ПИК жестоко критиковао власт у Републици Српској

Политички директори Управног одбора Савјета за спровођења мира (ПИК) састали су се 5. и 6. децембра 2023. у Сарајеву како би размотрили стање у погледу провођења Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини, те између осталог, жестоко критиковали власт Републике Српске.

Република Српска 06.12.2023 | 13:11
ПИК жестоко критиковао власт у Републици Српској

Посебна пажња је посвећена, како стоји у саопштењу, “сецесионистичкој реторици владајуће коалиције у Републици Српској и подривању уставног поретка БиХ, укључујући и покушаје да се погрешно окарактеризира међуентитетска линија разграничења”.

Током дводневне сједнице, политички директори УО ПИК разговарали су и о изазовима који угрожавају демократски систем, с посебним освртом на корупцију, изборне крађе и кршења људских права, те начинима на које се ови изазови могу рјешавати.

Како је саопштено из ОХР, политички директори УО ПИК су посебно захвални на излагању извршне директорице Транспаренси интернешнела БиХ, Иване Корајлић, као и на разговорима са Јеленом Тривић, предсједницом Народног фронта, Славеном Рагужем, предсједником Хрватске републиканске странке, те Предрагом Којовићем, представником Наше странке.

Управни одбор ПИК поздравио је једногласну одлуку о продужењу мандата ЕУФОР коју је Савјет безбједности УН донијело 2. новембра 2023. године.

– Мисија ЕУФОРа је од виталног значаја за пружање подршке локалним властима у одржавању мирног и сигурног окружења у БиХ – стоји у саопштењу ОХР.

Како кажу, Европска комисија је 8. новембра ове године препоручила Савјету ЕУ отварање приступних преговора с БиХ, након што се постигне неопходан степен усклађености с критеријима за чланство у ЕУ.

УО ПИК позива органе власти БиХ да убрзају процес приступања ЕУ тако што ће усвојити и провести реформе којима ће се ојачати демократија, учврстити владавина права, сузбијати свеприсутна корупција и промовирати одрживи економски раст. 

"Управни одбор ПИЦ најоштрије осуђује флагрантне нападе владајуће коалиције Републике Српске на Мировни споразум и уставно-правни поредак БиХ, што представља директну пријетњу суверенитету, територијалном интегритету и мултиетничком карактеру земље, те регионалној стабилности. У том контексту УО ПИК подсјећа да напади на Уставни суд БиХ угрожавају Мировни споразум и уставни поредак БиХ", наводи се у саопштењу.

УО ПИК позива оба ентитетска парламента да у кратком року именују судије како би Уставни суд БиХ опет био у свом пуном саставу и могао ефикасно функционисати, те да напади на високог представника и подривање његових активности значајно утичу на провођење цивилних аспеката Мировног споразума.

УО ПИК позива Републику Српску да одмах одустане од своје политике непризнавања и несарађивања са високим представником Кристијаном Шмитом.

" УО ПИК упозорава да је поштивање Мировног споразума обавеза и очекује од власти Републике Српске да конструктивно сарађују са високим представником. УО ПИК надаље позива власти Српске да прекину са свим активностима које ограничавају политички плурализам, угрожавају слободу медија, ограничавају слободу говора, ограничавају цивилно друштво или стигматизирају мањине ", стоји у закључцима ПИК и додаје се:

"Овакви поступци нису примјерени демократском друштву и у супротности су с више пута поновљеним опредјељењем руководства Републике Српске да даље раде на напретку према европским интеграцијама."

"УО ПИК позива Народну скупштину РС да не усвоји Нацрт закона о посебном регистру и транспарентности рада непрофитних организација, те да поништи своју одлуку којом се криминализује клевета", наглашено је у саопштењу.

УО ПИК поздравио је напоре власти ФБиХ на поновном успостављању функционалности овог ентитета.

Истичу да усвајање три кључна закона у области енергије и Закона о заштити цивилних жртава рата у Парламенту Федерације представља позитиван почетак.

УО ПИК позива власти ФБиХ да у кратком року наставе остваривати конкретне резултате за добробит грађана.

