Конвертибилне марке од данас поштанске маркице

Прије 25 година у оптицај је пуштена конвертибилна марка, службена валута Босне и Херцеговине. Тим поводом су Поште Српске пустиле у промет поштанске марке посвећене годишњици конвертибилне марке.

Република Српска 06.12.2023 | 16:16
Конвертибилне марке од данас поштанске маркице

Ове године се навршава 25 година од пуштања конвертибилне марке у оптицај. 1998. године конвертибилна марка је постала службена валута и замијенила је босанскохерцеговачки динар, хрватску куну и српски динар.

„Данас породицу новчаница чине конвертибилне марке у апоенима 10, 20, 50, 100 и 200 КМ. Током година новчанице у апоенима од 0,50 и 5 КМ су биле у оптицају, али су повучене и замијењене кованим новцем“ казао је Зоран Бабић, директор Главне банке Републике Српске Централне банке БиХ.

Поводом ове годишњице Поште Српске су заједно са Централном банком Босне и Херцеговине издале серију поштанских маркица.

„Велико ми је задовољство пустити у промет пригодне поштанске марке поводом 25 година конвертибилне марке. Поште Српске обиљежавају битне културно-историјске догађаје у нашој лијепој земљи. Путем поштанских марака све те догађаје шаљу у свијет“ наводи Зоран Протић, извршни директор за ИКТ, развој, продају и маркетинг у ЈП "Поште Српске".

Поштанске марке је дизајнирао Небојша Ђумић, који каже да је кроз графички дизајн хтио представити лов на новац.

„Ја сам уз помоћ оригамија направио облике животиња, а онда сам додао иконице. Уз зеца је штап са канапом и мрквом, крај лептира је мреже за хватање инсеката, а код рибе штап за пецање“ казао је Небојша Ђумић, графички дизајнер

Представљање новца на креативан начин кроз поштанске марке могао би бити занимљив филателистима.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Јад

06.12.2023 19:04

Засто постанске маркице посвецујете наметнутој валути наметнуте нам дрзаве?!? Зар у српској историји нема довољно мотива и ликова за постанске маркице? Стварно јадно и антисрпски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Графичар

06.12.2023 20:23

У лову на новац на маркици је требало представити и мафију из УС. Ових дана су ловили новац од куповине објеката за сортинг центар. Уловили су милонче и расталили се братски. Прате то ловци на мафију и чека се вријеме полагања рачуна због пљачке Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овај

07.12.2023 16:10

Директор студирао 10 година као и његови сарадници,сто је инаце недозвољено на електротехницким факултетима.

ОДГОВОРИТЕ