Забрањен увоз турског бадема у Републику Српску

Републичка фитосанитарна инспекција забранила је увоз пошиљке са 300 садница бадема поријеклом из Турске, због присуства штетног организма, саопштено је из Инспектората Републике Српске.

Република Српска 07.12.2023 | 09:29
Забрањен увоз турског бадема у Републику Српску

Приликом редовног прегледа пошиљке садног материјала при увозу, инспектор је узео узорке за лабораторијску анализу ради испитивања присуства карантинских штетних организама.

– На основу резултата лабораторијске анализе утврђено је присуство карантинског штетног организма Xантхомонас арборицола пв. Пруни (ксантомонас арбикола пв пруни), бактеријске пјегавости листа и рак ране коштуњавог воћака – наведено је у саопштењу.

Рјешењем републичког фитосанитарног инспектора увознику је забрањен увоз и наложено враћање спорне пошиљке пошиљаоцу или уништавање под надзором надлежног инспектора.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мерхаба аскер

07.12.2023 09:40

Кажу домаће је најбље, само да ли наше домаће ИКО КОНТРОЛИШЕ? Код нас се купују пестициди на ријеч, нико не провјерава ко колко пршће и шта пршће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

07.12.2023 09:58

Тако нам је све из увоза заразе воће, поврће па касније и наше здраво засађено пропадне!Такође и са животињама исто,куге, грипе,бруцелозе и разне небулозе и тако више нећемо ништа али баш ништа имати своје што им је и циљ већ оно што они нама продају!У сваком погледу нестајемо и пропадамо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

07.12.2023 10:53

А ко велика ствар. Зар не постоји нешто биолошко (сирцет и сода бикарбон) да се нашприцају садница и угину бактерије. Чудних неспособњаковића и нерадника оних који продају и оних који Увозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

треф

07.12.2023 11:44

Зато не урадите анализе увозног меса....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица

08.12.2023 12:38

А ста је са урбана из Турске које се продају у бесцење и у незастиценом паковању, док је у продавница килограм близу 50 км. Изгледа да су враћене из Русије, јер на њима и руских слова. Кутије су као оне за рахатлокум. Масала

ОДГОВОРИТЕ