У вези с приоритетима пред властима БиХ наведеним у ранијим комуникеима УО ПИК, а посебно у оном од 7. јуна 2023. године, политички директори зражавају жаљење што одредбе које се односе на изборни интегритет у Изборном закону БиХ још увијек нису измијењене у складу с међународним стандардима и позитивним примјерима из праксе према препорукама ОСЦЕ, ГРЕЦО и Венецијанске комисије.

УО ПИК позива власти БиХ да овај задатак заврше што је прије могуће како би се омогућило да локални избори у октобру 2024. године буду одржани у условима побољшане транспарентности и интегритета избора.

Како су нагласили слободни и поштени избори су неопходни за функционалну демократију.

Додаје се да УО ПИК “поздравља завршетак експертског процеса о државној имовини под покровитељством ОХР”.

(БН)  Фото:ПИК

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

+

06.12.2023 13:22

Шта значи ово на крају. "Експресног прицеса о државној имовини". Нисам упратио шта то значи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2023 15:43

Знаци заврсена подјела имовине јос само да саопште

Name

Како да не

07.12.2023 16:54

Секта је обецала, да више неце отимати изборе

Name

Мирослав

06.12.2023 13:25

Ста је било за оцекивати, осим напада на Српску? Него господо на монтираном судском процесу осудите преседника Српске, па иминујте Тривицеву за преседницу. Кад вам отказе послусност, и њој судите, по законима илегалног свабе. Дејтонка је ту док се мора, а онда збогом, а вама далеко куца била од насе, злотвори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2023 15:07

Он је лазни председник и само твој председник.

Name

Јц

06.12.2023 16:50

па шта чекате?! Да вам Рус донесе на тацни независност?! Стиснете меџунозје као што је друга страна стиснула 92е и прогласите суверенитет.

Name

ре Мирослав

06.12.2023 20:20

Лахко је Мирославе бити патриота у топлој соби и за тастатуром. Увијек можеш рећи "не морам више" и "збогом". Узмеш свој пар опанака и идеш гдје ти је лијепо и гдје си задовољан. Пусти народ нека живи на својим огњиштима гдје су рођени и гдје је њихова очевина и дједовина. За разлику од тебе неко воли свој завичај. Треба само једно да знаш и одмах ће ти сигурно бити лакше - Босна је била и биће, она је вјечна. За Босну се и живи и умире.

Name

//

06.12.2023 13:29

Државна имовина од Дејтона се стално тумачи. Је она која је потребна за функционисање ОРГАНА ЗАЈЕДНИЧКИХ, НА НИВОУ Б И Х. А СВАКЕ ГОДИНЕ ПРЕМА ПЛАНУ О БУЏЕТУ ИХ СЕ ФИНАНСИРА. Колико вас је. Само и САСТАЈЕТЕ да плату примите. Продуктивност нула. Сви сте упропастили Социјализам и имовину из њега. Јадан је Народ са Вама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золе

06.12.2023 13:32

Цуј Корајлић и Тривић су као меродавне да нешто кажу,фуфе амариканске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2023 13:51

А ти боте американски бар научи да пишеш ако нису у стању да нешто схватиш , што су врапци на грани већ давно схватили.

Name

Ре

06.12.2023 14:09

Твој вођа је њихов. Они га доведоше на власт на тенковима. Он је довео Милановића у Дервенту да дијели одликовања усташама за побијене Србе. Размисли мало боте кога браниш?! Ко

Name

НФРС

06.12.2023 14:16

Откуд ти Јелена Тривиц са њима да разговарас кад су те покрали и кад оптузујес власт до имају договор са њма.

Name

Поновити истину да је

06.12.2023 14:25

Тривићка је легално изабрани предсједник РС , покрадена на изборима од Лажног цара Шћепе малог, према томе мекињару више је него мјеродавна

Name

БЛ

06.12.2023 13:34

Све то ми знамо и без васег састанцења,радите несто конкретно уведите санкције,блокаде и изолације свих могућих врста свима који русе БиХ или то покусавју и.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патриота

06.12.2023 14:14

Тако је, доле издајници Српског народа.

