Електропривреда за још три аутомобила даје 270.000 КМ

Електропривреда Републике Српске (ЕРС) планира да набави још три путничка аутомобила укупне вриједности од 270.000 марака без ПДВ-а. Ову набавку ЕРС је упланирала тек крајем новембра ове године, а из детаљно наведених спецификација може се наслутити да у овом предузећу већ знају која возила тачно желе.

Република Српска 07.12.2023 | 14:11
Електропривреда за још три аутомобила даје 270.000 КМ

ЕРС је кроз отворени поступак расписала тендер за набавку у три лота, а вриједност појединачних лотова је 160.000 марака, 76.000 марака и 34.000 марака без ПДВ-а.

Према тендерској документацији, понуђач мора бити генерални заступник или овлаштени дистрибутер понуђених возила те мора да има сервис у Босни и Херцеговини, технички опремљен и кадровски оспособљен за сервисирање тих возила.

За комби путнички аутомобил, вриједности 160.000 марака без ПДВ-а, ЕРС тражи да је потпуно нов, металик црне боје и да има турбо дизел мотор, минималне снаге 140 киловата те аутоматски мјењач са минимално девет брзина.

Дужина возила треба да буде минимално 5,35 метара, а висина минимално 1,98 метара. Унутрашњост треба да буде црна и да има осам сједишта.

Амбијентално освјетљење, аутоматска клима, паркинг сензори с обје стране, блутут и још штошта детаља наведено је прецизно у тендерској документацији.

За набавку другог комби путничког возила прецизно су наведене минималне и максималне мјере дужине, висине и ширине возила. Овај аутомобил требало би да буде тамно свие металик боје.

За набавку трећег возила, лимузине, нешто су флексибилнији, па им одговара бијела или сива боја. Минимално четири звучника, индикатор препознавања умора возача, путни рачунар и тако даље...

За уредника портала „Пратимо тендере“ Слободана Голубовића детаљно постављене спецификације у тендерској документацији упућују на кршење Закона о јавним набавкама.

„С обзиром на то да је Закон о јавним набавкама у члану 54. став (9) експлицитно забранио уговорним органима да у техничким спецификацијама упућују на одређеног произвођача, на поријекло или на посебан поступак, на марке, патенте, типове и слично, овдје можемо говорити о кршењу ових одредаба, јер су карактеристике возила за сва три лота толико прецизне да је ономе ко боље познаје аутомобилску индустрију веома лако утврдити који су модели у питању“, каже Голубовић за Директ.

Он примјећује да је посебно занимљив ЛОТ 2, гдје су наведене карактеристике по којима се дужина возила и међуосовински размак мора уклопити у 20 милиметара, ширина у оквиру од 10 милиметара, а висина у оквиру од 40 милиметара.

„Који су разлози за овакву прецизност и какве ће бенефите јавно предузеће, радиници и на крају грађани имати од овога питање за креаторе ових спецификација“, додаје Голубовић.

Но, ЕРС није изузетак, већ прије правило већине јавних предузећа и установа, поготово када се говори о набавци аутомобила. Голубовић за „Директ“ наводи да је пракса показала да се готово у правилу не покрећу жалбени поступци, а разлог за то је колузија, односно претходни договор.

„Колузија (претходни договор) подразумијева двије врсте недопуштеног претходног договора, и то између уговорног органа и понуђача, а након тога између потенцијалних понуђача међусобно. Једноставно, присутна је потпуна картелизација тржишта кад су у питању набавке аутомобила, понуђачи се договоре да се једни другима не мијешају у посао, а то значи да нема жалбе, нема конкуреницје, скоро увијек стигне само једна понуда“, наглашава уредник портала специјализованог за анализу јавних набавки у Босни и Херцеговини.

За нашег саговорника је индикативно и то што је набавка додата у план набавки тек прошлог мјесеца, па се пита зашто се план мијењао и зашто су се овако битна средства набављала на крају године.

Иначе, ЕРС је првобитним планом набавки предвидјела да на набавку аутомобила у овој години утроши око 580.000 марака, а у измјењеном плану тај износ је повећан на 860.000 марака без ПДВ-а.

Тако је претходно набавила осам аутомобила и "Тесла" електрични аутомобил, у укупном износу од око 580.000 марака без ПДВ-а. Аутомобиле је купила од фирми "Гума М" и "Херцеговина ауто", а електрично Тесла возило од фирме "Кибост цар", о чему су медији раније писали.

Зашто су се одлучили на набавку нових аутомобила те да ли већ унапријед знају који тачно модел возила желе - питали смо ЕРС. Одговоре на упит ћемо објавити када стигну.

(Директ)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Социјално

07.12.2023 14:35

Позива кориснике да пређу на банке са рачуном јер ће пошта поскупити услугу слања новца и смањује се примања за раднике кои су технолошки вишак а и временски период примања а овима старо ауто од пет година, ми волимо РС јер се богатимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шћепан

07.12.2023 16:06

Обавезно једно возило и за директорцине са ХЕ Вишеград јер струцнијих нема. Отегло се са примањем нових 30 радника (уцитељица, новинара, конобара...) све пријеко потребан кадар за ХЕ, појацан дамом из Италије. Казу не да нацелник опстине Висеград. Хвала ти начелнице, посебно због дзепних партија јер и оне утрпасе просли пут своје и хоце још. Немају цланства али као питају се и одлуцују несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

07.12.2023 17:25

Мафија,мафија и,,МАФИЈА.

Name

+

07.12.2023 16:23

То знају. А обилне рачуне и најпростије законе не знају. Банда једна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

07.12.2023 17:06

Три ел. аутомобила за Милорада, Жељку и Вишковића -нејаког.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

07.12.2023 17:18

Лука има пара за све осим за раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

07.12.2023 18:27

Зиви и здрави били аутомобили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ројо

07.12.2023 19:21

Синдикати најављују протест и траже већу цијену рада, а гузоње из Управе купују три скупа аутомобила. То могу само неодговорни и бахати функционери који не маре за стандард радника који свима обезбјеђују плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

08.12.2023 10:39

Лако се бахатити кад новац обезбиједи народ који плаћа а да му није јасно шта. Шта значи на рачунима: преносна мрезарина, дистрибутивна мрезарина, накнада за ОИЕЕ, накнада за услуге снадбијевања и на све ово пдв. Све ове ставке чине више од половине рачуна док утрошено енергија чини мању половину. Ако некоме није јасно нека пронадје оно објашњење директора 25% .......

ОДГОВОРИТЕ