Одрживост модерног рударства из угла Адриатиц Металс БХ 

У склопу конференције "Отпад - Ресурс за развој циркуларне економије у БиХ", која се тренутно одржава у Сарајеву (7. и 8. децембар) у организацији нЛогиц Адвисорy и Привредне коморе ФБиХ, посебна пажња посвећена је комплексности управљања отпадом у Босни и Херцеговини. 

Босна и Херцеговина 08.12.2023 | 18:48
Одрживост модерног рударства из угла Адриатиц Металс БХ 

Једна од важних панел тема бави се "Отпадним водама и утицајем на човјека и околину", а на њој је судјеловао Нермин Талетовић, хидрогеолог у компанији Адриатиц Металс БХ. 

Талетовић је подијелио кључне стратегије ове компаније које постављају стандарде у управљању отпадом и заштити околине. “Разматрајући изазове модерног рударства, компанија Адриатиц Металс представља модел примјене модерних метода и технологија, уз нагласак на минимизацију утицаја како на људство, тако и на околину,” наглашава Талетовић.

Управљање водама постаје интегрални дио одрживог пословања за Адриатиц Металс. 

Изградњом модерног система водоснабдијевања за рудник Рупице, који укључује подземне танкове и водовод с друштвеном одговорношћу према локалној заједници водо-снабдијевањем 6 околних села, ова компанија поставља најновије стандарде у рационалном управљању водом. “Фокус пословања Адриатиц Металс БХ је на очувању екосистема. 

Када је у питању управљање водама, један од примјера је иновативни третман рудничкихвода, што представља технолошки искорак у очувању околиша, с позитивним утицајем на одрживост рударске индустрије у Босни и Херцеговини,” објашњава Талетовић. 

Као рударска компанија, Адриатиц Металс БХ усмјерава свој начин пословања према иновативним стратегијама које минимизирају еколошки утицај и смањују отпад. “Кључни аспект овог приступа укључују пажљиво запуњавање откопаних простора јаловином и инертним ископним материјалом, а наша постројења за прераду елиминирају негативан утицај традиционалних пракси одлагања отпада,” наглашава Талетовић. 

 

Адриатиц Металс БХ је препознатљив по постављању стандарда за одрживо управљање рударским отпадом, а њихово пословање иде корак даље. У сурадњи с локалном заједницом, компанија активно проводи континуирани мониторинг утицаја буке и прашине како би очувала квалитет живота у околини рудника. “Ангажман с локалном заједницом је од суштинског значаја, а примјери попут измјештања постројења, као одговор на бриге локалног становништва, јасно показује нашу посвећеност одржавању позитивног утицаја на свим аспектима,” објашњава Талетовић. 

Конференција не пружа само платформу за дијалог, већ дјелује као покретачка снага према одрживој будућности, потичући друге на слична настојања. Компанија Адриатиц Металс БХ позива и друге компаније да прихвате моделе одрживости као стандард. Њихов ангажман и иновативне праксе постављају нове вриједности у пословању и рударској индустрији, доприносећи развоју циркуларне економије у Босни и Херцеговини.

(ПР/Адриатиц Металс) Фото: ПР/Адриатиц Металс