жена нападнута, она је осјетљива категорија, вратила се на огњште, такви људи су за мене ХЕРОЈИ без обзира на вјеру и нацију. Ја признајем, идем линијом мањег отпора, отишао сам у Њемачку. Мада кажем, ја сам као Добојлија муслиман имао сваку подршку у Добоју од комшија üравославаца - Срба, нико ми никад ружну ријеч није рекао а живио сам од 1998 до 2012 кад сам преселио у Њемачку... али ипак повратници су хероји...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2023 23:50

И ја сам родјен и одрастао у Рс и дозивио сам милион неугодности и дискриминације зато сто имам другације презиме иако ми је мајка Српкиња. Па ста сад никог није брига зивот је такав суров јбг.

Name

ПЦ

08.12.2023 22:47

Казнити за узор и да висе никоме не падне на памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

09.12.2023 10:10

Казнени поступак једноставно тако не функционише... Мањи је криминал у швици са благим казнама него у ирану са брyталним казнама

Name

да али

08.12.2023 23:41

За сваки овакв инцидент су криви политицари који хуркају на тензије и сакупљају политицке поене на јадном народу срам их било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

08.12.2023 23:48

Угрозени хахахаха јао одмах кукање а не виде своје двористе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

09.12.2023 00:06

Где су пет несталих Срба повратника са Озрена

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

09.12.2023 09:23

Мислим да полиција зна ко стоји иза оваквих напада,иако незна неце да нисра предузумају.Слусам нацелница Завидовица треба да се ради видио надзор како те није стид коњу један гдје су паре бабама које горе зиве..Поднеси оставку на то мјесто..У РС су муслимани зиви супер и нико их недира носе заставе БИХ кроз градове нико их недира..Јадна само баке горе које зиве саме..Срамота за опстину Завидовици национални сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

10.12.2023 10:10

Па сам си националиста кад тако размисљас

Name

Ре

10.12.2023 11:08

Гдје су сада ОХР, и америчка амбасада да осуде напад на повратнике, чули смо за осуде у случају напада на повратнике у Подрињу, сад нешто не чујемо!

ОДГОВОРИТЕ