Srpski povratnici zabrinuti za bezbjednost

- Malobrojni srpski povratnici u Vozuću izrazili su danas zabrinutost za ličnu i bezbjednost imovine nakon što je u svojoj kući pretučena Ljeposava Petković /77/, nezadovoljni su radom policije, koja ne sankcioniše počinioce, te poručili da od deklarativnih posjeta federalnih političara više ne očekuju mnogo.

Republika Srpska 08.12.2023 | 20:48
Srpski povratnici zabrinuti za bezbjednost

Petkovićeva je izjavila novinarima da je od zadobijenih udaraca ugruvana, ima podliv glave i da joj je polomljena zubna proteza, ali da je generalno dobro i da se ne boji - jer je svoja na svome.

Ona je iznenađena što je fizički napadnuta, s obzirom na to da je u dva ranija slučaja imala samo materijalnu štetu tokom pokušaja provale u kuću i krađe mesa iz sušare od lica, koja policija još nije identifikovala.

Petkovićeva je rekla da je i danas dala iskaz policiji u Zavidovićima na okolnosti napada od dva mlađa lica koja su joj, provalivši u kuću, sjekirom prijetila da će je ubiti ako im ne da pare.

Dujko Blagojević rekao je da mu je prije tri dana obijena kuća, a da od posjeta političara ne očekuje ništa jer, kako kaže, dolaze samo sa praznim obećanjima.

"Prilično nas je pogodilo. Nije jednostavno. Meni se ne vrijedi zaključavati jer su kuću obili prije tri dana i još nisam zamijenio vrata", izjavio je Blagojević, koji je zabrinut jer provalnici nisu ukrali ništa, kao kada je imao provalu prije 10 godina.

Anici Mrkaljević je u julu obijena kuća, ukradene su stvari i meso, slučaj je prijavila policiji, koja je izašla na lice mjesta, ali krivci nisu pronađeni.

Ona je rekla da je i ranije bila meta lopova i sitnih krađa, koje su do sada ostale nerazjašnjene.

Borka Bijelić prijavljivala je komšiju Bošnjaka čije joj stado goveda kontinuirano pričinjava štetu na poljoprivrednim usjevima, ali kako je rekla - policija i predstavnici opštine ništa preduzimaju.

Mirko Blagojević, jedan od prvih povratnika i nekadašnji član Mjesne zajednice Vozuća, naveo je da je riječ o maloj, staroj i uglavnom nezaštićenoj populaciji Srba, te naglasio da ih policija obilazi tek kada se desi incident.

Predsjednik Udruženja "Povratak u Vozuću" Bogoljub Stanković, prvi povratnik u Vozuću, istakao je da nije zadovoljan što se ovaj slučaj diže na politički nivo, ali da je činjenica da je srpska imovina nezaštićena jer Srba gotovo i nema na ovim području.

Petkovićevu su danas obišli ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Sevlid Hurtić i gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović, nakon čega su u Vozući održali sastanak sa predstavnicima Srba i Bošnjaka.

Hurtić smatra da nije dobro što političke delegacije dolaze tek kada se incident desi i poručio da se stvari trebaju sistemski preduprijediti, s obzirom na to da je povratnička populacija i najranjivija, budući da je riječ o starim licima.

"Mislim da policiji treba vratiti pendrek u ruke pa će sve biti drugačije u BiH", izjavio je Hurtić.

Gradonačelnik Zavidovića Hašim Mujanović rekao je da su policijske strukture odgovorne za bezbjednost građana i najavio da će im u tom pravcu Gradska uprava obezbijediti potrebnu tehničku podršku.

"To će biti pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Policijsku upravu Zavidovići, da oni naprave konkretne planove bezbjednosti, odnosno da preveniraju ovakve napade", izjavio je Mujanović.

Mujanović smatra da napad na Petkovićevu nema nacionalni predznak već je posljedica "nedostatka ljudskih potencijala policijskih struktura, te pogodujućih okolnosti poput nedostatka javne rasvjete, video-nadzora i drugih kontrolnih mjera".

Na novinarsko pitanje o nacionalnoj netrpeljivosti, s obzirom na to da je na većini dvojezičnih natpisa duž ceste precrtavana ćirilica, Mujanović je rekao da je za održavanje saobraćajnih znakova nadležna Direkcija "Cesta Federacije BiH", te da lično ima dobre odnose sa predstavnicima srpskih povratničkih udruženja i zavidovićkim pravoslavnim sveštenikom u rješavanju povratničkih problema.

Na pitanje o realizovanim projektima za povratničkih populaciju, Mujanović je kao problem naveo "što su povratnici smješteni na takvom terenu da su razuđeni i raštrkani tako da ne možete konkretno pričati o nekom projektu izgradnje puta, vodovoda, kanalizacije ili rasvjete".

Staricu Ljeposavu Petković obišla je i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić, koja za incident kaže da je posljedica nebrige lokalne vlasti.

