Zabranjen uvoz turskog badema u Republiku Srpsku

Republička fitosanitarna inspekcija zabranila je uvoz pošiljke sa 300 sadnica badema porijeklom iz Turske, zbog prisustva štetnog organizma, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Republika Srpska 07.12.2023 | 09:29
Zabranjen uvoz turskog badema u Republiku Srpsku

Prilikom redovnog pregleda pošiljke sadnog materijala pri uvozu, inspektor je uzeo uzorke za laboratorijsku analizu radi ispitivanja prisustva karantinskih štetnih organizama.

– Na osnovu rezultata laboratorijske analize utvrđeno je prisustvo karantinskog štetnog organizma Xanthomonas arboricola pv. Pruni (ksantomonas arbikola pv pruni), bakterijske pjegavosti lista i rak rane koštunjavog voćaka – navedeno je u saopštenju.

Rješenjem republičkog fitosanitarnog inspektora uvozniku je zabranjen uvoz i naloženo vraćanje sporne pošiljke pošiljaocu ili uništavanje pod nadzorom nadležnog inspektora.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Merhaba asker

07.12.2023 09:40

Kažu domaće je najblje, samo da li naše domaće IKO KONTROLIŠE? Kod nas se kupuju pesticidi na riječ, niko ne provjerava ko kolko pršće i šta pršće...

ODGOVORITE
Name

Analitičar

07.12.2023 09:58

Tako nam je sve iz uvoza zaraze voće, povrće pa kasnije i naše zdravo zasađeno propadne!Takođe i sa životinjama isto,kuge, gripe,bruceloze i razne nebuloze i tako više nećemo ništa ali baš ništa imati svoje što im je i cilj već ono što oni nama prodaju!U svakom pogledu nestajemo i propadamo!

ODGOVORITE
Name

???

07.12.2023 10:53

A ko velika stvar. Zar ne postoji nešto biološko (sircet i soda bikarbon) da se našpricaju sadnica i uginu bakterije. Čudnih nesposobnjakovića i neradnika onih koji prodaju i onih koji Uvoze.

ODGOVORITE
Name

tref

07.12.2023 11:44

Zato ne uradite analize uvoznog mesa....

ODGOVORITE
Name

Mica

08.12.2023 12:38

A sta je sa urbana iz Turske koje se prodaju u bescenje i u nezasticenom pakovanju, dok je u prodavnica kilogram blizu 50 km. Izgleda da su vraćene iz Rusije, jer na njima i ruskih slova. Kutije su kao one za rahatlokum. Masala

ODGOVORITE