PIK žestoko kritikovao vlast u Republici Srpskoj

Politički direktori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenja mira (PIK) sastali su se 5. i 6. decembra 2023. u Sarajevu kako bi razmotrili stanje u pogledu provođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, te između ostalog, žestoko kritikovali vlast Republike Srpske.

Republika Srpska 06.12.2023 | 13:11
PIK žestoko kritikovao vlast u Republici Srpskoj

Posebna pažnja je posvećena, kako stoji u saopštenju, “secesionističkoj retorici vladajuće koalicije u Republici Srpskoj i podrivanju ustavnog poretka BiH, uključujući i pokušaje da se pogrešno okarakterizira međuentitetska linija razgraničenja”.

Tokom dvodnevne sjednice, politički direktori UO PIK razgovarali su i o izazovima koji ugrožavaju demokratski sistem, s posebnim osvrtom na korupciju, izborne krađe i kršenja ljudskih prava, te načinima na koje se ovi izazovi mogu rješavati.

Kako je saopšteno iz OHR, politički direktori UO PIK su posebno zahvalni na izlaganju izvršne direktorice Transparensi internešnela BiH, Ivane Korajlić, kao i na razgovorima sa Jelenom Trivić, predsjednicom Narodnog fronta, Slavenom Ragužem, predsjednikom Hrvatske republikanske stranke, te Predragom Kojovićem, predstavnikom Naše stranke.

Upravni odbor PIK pozdravio je jednoglasnu odluku o produženju mandata EUFOR koju je Savjet bezbjednosti UN donijelo 2. novembra 2023. godine.

– Misija EUFORa je od vitalnog značaja za pružanje podrške lokalnim vlastima u održavanju mirnog i sigurnog okruženja u BiH – stoji u saopštenju OHR.

Kako kažu, Evropska komisija je 8. novembra ove godine preporučila Savjetu EU otvaranje pristupnih pregovora s BiH, nakon što se postigne neophodan stepen usklađenosti s kriterijima za članstvo u EU.

UO PIK poziva organe vlasti BiH da ubrzaju proces pristupanja EU tako što će usvojiti i provesti reforme kojima će se ojačati demokratija, učvrstiti vladavina prava, suzbijati sveprisutna korupcija i promovirati održivi ekonomski rast. 

"Upravni odbor PIC najoštrije osuđuje flagrantne napade vladajuće koalicije Republike Srpske na Mirovni sporazum i ustavno-pravni poredak BiH, što predstavlja direktnu prijetnju suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru zemlje, te regionalnoj stabilnosti. U tom kontekstu UO PIK podsjeća da napadi na Ustavni sud BiH ugrožavaju Mirovni sporazum i ustavni poredak BiH", navodi se u saopštenju.

UO PIK poziva oba entitetska parlamenta da u kratkom roku imenuju sudije kako bi Ustavni sud BiH opet bio u svom punom sastavu i mogao efikasno funkcionisati, te da napadi na visokog predstavnika i podrivanje njegovih aktivnosti značajno utiču na provođenje civilnih aspekata Mirovnog sporazuma.

UO PIK poziva Republiku Srpsku da odmah odustane od svoje politike nepriznavanja i nesarađivanja sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom.

" UO PIK upozorava da je poštivanje Mirovnog sporazuma obaveza i očekuje od vlasti Republike Srpske da konstruktivno sarađuju sa visokim predstavnikom. UO PIK nadalje poziva vlasti Srpske da prekinu sa svim aktivnostima koje ograničavaju politički pluralizam, ugrožavaju slobodu medija, ograničavaju slobodu govora, ograničavaju civilno društvo ili stigmatiziraju manjine ", stoji u zaključcima PIK i dodaje se:

"Ovakvi postupci nisu primjereni demokratskom društvu i u suprotnosti su s više puta ponovljenim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da dalje rade na napretku prema evropskim integracijama."

"UO PIK poziva Narodnu skupštinu RS da ne usvoji Nacrt zakona o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija, te da poništi svoju odluku kojom se kriminalizuje kleveta", naglašeno je u saopštenju.

UO PIK pozdravio je napore vlasti FBiH na ponovnom uspostavljanju funkcionalnosti ovog entiteta.

Ističu da usvajanje tri ključna zakona u oblasti energije i Zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u Parlamentu Federacije predstavlja pozitivan početak.

UO PIK poziva vlasti FBiH da u kratkom roku nastave ostvarivati konkretne rezultate za dobrobit građana.

U vezi s prioritetima pred vlastima BiH navedenim u ranijim komunikeima UO PIK, a posebno u onom od 7. juna 2023. godine, politički direktori zražavaju žaljenje što odredbe koje se odnose na izborni integritet u Izbornom zakonu BiH još uvijek nisu izmijenjene u skladu s međunarodnim standardima i pozitivnim primjerima iz prakse prema preporukama OSCE, GRECO i Venecijanske komisije.