"Sticajem okolnosti ova kuća je pored ceste. Nije teško osigurati uličnu rasvjetu, nije problem da se obezbijedi da policijska patrola prođe svakog dana. Nije nikakav problem da neko od predstavnika opštinske vlasti obiđe jednom sedmično", izjavila je Jurišićeva.

Jurišićevva smatra da ovaj i slične napade ne treba koristiti za političke poene i dizanje tenzija, te ocjenjuje poraznim da u Vozući danas aktivno živi samo 20 srpskih porodica u odnosu na 2002. godinu kada ih se vratilo 80.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Zeničko-dobojskog kantona Samir Valentić rekao je Srni da je nad Ljeposavom Petković izvršeno krivično djelo razbojništvo u pokušaju od dvije nepoznate osobe, tokom koje je zadobila lakše tjelesne povrede, što je konstatovao ljekar Službe hitne medicinske pomoći u Zavidovićima. 

(BN/Srna) Foto: Srna

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Abc

08.12.2023 21:04

Nisu je napali zbog vjere, nego zbog para.

ODGOVORITE
Name

RE Abc

08.12.2023 21:37

Tačno... Ne treba od svega praviti nacionalnu hajku, kriminalci žive u bratstvu jedinstvu boljem nego u Ex Yu

Name

Kruna

08.12.2023 22:42

Tako je. Samo izgleda da su babe povratnice u Vozucoj prepune para, pa njih pljackaju, umjesto komsija muslimana koji zive u teskom siromastvu.

Name

RE Kruna

09.12.2023 10:06

To što ih neko napada jer su povratnici (laka meta) ne znači da je motiv nacionalizam, može biti i obična narkomančina raspala

Name

Realno

08.12.2023 21:49

Kriminalac ne gleda ko se kako zove, već samo vreba priliku za kriminal. Ali mislim da ima i plaćenih koji na ovaj način izazivaju strah i netrpeljivost u bilo kojem mjestu

ODGOVORITE
Name

Zeko

08.12.2023 21:56

Znam pouzdano da se radi o sitnim kriminalcima

ODGOVORITE
Name

Zeko

09.12.2023 09:58

I ja znam a ovi me ignorišu,da puno kriminalaca obijaju i kradu ,A tužilaštva i sudovi ih štite a Razlog? Sami zaključite, istina 100%,Treba li imena jednih i drugih,,Sud nula,tužilaštva,nula,Lopovi i kriminalci i dalje rade,

Name

DrMr

08.12.2023 21:59

Nebitno zbog čega je sirota žena napadnuta, ona je osjetljiva kategorija, vratila se na ognjšte, takvi ljudi su za mene HEROJI bez obzira na vjeru i naciju. Ja priznajem, idem linijom manjeg otpora, otišao sam u Njemačku. Mada kažem, ja sam kao Dobojlija musliman imao svaku podršku u Doboju od komšija üravoslavaca - Srba, niko mi nikad ružnu riječ nije rekao a živio sam od 1998 do 2012 kad sam preselio u Njemačku... ali ipak povratnici su heroji...

ODGOVORITE
Name

Re

08.12.2023 23:50

I ja sam rodjen i odrastao u Rs i dozivio sam milion neugodnosti i diskriminacije zato sto imam drugacije prezime iako mi je majka Srpkinja. Pa sta sad nikog nije briga zivot je takav surov jbg.

Name

PC

08.12.2023 22:47

Kazniti za uzor i da vise nikome ne padne na pamet

ODGOVORITE
Name

RE

09.12.2023 10:10

Kazneni postupak jednostavno tako ne funkcioniše... Manji je kriminal u švici sa blagim kaznama nego u iranu sa brytalnim kaznama

Name

da ali

08.12.2023 23:41

Za svaki ovakv incident su krivi politicari koji hurkaju na tenzije i sakupljaju politicke poene na jadnom narodu sram ih bilo.

ODGOVORITE
Name

Opet

08.12.2023 23:48

Ugrozeni hahahaha jao odmah kukanje a ne vide svoje dvoriste.

ODGOVORITE
Name

Joja

09.12.2023 00:06

Gde su pet nestalih Srba povratnika sa Ozrena

ODGOVORITE
Name

RS

09.12.2023 09:23

Mislim da policija zna ko stoji iza ovakvih napada,iako nezna nece da nisra preduzumaju.Slusam nacelnica Zavidovica treba da se radi vidio nadzor kako te nije stid konju jedan gdje su pare babama koje gore zive..Podnesi ostavku na to mjesto..U RS su muslimani zivi super i niko ih nedira nose zastave BIH kroz gradove niko ih nedira..Jadna samo bake gore koje zive same..Sramota za opstinu Zavidovici nacionalni ste

ODGOVORITE
Name

Posten

10.12.2023 10:10

Pa sam si nacionalista kad tako razmisljas

Name

Re

10.12.2023 11:08

Gdje su sada OHR, i američka ambasada da osude napad na povratnike, čuli smo za osude u slučaju napada na povratnike u Podrinju, sad nešto ne čujemo!

ODGOVORITE