Подигнута оптужница за пореску утају од 600.000 КМ

Тужилаштво Босне и Херцеговине подигло је оптужницу за пореску утају од 600.000 КМ. Оптужница је подигнута против Јевре Стојчиновић (71) из Сребреника, држављанке БиХ и правне особе “Натали” Добој, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 06.12.2023 | 11:20
Подигнута оптужница за пореску утају од 600.000 КМ

У оптужници се наводи да је оптужена, као директор и особа овлаштена за заступање наведеног предузећа, од 2014. до 2018. године предузимала радње са циљем приказивања фиктивног промета између више правних особа, тако што је прибављала лажне фактуре о набавци роба и услуга.

"Након тога оптужена је фиктивни промет приказивала у пословним евиденцијама и пријавама поднесеним Управи за индиректно опорезивање БиХ, као стварни промет и на тај начин неутемељено исказала улазни ПДВ са правом одбитка у износу од 594.991 КМ, чиме је поступила противно одредбама Закона о порезу на додатну вриједност, те провела умањење своје обавезе ПДВ-а чиме је оштетила буџет и све грађане Босне и Херцеговине, за укупан износ од 594.991 КМ", саопштено је из Тужилаштва БиХ

Правна особа “Натали” Добој, терети се да је као порески обвезник, располагала противправном имовинском користи у износу од 594.991 КМ, коју је у име, за рачун и у корист правне особе, остварила првооптужена Јевра Стојчиновић, као директор и особа овлаштена за заступање.

Оптужена Стојчиновић терети се да је избјегла плаћање давања прописаних порезним законодавством БиХ, дајући лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима, а износ обавезе чије се плаћање избјегава прелази 200.000 КМ, док се правна особа „Натали“ д.о.о. Добој терети да је располагала противправно оствареном имовинском користи, чиме су починили кривично дјело пореске утаје или преваре.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

(БН)  Фото:БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Само Хапси

06.12.2023 11:49

Данас многе фирме перу огроман новац,људи готово живе знају да могу све платит и да им.имовина немозе бити конфискована држави то је проблем.БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пих то је

06.12.2023 13:44

Мала мацаа! Пљацкаска предузецаа опрали препрали исисалииииииии вани сто се далоо новцаа прљавиг препраногвопраног слободнаа теритотија пљацкасаа партијаса корумоираних и прлавих приватбика израбљивацаааа радника коза нистра бслканска све дрзаве ЕX Југославијw опљацкали Србију иглидали и такооо редом н оциглед медј заједнице домаци са странцима умрезении харајууууу!!!од 1 кило злата ид браце Руса до Емиратаа кие мадјарске русије турскее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светозар

06.12.2023 13:56

Колико је њих по Бања Луци сто нелегално раде. У згради Малбасица код ас маркет Нова варос др Дуњиц у стану прегледа пацјенте и узима лову. Нигдје рачуна. Тај преваранти заједно са својом љубавницом варају на све стране. Отворио јој киоск у корту Малта и ту продаје његове отрове. Тај преваранти под хитно у затвор. Продаје отрове. Пријатељ мој болестан ухватио се за задњу сламку спаса јер му је љубавница његова на прицала да чак лијеци рак од цега је боловао. Доктор му је рекао да нема карцином и да ће његовим препаратима од 300 е све ријешити.. Лопов над лоповима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапсуз

07.12.2023 21:10

Ово је само једна....која је кап у мору...милиони су изведени.

ОДГОВОРИТЕ