UO PIK poziva vlasti BiH da ovaj zadatak završe što je prije moguće kako bi se omogućilo da lokalni izbori u oktobru 2024. godine budu održani u uslovima poboljšane transparentnosti i integriteta izbora.

Kako su naglasili slobodni i pošteni izbori su neophodni za funkcionalnu demokratiju.

Dodaje se da UO PIK “pozdravlja završetak ekspertskog procesa o državnoj imovini pod pokroviteljstvom OHR”.

(BN)  Foto:PIK

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

+

06.12.2023 13:22

Šta znači ovo na kraju. "Ekspresnog pricesa o državnoj imovini". Nisam upratio šta to znači.

ODGOVORITE
Name

Re

06.12.2023 15:43

Znaci zavrsena podjela imovine jos samo da saopšte

Name

Kako da ne

07.12.2023 16:54

Sekta je obecala, da više nece otimati izbore

Name

Miroslav

06.12.2023 13:25

Sta je bilo za ocekivati, osim napada na Srpsku? Nego gospodo na montiranom sudskom procesu osudite presednika Srpske, pa iminujte Trivicevu za presednicu. Kad vam otkaze poslusnost, i njoj sudite, po zakonima ilegalnog svabe. Dejtonka je tu dok se mora, a onda zbogom, a vama daleko kuca bila od nase, zlotvori.

ODGOVORITE
Name

Re

06.12.2023 15:07

On je lazni predsednik i samo tvoj predsednik.

Name

Jc

06.12.2023 16:50

pa šta čekate?! Da vam Rus donese na tacni nezavisnost?! Stisnete medžunozje kao što je druga strana stisnula 92e i proglasite suverenitet.

Name

re Miroslav

06.12.2023 20:20

Lahko je Miroslave biti patriota u toploj sobi i za tastaturom. Uvijek možeš reći "ne moram više" i "zbogom". Uzmeš svoj par opanaka i ideš gdje ti je lijepo i gdje si zadovoljan. Pusti narod neka živi na svojim ognjištima gdje su rođeni i gdje je njihova očevina i djedovina. Za razliku od tebe neko voli svoj zavičaj. Treba samo jedno da znaš i odmah će ti sigurno biti lakše - Bosna je bila i biće, ona je vječna. Za Bosnu se i živi i umire.

Name

//

06.12.2023 13:29

Državna imovina od Dejtona se stalno tumači. Je ona koja je potrebna za funkcionisanje ORGANA ZAJEDNIČKIH, NA NIVOU B I H. A SVAKE GODINE PREMA PLANU O BUDŽETU IH SE FINANSIRA. Koliko vas je. Samo i SASTAJETE da platu primite. Produktivnost nula. Svi ste upropastili Socijalizam i imovinu iz njega. Jadan je Narod sa Vama.

ODGOVORITE
Name

Zole

06.12.2023 13:32

Cuj Korajlić i Trivić su kao merodavne da nešto kažu,fufe amarikanske

ODGOVORITE
Name

Re

06.12.2023 13:51

A ti bote amerikanski bar nauči da pišeš ako nisu u stanju da nešto shvatiš , što su vrapci na grani već davno shvatili.

Name

Re

06.12.2023 14:09

Tvoj vođa je njihov. Oni ga dovedoše na vlast na tenkovima. On je doveo Milanovića u Derventu da dijeli odlikovanja ustašama za pobijene Srbe. Razmisli malo bote koga braniš?! Ko

Name

NFRS

06.12.2023 14:16

Otkud ti Jelena Trivic sa njima da razgovaras kad su te pokrali i kad optuzujes vlast do imaju dogovor sa njma.

Name

Ponoviti istinu da je

06.12.2023 14:25

Trivićka je legalno izabrani predsjednik RS , pokradena na izborima od Lažnog cara Šćepe malog, prema tome mekinjaru više je nego mjerodavna

Name

BL

06.12.2023 13:34

Sve to mi znamo i bez vaseg sastancenja,radite nesto konkretno uvedite sankcije,blokade i izolacije svih mogućih vrsta svima koji ruse BiH ili to pokusavju i.

ODGOVORITE
Name

Patriota

06.12.2023 14:14

Tako je, dole izdajnici Srpskog naroda.

Name

Ipe

06.12.2023 13:35

Zapadni "centri moći" kritikuju vlast u RS-u,i daju i dalje kredite preko svojih banaka,sa kamatom od cca 6%,za likvidnost RS-a.Srbija hvali i grli RS,a daje kredite sa kamatom od cca 11%.Ne znaš šta je gore,kad te vole ili ne vole.