Name

Ипе

06.12.2023 13:35

Западни "центри моћи" критикују власт у РС-у,и дају и даље кредите преко својих банака,са каматом од цца 6%,за ликвидност РС-а.Србија хвали и грли РС,а даје кредите са каматом од цца 11%.Не знаш шта је горе,кад те воле или не воле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Басел цазин

06.12.2023 13:54

Судство и полиција треба да раде свој посо то јест ко угрозава безбједност и сигурност Босне и Херцеговине под хитно такве у затвор ово је поросло све границе

Name

О ПИК

06.12.2023 13:39

Добро јутрооо!сад тек!??па лопови партијасиииии су напунилиии бисагеее прљавог капиталааа од русије србије турскеее кипра мадјарске рватске итд итд обезедили својеее до 9 кољенаа могу да зиве и баскареееее се у Прљавом капиталуууу без радаа без знања без моралаа главни свједоци пик високиии представницииии месетариии бјелосвјетски са домацим хистаплеримаа опљацали дрзавууууу и народддд! Пљацка стољецааа пунеинституцијееее лоповаа пљацкасааа од бањцаа стевандица цубриловица цвијановиц обренаа цицка мицицааа пионираа прљавихвулицкее мајкицке ииц цубтиловиции итд итд кајееее кумовииии папциии потковани тегелтијеее звуцна именааа 21 вујрка од карадзица крајисникааа плавсицкее пљацка поцелаа 1990 године лоповска приватизацијеееее ратне и постратнее пљацкее стољецааааа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.12.2023 14:28

Све је фатално, или је то вас дозивљај? А ста сте ви направили, да није тако како писете? Овај скуп нам ради о глави, о огњисту, свако разуман зна ста им је циљ, злотвори се скупили.

Name

Рамбо

06.12.2023 14:08

А нека сте их зестоко искритиковали,сада це они поцети да раде како треба!Море марш,немојте нас зајебавати и пишати по нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе критике

06.12.2023 14:09

Народ од васе критике нема ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

06.12.2023 14:12

Срби и шумска су фактор нестабилности..то треба укинути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

07.12.2023 11:32

Очигледно да ви нисте у реду. Тако нападати Српски народ само може нетко тко нема љубави ни према себи ни својој фамилији. Није добра мржња. Никада нећеш моћи да живиш као слободан човјек.

Name

Зар су,

06.12.2023 14:22

Те двије индивидуе, Корајлић и Тривић меродавне да говоре о Републици Српској. Фуј, издајице и једна и друга. Јелена сад си га по.... Ишла за сва времена, народ мрзи издајице. А сад се види ко су ти ментори и од стране кога си плаћена да радиш ово што радиш, јаднице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико као он.

06.12.2023 14:24

Дивим се представницима власти Републике Српске,није лако њима и њховим породицама подносити притиске неразмних белосветских тутора,али они ће издржати и победити Србомрце.Ако неко сумња у правду,нека погледа у Палестину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Путин

06.12.2023 14:34

Је лидер кога зели цијели свијет! Прије свега људина, цовјек са људскости разумом интелигенцијом енпатијом а ви сте не само бескорисни у сваком смислу него стетни свакоме у сваком смислу и сав вас смисао постојања као људских бица је у томе... Одлазите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

06.12.2023 14:47

Засто критике??? Направите постене изборе и готово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Добој,

06.12.2023 15:11

Избори чисти ко суза, само опозиција не може да схвати да их је народу пун клинац.

Name

Ре за Добој

06.12.2023 20:37

А чиме си ти напуњен, или тек треба да те пуне?

Name

Пик

06.12.2023 16:20

Суштина постојања ПИК-а и ОХР је одузимање надлежности и дисциплиновање Републике Српске и стварање слике да су Срби криви за све. Гдје је њихова кривица за довођење Додика на власт,признавање покрадених избора, тјерање Уставног суда на доношење политичких одлука...... Требала би цијела књига да се напише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брицо

06.12.2023 16:51

Додик данас оплео по Шмиту и америчком амбасадору Марфију којег је назвао кретеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалан

07.12.2023 09:45

Јасно је свакоме из РС да међународни званичници утопљавају РС у БиХ. Како моја имовина може бити власништво још некога исто је то и са имовином РС. Не може то ни по ком основу бити имовина федерације а нити имовина федерације бити имовина РС. Дајте људи уразумите се,овдје колико ја видим међународни званичници желе опет да направе ратно стање да имају шта радити. Тешко ономе кога Америка и њихови сарадници мире, ту они профитирају а несретни народ гине. Изгледа то им је и циљ да се смањуји број народа у свијету.

ОДГОВОРИТЕ