Konvertibilne marke od danas poštanske markice

Prije 25 godina u opticaj je puštena konvertibilna marka, službena valuta Bosne i Hercegovine. Tim povodom su Pošte Srpske pustile u promet poštanske marke posvećene godišnjici konvertibilne marke.

Republika Srpska 06.12.2023 | 16:16
Konvertibilne marke od danas poštanske markice

Ove godine se navršava 25 godina od puštanja konvertibilne marke u opticaj. 1998. godine konvertibilna marka je postala službena valuta i zamijenila je bosanskohercegovački dinar, hrvatsku kunu i srpski dinar.

„Danas porodicu novčanica čine konvertibilne marke u apoenima 10, 20, 50, 100 i 200 KM. Tokom godina novčanice u apoenima od 0,50 i 5 KM su bile u opticaju, ali su povučene i zamijenjene kovanim novcem“ kazao je Zoran Babić, direktor Glavne banke Republike Srpske Centralne banke BiH.

Povodom ove godišnjice Pošte Srpske su zajedno sa Centralnom bankom Bosne i Hercegovine izdale seriju poštanskih markica.

„Veliko mi je zadovoljstvo pustiti u promet prigodne poštanske marke povodom 25 godina konvertibilne marke. Pošte Srpske obilježavaju bitne kulturno-istorijske događaje u našoj lijepoj zemlji. Putem poštanskih maraka sve te događaje šalju u svijet“ navodi Zoran Protić, izvršni direktor za IKT, razvoj, prodaju i marketing u JP "Pošte Srpske".

Poštanske marke je dizajnirao Nebojša Đumić, koji kaže da je kroz grafički dizajn htio predstaviti lov na novac.

„Ja sam uz pomoć origamija napravio oblike životinja, a onda sam dodao ikonice. Uz zeca je štap sa kanapom i mrkvom, kraj leptira je mreže za hvatanje insekata, a kod ribe štap za pecanje“ kazao je Nebojša Đumić, grafički dizajner

Predstavljanje novca na kreativan način kroz poštanske marke mogao bi biti zanimljiv filatelistima.

(BN) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Jad

06.12.2023 19:04

Zasto postanske markice posvecujete nametnutoj valuti nametnute nam drzave?!? Zar u srpskoj istoriji nema dovoljno motiva i likova za postanske markice? Stvarno jadno i antisrpski

ODGOVORITE
Name

Grafičar

06.12.2023 20:23

U lovu na novac na markici je trebalo predstaviti i mafiju iz US. Ovih dana su lovili novac od kupovine objekata za sorting centar. Ulovili su milonče i rastalili se bratski. Prate to lovci na mafiju i čeka se vrijeme polaganja računa zbog pljačke Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Ovaj

07.12.2023 16:10

Direktor studirao 10 godina kao i njegovi saradnici,sto je inace nedozvoljeno na elektrotehnickim fakultetima.

ODGOVORITE