ODGOVORITE
Name

Basel cazin

06.12.2023 13:54

Sudstvo i policija treba da rade svoj poso to jest ko ugrozava bezbjednost i sigurnost Bosne i Hercegovine pod hitno takve u zatvor ovo je poroslo sve granice

Name

O PIK

06.12.2023 13:39

Dobro jutrooo!sad tek!??pa lopovi partijasiiiii su napuniliii bisageee prljavog kapitalaaa od rusije srbije turskeee kipra madjarske rvatske itd itd obezedili svojeee do 9 koljenaa mogu da zive i baskareeeee se u Prljavom kapitaluuuu bez radaa bez znanja bez moralaa glavni svjedoci pik visokiii predstavniciiii mesetariii bjelosvjetski sa domacim histaplerimaa opljacali drzavuuuuu i narodddd! Pljacka stoljecaaa puneinstitucijeeee lopovaa pljackasaaa od banjcaa stevandica cubrilovica cvijanovic obrenaa cicka micicaaa pioniraa prljavihvulickee majkicke iic cubtilovicii itd itd kajeeee kumoviiii papciii potkovani tegeltijeee zvucna imenaaa 21 vujrka od karadzica krajisnikaaa plavsickee pljacka pocelaa 1990 godine lopovska privatizacijeeeee ratne i postratnee pljackee stoljecaaaaa!

ODGOVORITE
Name

Miroslav

06.12.2023 14:28

Sve je fatalno, ili je to vas dozivljaj? A sta ste vi napravili, da nije tako kako pisete? Ovaj skup nam radi o glavi, o ognjistu, svako razuman zna sta im je cilj, zlotvori se skupili.

Name

Rambo

06.12.2023 14:08

A neka ste ih zestoko iskritikovali,sada ce oni poceti da rade kako treba!More marš,nemojte nas zajebavati i pišati po nama!

ODGOVORITE
Name

Dosta vise kritike

06.12.2023 14:09

Narod od vase kritike nema nista.

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

06.12.2023 14:12

Srbi i šumska su faktor nestabilnosti..to treba ukinuti

ODGOVORITE
Name

Dane

07.12.2023 11:32

Очигледно да ви нисте у реду. Тако нападати Српски народ само може нетко тко нема љубави ни према себи ни својој фамилији. Није добра мржња. Никада нећеш моћи да живиш као слободан човјек.

Name

Zar su,

06.12.2023 14:22

Te dvije individue, Korajlić i Trivić merodavne da govore o Republici Srpskoj. Fuj, izdajice i jedna i druga. Jelena sad si ga po.... Išla za sva vremena, narod mrzi izdajice. A sad se vidi ko su ti mentori i od strane koga si plaćena da radiš ovo što radiš, jadnice.

ODGOVORITE
Name

niko kao on.

06.12.2023 14:24

Divim se predstavnicima vlasti Republike Srpske,nije lako njima i njhovim porodicama podnositi pritiske nerazmnih belosvetskih tutora,ali oni će izdržati i pobediti Srbomrce.Ako neko sumnja u pravdu,neka pogleda u Palestinu.

ODGOVORITE
Name

Putin

06.12.2023 14:34

Je lider koga zeli cijeli svijet! Prije svega ljudina, covjek sa ljudskosti razumom inteligencijom enpatijom a vi ste ne samo beskorisni u svakom smislu nego stetni svakome u svakom smislu i sav vas smisao postojanja kao ljudskih bica je u tome... Odlazite!

ODGOVORITE
Name

Doboj

06.12.2023 14:47

Zasto kritike??? Napravite postene izbore i gotovo.

ODGOVORITE
Name

Za Doboj,

06.12.2023 15:11

Izbori čisti ko suza, samo opozicija ne može da shvati da ih je narodu pun klinac.

Name

Re za Doboj

06.12.2023 20:37

A čime si ti napunjen, ili tek treba da te pune?

Name

Pik

06.12.2023 16:20

Суштина постојања ПИК-а и ОХР је одузимање надлежности и дисциплиновање Републике Српске и стварање слике да су Срби криви за све. Гдје је њихова кривица за довођење Додика на власт,признавање покрадених избора, тјерање Уставног суда на доношење политичких одлука...... Требала би цијела књига да се напише.

ODGOVORITE
Name

Brico

06.12.2023 16:51

Dodik danas opleo po Šmitu i američkom ambasadoru Marfiju kojeg je nazvao kretenom.

ODGOVORITE
Name

Realan

07.12.2023 09:45

Jasno je svakome iz RS da međunarodni zvaničnici utopljavaju RS u BiH. Kako moja imovina može biti vlasništvo još nekoga isto je to i sa imovinom RS. Ne može to ni po kom osnovu biti imovina federacije a niti imovina federacije biti imovina RS. Dajte ljudi urazumite se,ovdje koliko ja vidim međunarodni zvaničnici žele opet da naprave ratno stanje da imaju šta raditi. Teško onome koga Amerika i njihovi saradnici mire, tu oni profitiraju a nesretni narod gine. Izgleda to im je i cilj da se smanjuji broj naroda u svijetu.

ODGOVORITE